maandag 5 december 2011

Wijk aan Zeëerweg - maandag 5 december - de verbouwing

Vandaag 5 december zijn wij 22 jaar bij elkaar. Op 5 december 1989 hebben wij ons officieel ingeschreven in de gemeente Velsen. Echter om het vandaag uitgebreid te vieren kunnen we niet. Vandaag worden de kozijnen voor de bovenste verdieping geplkaatst.


 Om 9 uur is er weer deel van de verbouwing aan de beurt. Het raam van het kleine kamertje en de deuren van het balkon gaan eruit om plaats te maken voor vernieuwing.

De sporen van de klimop zitten nog op het raam, dat weldra wordt afgevoerd.



En ook het balkon zal een zodanige metamorfose ondergaan, dat het de voorgevel bijna niet meer herkenbaar zal zijn.




















Een groot gat markeert dat wat eens het raam is geweest. Het weer zou wat beter moeten meewerken. Bij vlagen mieserd het en dan is het weer droog.



Het kozijn alleen al geeft een ander gezicht.



En helemaal als het raam geplaatst is. Het is een kiep- kantelraam. Handig voor het ramen wassen.

Dan is de slaapkamer aan de beurt. De deuren zijn zonder slag of stoot in de aanhanger verdwenen, nu nog het kozijn.




 En dat is er ook uit. Een raar gezicht om zo bij jezelf naar binnen te kijken. Net alsof er een bom is ingeslagen. Gelukkig maar voor korte duur,









Het nieuwe kozijn wordt pas gesteld om te zorgen dat de deuren er zonder problemen geplaatst kunnen worden.




















Een doorkijkje door het nieuwe raam in het kleine kamertje. 


En zie, de deuren passen als een puzzelstukje van een grote puzzel.


Morgen wordt de erker geplaatst. Naar wat ik begrepen heb een grote klus. Woensdag wordt een dag dat de kozijnen aan de binnenkant wordt afgewerkt. Inmiddels is ook het balkon verwijderd. Dit omdat het gedeelte boven de erker vernieuwd gaat worden.   




Wijk aan Zeëerweg - zondag 4 december - Rijksmuseum




Vandaag zijn we met z'n vieren, John, Helen, Gea en ik, naar het Rijksmuseum in Amsterdam gegaan. Het museum is gedeeltelijk weer toegankelijk en in het kader van de inburgering van Helen leek het ons leuk om de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn te gaan bekijken. Herkenningspunten zijn de beelden van de dvd "Rembrandt".
Eerst met de Fast Flying Ferry naar het Centraal Station, daarna met de tram naar het Rijksmuseum.

De OV-chipper maakt allemaal wel wat makkelijker












De nachtwacht van Rembrandt van Rijn, nadat het schilderij is ingekort, vanwege zijn grote en om het te laten passen in het stadhuis op de Dam.



De Nachtwacht hing in de grote feestzaal van de Kloveniersdoelen aan de huidige Amsterdamse Nieuwe Doelenstraat. Het mat toen ongeveer 5 meter bij 3,87 meter. In 1715 verhuisde het schilderij naar het stadhuis op de Dam. Het moest daar tussen twee deuren hangen, en daarom werd er aan alle zijden een strook afgesneden. Hierdoor verdwenen er aan de boven-, onder- en rechterzijde enkele details. Van de linkerzijde werd het grootste deel verwijderd, waardoor twee schutters en de pluim van de hoed van een derde man nu niet meer op het schilderij staan en het effect van een bewegend gezelschap is afgezwakt. Sindsdien meet het schilderij 4,37 bij 3,63 meter (ofwel 82% van het oorspronkelijke oppervlak). Aangezien Frans Banning Cocq een replica en een aquarel van het schilderij heeft laten maken (die beide veel kleiner zijn), kan men indirect nog steeds het weggesnedene bestuderen. (De replica, door Gerrit Lundens, hangt tegenwoordig in de National Gallery te Londen.) (bron: wikipedia)