donderdag 25 september 2014

Onze vakantie in Drenthe. 16 september 2014Dinsdag 16 september 2014.Na de lunch zijn we naar Stadskanaal gereden. Stadskanaal is één van de grote gemeentes in Drenthe.

Stadskanaal (Gronings: Knoal) is een plaats in de gelijknamige gemeente in de provincie Groningen (Nederland). De plaats heeft anno 2012 bijna 20.000 inwoners en behoort tot de grootste plaatsen in de provincie. De plaats is ontstaan als veenkolonie en uitgegroeid tot een regionaal centrum. De plaats wordt gevormd door een bijna 10 kilometer lang lint langs het gelijknamige kanaal, waaraan ter weerszijden nieuwe woonwijken zijn toegevoegd.


Geschiedenis

In 1765 nemen de burgemeester en de raad van de stad Groningen het besluit om het Stadskanaal te graven. De naam betekent dus letterlijk "kanaal van de Stad (Groningen)". In 1815 was het kanaal al aangelegd tot de plaats waar tegenwoordig de watertoren van Stadskanaal staat en in 1856 werd Ter Apel bereikt. Langs het kanaal kwam steeds meer bebouwing en zodoende ontstond er een lintdorp. Dit lintdorp loopt langs het Stadskanaal vanaf de gemeente Veendam naar de gemeente Vlagtwedde (bij Musselkanaal) over een lengte van 16 kilometer. Ook kwam er industrie waaronder twee aardappelmeelfabrieken , de coöperatieve "De Twee Provinciën" en een fabriek van W.A. Scholten aan het Stadskanaal ten noorden van het Pekelderdiep. Deze laatste draaide voor het laatste een campagne in 1930-1931. Langs het Stadskanaal waren diverse scheepswerven te vinden.
Na de Tweede Wereldoorlog groeide Stadskanaal sterk. Voornaamste oorzaak hiervan was de komst van Philips naar het dorp. Philips stelde hierbij enige eisen aan het gemeentebestuur. Zo moest er onder andere een schouwburg in Stadskanaal komen en een openbare bibliotheek. Hierdoor groeide Stadskanaal uit tot de op een na grootste gemeente van de provincie na de stad Groningen.
Philips heeft lange tijd een eigen vliegveld bij Stadskanaal gehad. Dit vliegveld ligt bij Vledderveen en is nu in gebruik als vliegveld voor ultralichte vliegtuigen. In 2004 maakt Philips bekend haar laatste vestiging in Stadskanaal te sluiten. LG.Philips Displays in Stadskanaal met zestig werknemers bleef wel open. Dit bedrijf was voor 50 procent in handen van Philips. Deze firma sloot de fabriek in midden 2006.
Verspreid over het winkelcentrum staan een aantal beelden.Dit is een beeld ter herinnering aan de veenkoloniale vrouwen. Het gebied rondom Stadskanaal is een groot veengebied.


Een ander beeld dat herinnerd aan de veenkoloniale tijd zijn de spaden waarmee het kanaal werd gegraven waaraan Stadskanaal haar naam ontleend.


De tekst op de spaden luidt:

Stadspaden. Hier werkten men met man en macht aan een kanaal door ’t veen en spaden staan nu stil bij dat wat grond voor welvaart bracht. Wat je vervoert dat schept je thuis per schip, ter paard soms lopen het voelt hier als een poort naar stad met beide deuren open.


Na wat gewinkeld te hebben, een bakkie bij de Hema, zijn we terug gereden naar Gasselte.