dinsdag 5 oktober 2021

Vakantie 2021 Gasselte, Drenthe.

 

Donderdag 9 september 2021

De auto is geladen en we kunnen op weg naar Drenthe.

Eerstens gaan we op weg naar de Velserbroek. Floor viert vandaag z’n geboortedag.

Na de lunch zijn we via de A9 richting Alkmaar, Heerhugowaard naar de Afsluitdijk. Onze eerste stop is Zurich voor een tea-break. Daarna via Groningen over de Hunebed Highway (E34) naar de camping in Gasselte.




Onze nieuwe Ferrari heeft ons veilig en wel naar Gasselte gebracht.



We waren erg nieuwsgierig naar de, voor ons, nieuwe chalet. 

Het is een enorme vooruitgang. 

Alles op elektriciteit en veel ruimer dan de oude.

 

 

 Vrijdag 10 september 2021


Vandaag hebben we het rustig aan gedaan, nog even wennen. Boodschappen gedaan in Gieten bij de Jumbo. Max was net weggereden. Gea heeft een aantal fotoalbums met oude foto’s meegenomen. We zijn in Gasselternijveen langs gegaan bij de familie Martijn om te zien of zij mogelijk interesse hebben in de oude foto’s en misschien wel wat aanvullingen hebben.


 

 

Zaterdag 11 september 2021

Via facebook hadden we gelezen dat de Blauwe Bessen Boerderij in Gasselterboerveen nog blauwe bessen te koop aanbieden. Dus voor een doosje even langs gegaan. Het is goed te weten dat zij hun koopwaar hebben uitgebreid.

Het is vandaag open monumentendag. In Gieterveen staat ’t Kleine Kerkje. Het is eigendom van de Stichting Oude Drentse Kerken. We werden verrast met een kopje thee en zelfgebakken koek.

Niet ver van het kerkje staat een boerderij waar vroeger familie van Gea heeft gewoond.

Door gereden naar de molen De Eendracht, nog even rondgekeken, wat foto’s gemaakt. Daarna terug naar de camping.

 

Zondag 12 september 2021

Gea heeft nog een stukje over het Drouwenerzand gewandeld om te zien hoe of de hei erbij staat. Bij de receptie van de camping staat een tafel waar je wat oude spullen ziet staan en met planten is ingericht.

 

 

Maandag 13 september 2021

Vandaag het rustig aan gedaan. Boodschappen gedaan in Gieten. Gea heeft, namens mevr. van Kaam, een bosje bloemen aangeboden aan mevr. Dubbelaar.

Daarna doorgereden naar Borger waar we bij Geesje en Guus op de thee zijn geweest.

 







Dinsdag 14 september 2012

Vanmiddag krijgen we visite van Henny Komduur en Margien Tent om te kijken naar de fotoalbums. Mogelijk kunnen we wat gegevens toevoegen aan de stamboom.

Woensdag 15 september 2012

Vanmiddag gaan we met het openbaar vervoer naar Groningen. Bij Gieten is een p-en-r station waar de Interliner naar Groningen stopt. Binnen een half uur ben je dan bij het station Groningen. 

                                                                            

                                                                                                En daar staat het beeld van het Peerd van Ome Loeks.

Vandaar uit zijn we gewandeld naar de binnenstad. In de Folkingestraat bevind zich de Synagoge Groningen. Hier wordt de geschiedenis van de Joodse Gemeenschap in Groningen  verteld. Klein en nou niet bepaald mooi, zo zag de vorige synagoge van Groningen er uit. Sinds 1756 stond ze bescheiden dienst te doen in de Kleine Folkingestraat, ook wel Jodenstraatje genoemd. Maar in 1905 moest de oude sjoel plaats maken voor een trendy en een veel opvallender opvolger. Rond 1900 gingen ongeveer 2700 stad-Groninger Joden op sabbatochtend of op Joodse feestdagen naar de dienst in hun sjoel in de Folkingestraat. Het was een sjofel en veel te klein gebouwtje uit 1756 met een onooglijke voorgevel: in niets de Joodse kerk waar je je met goed fatsoen vertonen wilde. Je zat er hutjemutje op elkaar.

De Joodse Stadjers, met name het gefortuneerde deel daarvan met zijn fabrikanten, artsen, advocaten, hoogleraren, winkeliers, handelaren en andere maatschappelijk geslaagden, vonden dat het anders moest. Ze konden niet langer achterblijven bij de andere schitterende godshuizen in de binnenstad.


Onder meer is daar een “Milwa” dit is een ritueel gebouwd bad. Bij het ritueel baden wordt de persoon in dit speciale bad ondergedompeld. De nieuwe synagoge werd een heuse ‘poldersjoel’. Met iets oosters, iets christelijks, iets Joods én iets Gronings.

 

 

 


De ramen in de gevel en de torens, de bogen op en onder de galerijen binnen: overduidelijk is te zien dat de Groningse synagoge gebouwd is in de Moorse stijl.

