vrijdag 7 oktober 2016

Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016. Deel 6




Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016. Deel VI

Donderdag 18 augustus 2016.

Vandaag gaan we op excursie naar het Wienerwald. We bezoeken o.a. het Helenental en het jachtslot Mayerling.

Het Wienerwald is een dicht bebost gebied dat zich uitstrekt over de Oostenrijkse deelstaten Niederösterreich (Neder-Oostenrijk) en Wenen. Het wordt gevormd door een noordoostelijke uitloper van de Alpen. Voor vele Weners is het hun favoriete plek om zich te ontspannen.
Het Helenental is onderdeel van Schwechat Tales in Wienerwald in Neder-Oostenrijk in Baden bij Wenen . Strikt genomen alleen het onderste gedeelte, is vandaag de dag inbegrepen het Schwechattal te Mayerling.
De romantische vallei is een bekend recreatiegebied voor de nabijgelegen Wenen en Baden spa gasten en is een beschermd natuurgebied. "High Lindkogel - Helenental" Onder de bijzondere bescherming van de regering van Neder-Oostenrijk
Mayerling is de naam van het jachtslot, in de buurt van Alland, in Neder-Oostenrijk, waar op 30 januari 1889 kroonprins Rudolf van Oostenrijk, de enige zoon van keizer Frans Jozef en keizerin Elisabeth, om het leven kwam.
Onze eerste stop is bij het klooster van Heiligenkreuz. Het Stift Heiligenkreuz is een klooster van de cisterciënzer (OCist) bij Heiligenkreuz in Wienerwald ( Neder-Oostenrijk ). Er is geen onderbreking sinds haar oprichting in 1133, waardoor het - na Rein -. De tweede 's werelds oudste, continu sinds de oprichting van de cisterciënzer, klooster bestaand.
 
Het Courtyard: Hier vindt u twee monumenten van Giovanni Giuliani, een kunstenaar diep verbonden met Heiligenkreuz. De Holy Trinity Column staat in het centrum van de binnenplaats; St. Joseph's Fountain is aan de andere kant. Beiden werden gemaakt aan het begin van de 18e eeuw. De Holy Trinity Column toont de Hemelvaart van de Maagd Maria (u kunt zien haar stijgen, in het midden van de kolom); de kleinere panelen rond St. Joseph's Fountain tonen scènes uit de Bijbel.
 
Klooster: Het klooster werd gebouwd tussen 1220 en 1240: dit was een tijd van stilistische overgang van Romaans naar Gotisch. Daarom kunt u een combinatie van de twee stijlen hier in het klooster te vinden. Vergelijk bijvoorbeeld de bogen die het rode marmeren zuilen verbinden. Oorspronkelijk werd het klooster gebouwd als een verbinding tussen de kerk en de sacristie.
De monniken gebruikten het ook voor het gebed en studie. De grafstenen op de muur behoren tot de leden van adellijke families die schenkingen aan de abdij gaf. De oudste daarvan zijn uit de 14e eeuw.
Deze inscriptie herinnerd aan het bezoek van Paus Benedikt XVI op 9 september 2007 aan het klooster.

Ons volgend bezoek is aan Slot Mayerling.
Het kasteel Mayerling was tot 1889 jachtslot in Mayerling in Alland in Neder-Oostenrijk , zuid-westen van Wenen . Vandaag herbergt de Karmel van St. Joseph van de Ongeschoeide Karmelieten nonnen .
Jachthuis van kroonprins
De sinds 1550 in het bezit van het Stift Heiligenkreuz woning gelegen is in 1886 overgenomen door kroonprins Rudolf en verbouwd tot een jachtslot. In de nacht van 30 januari 1889 overleed hier de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger, kroonprins Rudolf , samen met zijn geliefde Mary Vetsera .
De omstandigheden zijn nog onduidelijk, omdat de Weense hof belangrijke documenten vernietigd en had gepleegd getuigen het zwijgen opgelegd. Volgens de huidige stand van het onderzoek van het lijden aan depressie Rudolf schoot eerst zijn geliefde, de bijna 18-jarige Baron Vetsera; Vervolgens doodde hij zichzelf door headshots. In tegenstelling tot zijn wil Rudolf was niet samen met Maria van Vetsera op de begraafplaats in de naburige Stift Heiligenkreuz begraven, maar in de Keizerlijke crypte in Wenen begraven waar hij samen met zijn ouders Franz Joseph I en keizerin Elisabeth rust.
Mary Vetsera werd in Heiligenkreuz begraven.

