zondag 4 september 2011

Een dagje varen in Friesland

Zaterdag 3 september 2011

's morgens 9 uur vertrokken uit de Velserbroek. Het weer ziet er goed uit. We hadden een uitnodiging gehad om een dagje te varen op de Friesche meren. In Langweer lag een sloep van vrienden van Floor en Irene en die mochten zij gebruiken voor een tochtje over de Friesche meren.Het vertrekpunt was Langweer. Vanuit de jachthaven, over Langweerdenwielen naar het Snekermeer.


Het inladen van de proviand. Het bootje klaar maken voor vertrek door Joran en Floor. En dan op weg naar het ruime sop.

Kaptein Floor aan het roer en Joran als navigator.


En dan varen over de woeste baren.

De eerste aanlegplaats was in Goingarijp, bij Joure. Via een kleine sluis kom je in de jachthaven van de klokkenstoel. 


Om gebruikt te maken van de faciliteiten van het restaurant, kun je met een kettingpont.overgezet worden. Vandaag was er extra drukte met de Botters. Binnen de korte tijd lag de jachthaven dan ook vol met Botters.

 Op een rustig plaatsje, net buiten de jachthaven werd aangemeerd om de meegebrachte etenswaren te nuttigen en te genieten van de rust om ons heen.


En uiteraard zijn er nog andere liefhebbers die een graantje (of een korstje brood) willen mee pikken.Voordat we onze reis konden vervolgen, moest eerst de route worden uitgestippeld.


Vanaf Goingarijp werd koers gezet naar het "Kameleondorp" Terherne. 

En dan op weg. 


In dit plaatsje is het museum, welke gewijd is aan de schrijver van de boeken "de Kameleon", Hotze de Roos. Alle figuren uit de boeken kom je daar tegen; Veldwachter Zwart, Gerben en vele anderen.

Bij het binnenvaren zien we de "Watervilla's" van Terherne. Recreatie op eigen bodem. De prijs van een kavel ligt gemiddeld op 390.000 euro. Leuk om te zien, maar daar kwamen we niet voor naar Terherne. Langs de aanlegplaats van de Kameleon komen we bij een lage brug. De boot paste daar net onderdoor en zo komen we op het Terhornstermeer. Op het Snekermeer vinden we nog even een plekje om even te rusten om daarna de thuishaven op te zoeken.
De boot weer terug op z'n plek Tijd om naar huis te gaan. Vlakbij de thuishaven gaan we middels een klein veerpontje in de richting van de Afsluitdijk.

En na een tussenstop in Wieringerwerf voor de maaltijd, zijn we weer op de uitvalbasis Velserbroek. Floor, Irene en de kids bedankt voor deze geweldige dag.