Kenmerkend zijn de hoefijzerbogen in de ramen en rond de deuren. Ook Kuipers’ christelijke achtergrond en ruime ervaring met kerkenbouw hadden grote invloed op de vormgeving van het gebouw. De klassieke kerkvorm is goed te zien: een kort en een lang  tongewelf die samen een kruis vormen, een transept, een apsis, een middenschip en twee zijschepen. Het vele glas in lood maakt het helemaal af.

Donderdag 16 september 2021

Vanmiddag zijn we in Drouwen naar de kaasmakerij "De Marel Esch" geweest. 

Hier wordt op ambachtelijke wijze kaas bereid. 

De kaas wordt gemaakt van melk van melkveehouders uit de nabije omgeving.

 

Daarna doorgereden naar Anloo. Daar is een grutterswinkel van weleer. “De Maolderij” biedt kwaliteitsproducten welke afkomstig zijn van de Drentse bodem, waaronder diverse soorten vlees. Het assortiment is uitgebreid met diverse soepen, kruiden, biologische thee, groenten, aardappelen, appels, brood en zuivel!

 

 

Vanavond gaan we uit eten bij onze buurvrouw, Brasserie Flair. 

De atmosfeer is daar in ieder geval beter dan wat er het vorig jaar zat. Heerlijk gegeten, maar wel overdadig. We begonnen met mosterdsoep met zalm, maar daarvan hebben we de helft laten staan, niet om dat het lekker was maar een groot bord vol. Als hoofdmenu hadden we Gamba’s in licht pikante dip. Maar ook dit was teveel voor ons. Heel lekker, dat wel.

 Vrijdag 17 september 2021

Vanmiddag gaan we naar Zweeloo. De vroegste sporen van bewoning van de regio dateren tussen de 7e en 3e eeuw v.Chr.. Uit die periode zijn resten gevonden van vuurstenen gereedschappen en wapens. Vanaf ongeveer 3500 v.Chr. werd het gebied door boeren bewoond (zie: Trechterbekercultuur), die ook de hunebedden in de regio bouwden. Het gebied werd langzaam gecultiveerd en de culturen van de jager-verzamelaars en de boeren smolten ineen.

De esdorpen Meppen, Aalden, Benneveld, Wezup en ook Zweeloo zelf ontstonden rond 1500 v.Chr. op zorgvuldig gekozen plaatsen, waarbij rekening werd gehouden met de locatie van de graanakkers en de ligging van de beken. Diverse bodemvondsten, onder andere op de oude begraafplaatsen in de regio, tonen aan dat de huidige dorpen en gehuchten nog op dezelfde locaties liggen. 


Tevens werden diverse veenlijken aangetroffen (waaronder het Veenlijk van het Grebbeveen, ca. 2000 jaar oud) en graven, waaronder dat van de prinses van Zweeloo (vroege middeleeuwen). Vanaf ongeveer de 8e eeuw komt het gebied onder Frankisch bestuur, en wordt het christendom ingevoerd. Er worden houten kerken gebouwd, en de nieuwe begraafplaatsen worden bij die kerken gesitueerd. Hiervoor worden diverse reewegen aangelegd, voor het vervoer van de doden naar de kerk van Zweeloo. Een Reeweg is een weg tussen het dorp en de begraafplaats.

In Zweeloo woont familie van Gea en we gaan daar op bezoek om te kijken of zij op de eerste plaats wat meer informatie hebben over de familie Klasens en op de tweede plaats of zij belangstelling hebben voor de oude foto’s.


Zaterdag 18 september 2021.


Boodschappen dag. En daarna naar Exloo, zien of er bij warenhuis Geerts nog nieuwe aanwinsten over Drenthe te verkrijgen zijn. En jawel hoor, het Canon van het Noorden. Een boekje over de geschiedenis van Drenthe, Groningen en Friesland.

Bij het hotel-restaurant De Meulenhoek hebben we een thee pauze gehouden.

Alvorens weer terug te gaan naar de camping, hebben we de schaapjes geteld in de schaapskooi. Is geen doen iedere keer raak de tel weer kwijt.

In het informatie centrum hebben een beeldje van de schaapsherder gekocht.


Zondag 19 september 2021.

Vanmiddag zijn we naar Gieterveen geweest. Daar was de herfstmarkt met allerlei kramen van lokale leveranciers die hun streekproducten verkopen.




Brood uit de leemoven

Op het molenerf staat naast de molen een bakoven. Deze veldoven, voor het bakken van brood, is door de molenaars en vrijwilligers gebouwd op een traditionele wijze. De vuurvaste ovenruimte is een gemetseld stenen gewelf, waarop een dikke laag van leem is aangebracht. De leemlaag bestaat uit een mengsel van leem uit de buurt, zand, tarwestro en kalk. Om de leemlaag te beschermen tegen weersinvloeden is een huisje boven de oven gebouwd.

Het broodbakken gebeurt op een traditionele manier. In de oven wordt enkele dagen lang een houtvuur gestookt. De hitte verwarmt het stenen gewelf en de leem. Na het stoken, bij ca. 230 graden Celsius, wordt het vuur uit de oven gehaald. Dan gaat het deeg de oven in. De stenen en de leem geven genoeg warmte af om het deeg tot brood te laten garen. Vroeger waren er in Gieterveen vier bakkerij-ovens, die volgens dit principe werkten.

