woensdag 12 juni 2013

Wijk aan Zeeërweg - zaterdag 8 juni 2013


Vandaag bijtijds opgestaan. Om 10 uur begint er een excursie, wat georganiseerd is door de NGV-Kennemerland, in het kerkje van Spaarnwoude. De lezing wordt gegeven door Henk Koeleman (rechts), bestuurslid van de Stichting: "Vrienden van de Stompe Toren".



De beschermheilige van de kerk is Sint Gertrudis

Op het tableau staat zij afgebeeld met muizen. De muizen symboliseren de zielen van de overledenen, die eerst bij haar zijn langsgegaan. Zij is teven beschermheilige van ziekenhuizen. Daarnaast iszij patrones van de armen en weduwen, van herbergiers, van pelgrims, reiziger en weggebruikers.








Het kerkje kent een lange geschiedenis.Op een tableau is de geschiedenis van de Stompe Torenkerk af te lezen.


Tot de collectie van het kerkje behoren nog een aantal Delfts blauwen  borden, waarop o.m. het kerkje is afgebeeld.

 
 

Het kerkje wordt o.m. gebruikt voor culturele evenementen. Zo worden er concerten gehouden en kunstenaars kunnen hier hun werk exposeren.













De website van de Stompe Toren, http://www.stompe-toren.nl/ gaat in op de geschiedenis van het kerkje. In en om het kerkje zijn grafstenen te vinden die terug gaan in de geschiedenis.
Op de website: http://www.schiltmeijer.nl/Plaatsnamen/Begraafplaatsen/Algemene%20begraafplaats%20Spaarnwoude.htm
zijn de namen te lezen van hen die in en bij de kerk begraven liggen.



Op de grafstenen bij het kerkje staat een bijzonder logo.Het Castrum Peregini logo. Het behoort bij het kunstenaarsgenootschap Castrum Peregrini. Een van de "privileges" van het genootschap is, dat de leden begraven worden aan de voet van het kerkje in Spaarnwoude. De grafstenen kenmerken zich door het logo van het genootschap.


Het kerkje, zoals het nu is, kent geen uurwerk. In vroeger tijden heeft er een klok ingezeten. Het uurwerk is te zien in de toren.


Het ziet er oud en roestig uit, maar de mogelijkheid om het te restaureren schijnt aanwezig te zijn. Volgens ingewijden moet het geheel uit elkaar gehaald worden en sommige tandraderen zullen vernieuwd moeten worden om het uurwerk aan de praat te krijgen. En met een toevoeging is het ook mogelijk om een opwindmechanisme aan het uurwerk te koppelen.

In de toren hangt nog een luidklok.


In het verleden liep er vanaf Spaarndam tot aan de kerk een kerkpad. Door omstandigheden kun je van een gedeelte van het pad geen gebruik maken. Het loop over een stuk land van een boer naast de kerk en deze heeft het afgesloten voor het wandelend publiek. Om de boerderij loopt een weg die dan wel weer bij de ingang van de kerk uitkomt.












Eigenlijk zou met de boer een afspraak gemaakt moeten worden dat het pad weer in ere hersteld wordt.










Aan de zijkant van de kerk zijn een tweetal merkstenen aangebracht. De afstand tussen de stenen geven de armlengte aan van Klaas van Kieten, ook bekend als de reus van Haarlem. In de 13e eeuw schijnt deze reus in de buurt van Spaarnwoude geleefd te hebben. Zijn lengte was 2.69 meter. Uit de armlengte kon men zijn lichaamslengte berekenen. Deze berekening komt voort uit de berekening die Leonardo Da Vinci heeft verricht.


















In de kerk is de rozenkrans van Klaas van Kieten te bewonderen. De klompen zijn helaas niet bewaard gebleven.







 November 2002 is bij het kerkje een monument geplaatst vanwege de aardkundige waarden van het gebied. Zo'n 4500 jaar geleden is, op de plek waar nu de Stompe Torenkerk staat, een strandwal ontstaan. Een strandwal is een door de branding opgeworpen, boven het zeeniveau liggende, zandbank. Een strandwal is langgerekt, enkele meters hoog en ligt evenwijdig aan de kust. (bron: nl.wikipedia.org/wiki/Strandwal.


Tot besluit van de excursie wordt er een groepsfoto gemaakt.