maandag 8 april 2013

Wijk aan Zeeërweg - week 13 t.e.m. week 15

Zaterdag 23 maart 2013.

Al merken we er niets van, de lente is in aantocht. Wat wel zeker is dat we binnenkort Pasen gaan vieren.
Een van de dingen die dan gedaan moet worden, is het versieren van de paastakken en daarbij mag onze paashaas ook niet ontbreken.




Donderdag 28 maart 2013.

Op weg naar Schiphol. Beryl komt bij ons de paasdagen doorbrengen.




Het vliegtuig is op tijd en rond half acht waren we weer thuis en gingen we meteen aan de maaltijd. Gea heeft in de Slowcooker een en ander voorbereid. Lekker makkelijk. Enkele uren van te voren het apparaat aanzetten en tegen de tijd dat je thuis bent is het eten klaar.

Vrijdag 29 maart 2013. (Goede Vrijdag)

Het is mooi weer en vrijdagmiddag. Gea wil nog even naar de markt om wat voor de poppenkleertjes te kopen. Met z'n drieën op naar Heemskerk. De markt in Heemskerk is van 11 tot 4 uur open en is meer dan een have kilometer lang. Deze markt wordt druk bezocht. Gea heeft wel wat, maar niet alles, gevonden voor de poppenkleertjes en we gaan kijken of we ergens kunnengaan zitten voor een bakkie. Een stekkie voor een bakkie vinden we in de Kas in het centrum van Heemskerk. Je waant je in een heuse kas waar normaliter planten groeien.

Eigenlijk mag je geen reclame maken, maar het ziet er gezellig uit.
 
's Avonds hebben we Beryl kennis laten maken met het Gourmetten, iets dat in Engeland niet zo bekend is, als hier in Nederland. Je eigen eten bereiden op een bakplaat. Gekke Hollanders!
 
Zaterdag 30 maart2013.
 
Een beetje nieuwsgierig naar de berichten over het Cruquius Plaza, nemen we de auto en gaan op weg. In de veronderstelling dat ze daar ook wel gezellige koffiecorners kennen, komen van een koude kermis thuis. In tegenstelling tot dit soort centra's wat ze in Engeland kennen met veel winkels en restaurantjes, is het bij de Plaza voornamelijk woontoonzalen.
 
 
We hebben snel door dat het niet onze ding is en gaan dan maar weer richting bewoonde wereld. Naast het Cruquius Museum is Cruquius Theehuis. Dat lijkt ons wel een geschikte plaats om de lunch te gebruiken.
 
 
Oorspronkelijk was het Theehuis de oude woning van de opzichter van het gemaal de Cruquius, dat gebruikt werd voor de drooglegging van de Haarlemmermeer. Echter in de loop der tijd werden de gemalen Leeghwater en Lijnden dusdanig vernieuwd dat het gemaal de Cruquius overbodig werd. In 1932 werd het ingericht als museum van industriële geschiedenis. De opzichter verdween waarna de opzichterswoning een theehuis werd waar limonade, koffie, thee, pepermunt, koek e.d. werd verkocht.
 
's Avond werden we door Beryl getrakteerd op een etentje. Een vaste prik voor een etentje in IJmuiden is voor ons het Argentijns Restaurant Parrilla Grande. Gezellig en intiem kun je daar tot laat in de avond lekker eten.
 
Zondag 31 maart 2013 (eerste Paasdag).
 
Een paar keer hebben we in het verleden geprobeerd om het Kraantje Lek in de Kennemer duinen te vinden. Waarschijnlijk hebben we steeds een afslag gemist. Dit keer maken we gebruik van onze 'Beppie' (TomTom) om de weg naar de pannenkoeken te vinden. En ja hoor,  na één keer toch verkeerd te zijn gereden, staan we bij Kraantje Lek.
 