Karmel St. Josef
Op initiatief van keizer Franz Joseph I van Oostenrijk-Hongarije werd het jachtslot nog in 1889 door Heinrich Schemfil en Josef Schmalzhofer een klooster voor karmelietessen herbouwd. Voor de wederopbouw en het onderhoud van de Karmelieten, die moeten bidden speciaal voor de zielen van Rudolph, bouwde de keizer een stichting met een kapitaal van 140.000 gulden.

De reconstructie was zo gepland dat op het punt van de dood van kroonprins Rudolf, het hoogaltaar staat in de nieuw gebouwde kerk. Naast de kerk van de aan St. Joseph gewijde kapel en het koor van de nonnen om een jachthuis waren bij het hervormen van sacristie , de poorten met spreekkamers , een slaapzaal met cellen en een examen Muur toegevoegd.
 
Helaas gesloten. Dat betekende evenwel dat we hadden besloten het slot niet te gaan bezoeken.

Ons volgend reisdoel is Baden Bei Wien.
Baden bei Wien (ook Baden) is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, gelegen in het district Baden, in het uiterste oosten van het Wienerwald. De gemeente heeft ongeveer 24.500 inwoners.
Baden is een kuuroord met geneeskrachtige zwavelhoudende warmwaterbronnen. Deze bronnen waren al bij de Romeinen bekend; zij noemden de plaats Aquae Pannonicae. Beethoven kwam dikwijls kuren in Baden en hoopte er genezing voor zijn doofheid te vinden. In de 19e eeuw vertoefden de Habsburgers er vaak in de zomer, wat een bloeiperiode voor de plaats betekende.
Josefsplatz, tevens eindstation van de Wiener Lokalbehnen – Baderner Bahn.
De Mülhbach in Baden bei Wien.
In de Middeleeuwen werd de Mülhbach gebruikt als een water barrière voor steden en kastelen (de twee districten Baden Weikersdorf en Leesdorf beschermen Tribuswinkel en Traiskirchen ). De leeftijd van Mühlbach is ongeveer 900 jaar is 13,2 kilometer lang en stroomt in Laxenburger Schlosspark opnieuw in de Schwechat. Hij runde eens 33 molens.
De molens voor de exploitatie van een uniforme hoeveelheid water en een manier om te reguleren. Een rivier als de Schwechat, met regelmatige overstromingen, was daarvoor niet geschikt. Zelfs de molen zou zijn bedreigd in Schwechat. Daarom is de Mühlbach voor de economische ontwikkeling van deze regio is van groot belang, dat is vastgelegd in een groot aantal documenten en verhalen  die men heeft overhandigd. Het onderhoud van Mülhbach, de instandhouding en het landschap planning lijkt over gedocumenteerd en daardoor zijn zo veel geschillen ontstaan.
Tot Gea’s verrassing en ook tot mijn verrassing komen een stratenplan van Baden bei Wien tegen waarop de Perger Strasse vermeld wordt.
En we zijn daar ook niet zo ver van verwijderd.  In het verlengde van de Mülhbach, ongeveer waar het verkeersbord op de foto is, begint de Perger Straße. Het is ook niet ongewoon dat er in Baden straten vernoemd zijn naar plaatsen in het gebied van Wenen.
Perg is links op de kaart en schuin onder Wenen is Baden Bei Wien.
Het Bürger Hospital in Baden bij Wenen werd opnieuw gebouwd in de woon- en zorgcentrum de 16e eeuw, die tot het midden van de 19de eeuw in de nog bestaande gebouwen, Heiligenkreuzergasse 4, werd opgericht.
Een prachtig plantsoen in het Gutenbrunnepark.

Hygieia - godin (personificatie) van de gezondheid, hygiëne en sanitaire voorzieningen (in Baden bei Wien in Oostenrijk)

Wie maakt nu van wie een foto?
En dan is het weer tijd om in de bus te stappen en terug te keren naar het hotel in Wenen.
Morgen zijn we overdag vrij en kunnen we op eigen gelegenheid Wenen verkennen. ’s Avonds staat er een  concert in het Paleis Schönbrunn op het programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten