zondag 5 juni 2016

Zaterdag 4 juni 2016 - Er is er één jarig!!!

Vandaag vieren we de verjaardag van Gea. Geboren op 4 juni 1951, dus reken maar uit.

Vanmiddag zijn we naar Zwanenburg afgereisd om daar een nieuw geopend Tuincentrum "Groenrijk" te gaan bekijken en mogelijk ook om te zien of we onze tuin nog meer kunnen opfleuren.


In de Velserbroek zat een tuincentrum "Groenrijk", maar die is helaas ter ziele gegaan en nu zit daar een ander in. Veel minder van kwaliteit die we van "Groenrijk" gewend waren. In Zwanenburg zie je veel meer van de sfeer en ambiance van het oude tuincentrum in de Velserbroek.

Een dit is dan het resultaat van de koop. 

Vandaar met leuke ideeën in ons hoofd (dat betekend dat we best nog wel eens terug gaan naar Zwanenburg) zijn we richting Spaarndam gereden.

Zondag hebben we de plantjes in de bakken gedaan.

En zie hier het eindresultaat


Aan de Spaarndammerdijk, vlakbij het sluisje is het café-restaurant "De Toerist" gevestigd. Wanneer wij in Spaarndam zijn gaan we daar een bakkie doen. Zo ook vandaag. 


Daarna naar huis om ons om te kleden voor het diner bij het restaurant Augusta.

Op de site van het restaurant Augusta staat in het kort de geschiedenis beschreven. 
http://www.augusta.nl/historie/

Monumentale allure

Hotel Augusta is gebouwd in het jaar 1907 en dankt haar naam aan Augusta Victoria, de gemalin van de Duitse keizer Wilhelm II. Het hotel was al vroeg in handen van de familie Heere. In tegenstelling tot een belangrijk deel van de bebouwing in de rest van IJmuiden, ‘overleefde’ Augusta de Tweede Wereldoorlog. De familie Heere is al die jaren eigenaar van Augusta gebleven. Hun dochter en schoonzoon hebben Augusta uiteindelijk gerund totdat de huidige eigenaars, John en Monique van Waveren, het hotel in 1984 overnamen. Op dat moment was het pand niet meer dan een bouwval waar heel veel aan moest gebeuren.
Het restaurantgedeelte is altijd origineel gebleven. Het saloncafé was vroeger de sigarenhandel Dorresteijn, wat later is overgenomen door poelier Onrust. Weer later is het buurpand (nu de Oranjelounge) erbij getrokken. Daar waar zich nu de receptie, de ontbijtzaal en de Kroonzaal bevinden, was voorheen de manufacturenzaak van de familie Botman gevestigd. Veel Oud-IJmuidenaren weten zich dat vast nog wel te herinneren.

Passend decor

Alle uitbreidingen en verbouwingen hebben geen afbreuk gedaan aan de oorspronkelijke, monumentale allure van Augusta. Het mooie, smaakvolle restaurant, het gezellige hotel en de verschillende zalen en dinerkamers vormen nu het passende decor van een plezierig verblijf in IJmuiden met heerlijke lunches, verrassende diners en stijlvolle vergaderaccommodaties.

Het Hotel-restaurant is gelegen aan de rand van het havengebied. Vlakbij het hotel was vroeger het eind station van IJmuiden. 

Na het beëindigen van de spoorverbinding is het station gesloopt.

Het menu zag er feestelijk uit. Zeker op deze dag. Tot slot kwam de extra verrassing. Een dessert met een persoonlijk tintje. 
Na afloop voor Gea een Italiaanse koffie en voor mij een heerlijk glaasje cognac.

En zo was deze feestelijke dag weer ten einde gekomen.