maandag 26 december 2011

Wijk aan Zeëerweg - zondag 25 december - de kerst


Op de eerste plaats wensen wij eenieder prettige feestdagen.
De ochtend uren heb ik besteed aan het plaatsen van een vlonder op het balkon. Een beginnetje is gemaakt.Dit bevalt me nog niet helemaal. Aankomende week er een pakket bijhalen om te zien hoever ik kom. Eigenlijk wil ik dat voor dinsdag gerealiseerd hebben, maar dat gaat niet lukken.

's Middags de familie Martijn op visite gehad. Inclusief de "lieflieftallige" hondjes. Een cursus bij de Dog whisperer zou geen kwaad kunnen. Dan hoef je je halve huis niet te barricaderen om daar weg te houden waar je ze niet hebben wilt.

Eindelijk tot rust te zijn gekomen, hebben we een spelletje Keezen gedaan. 

 
Keezen is een bordspel voor twee, vier of zes personen. Keezen is, net als Mens-erger-je-niet afgeleid van het Indiase bordspel Pachisi, maar wordt met kaarten in plaats van een dobbelsteen gespeeld. Keezen wordt meestal gespeeld met twee of drie teams van twee personen (in totaal dus vier of zes personen).
Keezen is in Nederland momenteel erg in opkomst. Er worden zelfs al Nederlandse kampioenschappen gehouden. Ook in andere landen wordt het spel (of een variant) daarvan gespeeld.

Speelwijze

Het spel kan met twee personen gespeeld worden, in teams van twee met vier of zes personen. Als er met teams gespeeld wordt, zitten de teamgenoten tegenover elkaar. Elke speler kiest een kleur en zet zijn pionnen op de beginvelden.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om samen met je partner zo snel mogelijk met alle pionnen op de eigen thuisplaatsen te komen. Als een speler al zijn pionnen op zijn thuisvelden heeft staan, dan mag hij verder spelen met de pionnen van zijn teamgenoot.

Verloop van het spel

Het spel wordt in rondes gespeeld. Eén van de spelers wordt als startspeler uitgekozen. De eerste ronde krijgt ieder vijf kaarten de tweede en derde ronde krijgt ieder er vier. Na drie rondes worden alle kaarten weer bij elkaar gedaan en krijg je opnieuw drie rondes. Dit gebeurt totdat er een team gewonnen heeft.
Een ronde verloopt als volgt. De startspeler deelt de kaarten. Een voor een, te beginnen bij de speler die links van de startspeler zit, gooien de spelers een kaart uit hun hand op en voeren de daarbij behorende actie uit. Als een speler een kaart op kán gooien, moet hij dat ook doen, ook als dat betekent dat hij zichzelf of zijn partner van het bord slaat. Als een speler geen kaart op kan gooien, dan levert hij al zijn kaarten in en moet hij op de volgende ronde wachten. Als alle spelers hun kaarten kwijt zijn, wordt de speler links van de huidige speler startspeler en begint een nieuwe ronde.
De acties die bij de kaarten horen zijn als volgt:
  • Aas: een pion uit een startveld op het bord zetten of een pion een plaats vooruit zetten.
  • Heer: een pion uit een startveld op het bord zetten.
  • Vrouw: een pion twaalf plaatsen vooruit zetten.
  • Boer: een eigen pion met een pion van een andere speler (een teamgenoot of een tegenstander) omruilen. Dit mag alleen als de andere pion niet op een vakje van zijn eigen kleur staat.
  • Zeven een óf twee pionnen moeten in totaal zeven vakjes vooruit gezet worden.
  • Vier een pion moet vier vakjes achteruit gezet worden. Het is niet toegestaan de pion achteruit in het eigen honk te plaatsen.
  • In alle andere gevallen, moet één pion het aantal vakjes dat op de kaart staat vooruit gezet worden.
Wanneer een pion op zijn beginpositie staat, mag hij niet ingehaald en ook niet geslagen worden. Ook mag hij niet (met een boer) worden geruild. Ook de pionnen die zich al in het honk bevinden mogen niet worden ingehaald.
In Nederland is het spel ook bekend onder de naam Jackeroo. Hier zijn al 2 x Nederlandse kampioenschappen van gespeeld (2010 en 2011)

(bron: Wikipedia)

Kortom een leuk spel en het doet met denken aan de conference van Toon Hermans met Mens Erger je Niet.


http://www.youtube.com/watch?v=24bns__rN1g&list=UUFqCtYjqckGzG6iXvHLAFnA&index=11&feature=plcp
(markeer de gehele regel en klik met de rechter muis om de koppeling te openen op een nieuw tabblad om de conference te horen.)Gezellig toch, met de kaarsjes aan.
Lachen naar het vogeltje.


Het dessert is vis!!!!!