 
In Wikipedia vinden we een stukje geschiedenis over Kraantje Lek
 
Kraantje Lek is de naam van een historische plek in Overveen, vlak bij Haarlem. Aan de voet van het steile duin De Blinkert stond tot 2007 het indrukwekkende overgebleven gedeelte van een bijzonder grote iep, die in Kennemerland al eeuwen bekendstaat onder de naam De holle boom van Kraantje Lek.


Men vindt er onder meer een restaurant en een speeltuin met een enorme wipwap. De overblijfselen van de holle boom zijn in 2008 vervangen door een bronzen exemplaar, vervaardigd door beeldhouwer Kees Verkade.


In Haarlem en omstreken werd vroeger wel beweerd dat de kinderen in de holle boom ter wereld kwamen. Onder meer Nicolaas Beets en Lennaert Nijgh schreven teksten over de holle boom bij Kraantje Lek. Ook Godfried Bomans refereerde in zijn verhalen dikwijls aan Kraantje Lek.
Er zijn in Nederland meerdere kinderbomen bekend.

Volksverhaal

Vanouds is bekend dat de Haarlemse moeders hun kindjes halen uit de kinderboom bij Kraantje Lek. In 1863 worden kleine Ot en zijn zusje in dat geloof opgevoed. Als hun moeder zich niet zo goed voelt, gaan ze met de meid en twee tantes naar De Blinkert. Ze komen bij de holle boom en willen de kindjes zien. Otje steekt zijn hoofd naar binnen, maar ziet niks en hij ruikt stilstaand water en rotte bladeren. Hij rukt zijn hoofd weer uit de boom en krijgt een schram op zijn wang. Als ze thuiskomen ligt er een nieuw kindje in de wieg, iedereen is blij behalve Otje. Hij roept dat de baby hem heeft gekrabd

's Avonds visite. John en Hellen te eten.

Maandag 1 april 2013 (tweede Paasdag).

Vandaag doen we High Tea. Beryl en Gea zijn druk doende in de keuken om van alles en nog wat te bakken en te koken in de keuken. Het resultaat laat zich zien met de volgende foto's



Op het menu staat: scones, kaasscones, soep, eigengemaakt brood met Italiaanse kruiden, appelcake en ga zo maar door.























En  na afloop een nieuw, oud spelletje (wat lijkt op mens erger je niet) Keezen. Zelfs Floor kregen we zover dat hij mee ging doen.


In de avonden daarvoor hadden we Beryl de spelregels bij gebracht. En zaterdag had Beryl het spel gekocht om mee te nemen naar huis.

Dinsdag 2 april 2013.

Aan alles komt een eind, ook voor de logeerpartij van Beryl. Dus maar weer op weg naar Schiphol. Volgend jaar februari gaan we naar Beryl, want dan hoopt zij haar tachtigste verjaardag te vieren.

Woensdag 3 april 2013.

Vanmiddag wordt onder auspiciën van het Kunstencentrum te Velsen een concert gegeven door leerlingen die de harp bespelen. Dit concert vond plaats in het Verzorgingscentrum Velserduin, Driehuis. Melana bespeeld ook de harp en staat als laatste op het programma. We hebben er erg van genoten. Met een dergelijk concert laat het Kunstencentrum zien hoever de leerlingen zijn gevorderd.

Zaterdag 6 april 2013.

We hebben met Fred en Simone Baar voor een gezellig avondje afgesproken. We hadden al eerder afgesproken, maar het winterse weer van de laatste tijd gooide roet in het eten.

Maandag 8 april 2013.

Onverwacht bezoek in onze tuin. Op een gegeven moment was het erg stil, geen vogel te horen. De oorzaak daarvan was een sperwer. Die zag waarschijnlijk allerlei lekker hapjes voorbij vliegen en zat te wachten tot hij (of zij) z'n slag kon slaan.


Hij kon wachten tot hij een ons woog, geen enkele vogel liet zich zien. En om te voorkomen dat hij werkelijk een ons ging wegen, heeft hij zijn heil elders gezocht.