Maandag 20 september 2021.

Vandaag wasdag. We blijven op de camping, werken aan de stamboom. Het houdt ons bezig.

Dinsdag 21 september 2021

Vanmiddag komen Guus en Geesje ter ere van mijn verjaardag. Koffie met gebak. 

Uit hun tuin hebben ze lelies meegenomen om onze tuin te verfraaien. Lelies zijn echte zomerbloemen. Vanaf begin juni tot in september stralen ze uitbundig in de tuin. Dat komt omdat de verschillende soorten lelies elkaar opvolgen met bloeien. 

Woensdag 22 september 2021

Vanmiddag gaan we Borger onveilig maken. Boodschappen doen bij Boni Supermarkt. Vanwege het mooie weer is het overal druk, dus dan maar terug naar de camping.

Donderdag 23 september 2021

Te bedenken dat we al weer twee weken op de camping zitten. Nog een week en dan zijn we op weg naar huis. Maar voor de komen week hebben we nog het een en ander op ons lijstje staan.

Vanmiddag op familie bezoek in Veendam. Vanuit de camping de toeristische route via Kostvlies, Bareveld en Eexterveenschekanaal naar Veendam. De middag vloog om. Gea had de scanner meegenomen om foto’s e.d. te scannen. Maar zoals altijd voor ieder antwoord komen er tientallen nieuwe vragen.

Op de terugweg zijn we doorgereden naar Borger, naar het pannenkoek restaurant “De Deugniet”. Gea bestelde een pannenkoek met appel en ik een met ananas. De serveerster heeft de bestelling verwisseld zodat Gea de ananaspannenkoek kreeg en ik de appelpannenkoek. Maar ja, ze waren erg lekker.

Het pand waarin De Deugniet is gevestigd stamt uit het jaar 1901. Vanaf het jaar 1904 heeft het pand een horeca bestemming. Deze sfeer proeft u direct bij binnenkomst, aangezien grote gedeelten van het pand nog steeds authentiek zijn aan de situatie begin 20e eeuw. 

 

Wij zijn in de geschiedenis gedoken en zijn gekomen tot het jaar 1814, toen heeft op deze plaats ook een boerderij gestaan die in eigendom was van de Fam. Oostingh. Naast de functie van boerderij, had het ook een functie van dorpscafe waar handel werd bedreven en afgesloten.

 

Het restaurant is gevestigd in het vroegere café-gedeelte. De bar sinds mensenheugenis aanwezig hebben wij dan ook laten staan, waardoor die unieke sfeer van "vroeger" nog steeds aanwezig is. 


Vrijdag 24 september 2021

Vandaag gewerkt aan de stamboom. We hebben veel gegevens, welke we gekregen hebben bij de familie in Veendam, te verwerken.

Zaterdag 25 september 2021.

In Ees, een dorpje vlakbij Borger, is een boerderijwinkel “Boerenparels” Zij verkopen o.m. biologische producten, zoals melk welke bereid wordt met methodes en recepten die in de moderne zuivelindustrie niet meer gebruikelijk zijn.

Daarna naar Borger voor de boodschappen bij de Boni Supermarkt.

 Zondag 26 september 2021.

Vanmiddag gaan we uit eten bij Brasserie Flair. We hebben een zes gangen menu besteld.










Amuse: Champignon met warm vlees.

                            Voorgerecht: Ceviche van zeebaars.

                                                        Voorgerecht: Zoete aardappelsoep met sherry een chorizo.

Tussengerecht: Sushi di Vitello.

De stokjes (Chopsticks) werden er bij geserveerd. Maar daar hebben wij geen ervaring mee, dus gebruikte wij ons gewone bestek.

 Hoofdgerecht: Surf en Turf; steak met knoflookgarnalen


 

Dessert: Sinaasappel Pannacotta met Grandmarnier

 

Ter afsluiting van dit geweldige menu, voor Gea een cappuccino en voor mij een cognac.

Genoten en toch niet overdadig zijn we rond 8 uur teruggegaan naar de camping. 5 minuten lopen.

 

 



Maandag 27 september 2021.

Vanmiddag gaan we naar Borger, Guus en Geesje hebben ons uitgenodigd om bij hen te gaan eten. Eerstens in Gasselte tanken, onze Ferrari is erg zuinig met de brandstof. Een veertig liter tank (volgetankt toen we op weg gingen naar Gasselte), waar we nu dertig liter bij moesten tanken.

Dinsdag 28 september 2021.

Begonnen met inpakken. Morgen zijn dan de meeste kratten weer gevuld. De rest van de tijd besteed aan de stambomen.

Woensdag 29 september 2021.

Er is niet zoveel meer wat we moeten inpakken. Vanmiddag gaan we naar de Blauwe Bessen Boerderij om wat etenswaren in te slaan. Vanavond ons Galgenmaal bij Brasserie Flair en dan morgen de auto inladen. We verwachten dat we rond elf uur kunnen gaan rijden.

Donderdag 30 september 2021

Alles ingeladen en kunnen we op weg naar huis. Einde vakantie.