donderdag 4 november 2021

Turandot, Schouwburg Velsen

 

Zondag 31 oktober 2021

Vanmiddag zijn we in de Schouwburg in IJmuiden.

De middagmatinee geeft een uitvoering van Turandot door het Velser Operakoor Bel Canto.

In 2018 zijn we met Bak reizen naar het Gardameer geweest. Een onderdeel van deze reis was een bezoek aan de Arena van Verona. Hier werd de opera van Giacomo Puccini, Turandot, opgevoerd.

Op het programma van de Schouwburg stond in 2020 de uitvoering van Turandot gepland, echter door de Covid perikelen werd de uitvoering uitgesteld. En vandaag kunnen we opnieuw genieten van Turandot. In een geheel andere bezetting en op een kleinere locatie. 


 

Het verhaal van Turandot is als volgt:

Turandot, de prinses van Peking, trouwt alleen met een prins die drie door haar gestelde raadsels kan oplossen. Wie faalt, wordt onthoofd. Niemand weet de antwoorden… tot er op een dag een onbekende prins opdaagt. 

Turandot gaat in de eerste plaats over een seksueel trauma, dat tot wanhoop, razernij en bloedvergieten leidt. Maar tegelijk is het verhaal ook te interpreteren als een natuurmythe, waarbij de prinses de bevroren aarde in wintertijd verbeeldt en de prins de lentezon is, die haar verwarmt en weer doet herleven.

Waar Verdi nog echt een negentiende-eeuwer is, staat Puccini al met twee benen stevig in de twintigste eeuw, met muziek die filmisch meeslepend is en af en toe doet denken aan de soundtrack van Indiana Jones and the Temple of Doom. 

‘Nessun Dorma’ (wie kent die aria niet?) komt uit deze opera en wordt gezongen door de prins, smachtend van verlangen naar zijn prinses.

Kortom een uitvoering waarbij wij dierbare herinneringen hebben aan ons bezoek aan het Gardameer in Italiƫ.

                                            Uitvoering Turandot in Verona