donderdag 8 september 2016

Muziek- Cultuurreis Wenen. augustus 2016 - deel 2

Zondag 14 augustus 2016

Donaudal 


Vandaag staat het Donaudal op het programma.

Via haarspeldbochten worden we gebracht naar Am Cobenzl, niet ver van Grinzing.


De berg is ong. 240 mtr hoog en vandaar uit geeft het een prachtig uitzicht over Wenen.
Op de berghelling zijn tientallen wijngaarden.



Grinzing heet dan ook niet voor niets “wijnstadje van Wenen”.




 Een nog wat mistige ochtend boven Wenen.


Donaudal
Het Donaudal staat bekend omwille van de wijnbouw en natuurlijk ook, door het op de UNESCO Werelderfgoedlijst terug te vinden Melk. De abdij die hier terug te vinden is, is absoluut een bezoekje waard.

De barokke abdij van het kleine stadje Melk aan de Donau is een van de grootste toeristische trekpleisters van Oostenrijk. Met talloze binnenplaatsen, weergaloze wandschilderingen en prachtig beeldhouwwerk heeft het meer weg van een paleis dan van een klooster. Het is om deze redenen dat de abdij van Melk samen met het omliggende landschap van de Wachau op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook binnen de rooms-katholieke kerk neemt de door de monnikenorde der benedictijnen bestuurde abdij een belangrijke positie in. In het Duits wordt het meestal aangeduid als het Stift Melk.
 
 Stift Göttweig
De Abdij van Göttweig (Stift Göttweig) is een benedictijner abdij ten zuiden van de Oostenrijkse stad Krems an der Donau. Ze is UNESCO beschermd. De huidige 65e abt is Columban Luser, OSB.

De ligging van de barokke abdij is hoog boven de Donau, op een heuvel. In de 16de eeuw kampte de abdij met chronische leegstand. Dankzij ingrijpen van de abt van Melk, kon het monastieke leven zich hervatten.
Architectuur
In 1718 brand de abdij af, en werd herbouwd in opdracht van abt Gottfried Bessel (1714-1749). Hiervoor werd beroep gedaan op de befaamde architect Johann Lukas von Hildebrandt. Zijn plannen werden gedeeltelijke uitgevoerd. De conventsgebouwen hebben nog steeds een roostervorm. De kerk is zeer rijk aangekleed, met fraai stucwerk en fresco's.
In een van de vleugels bevinden zicht de Keizerlijke vertrekken, met de beroemde fresco Apotheose van Keizer Karel VI. De Abdijbibliotheek telt ruim 140.000 boeken.
Spitz
Spitz (Wachau) is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, gelegen in het district Krems-Land (KR).
De gemeente heeft ongeveer 1800 inwoners.
Geografie
Spitz heeft een oppervlakte van 23,83 km². Het omvat de kadastrale gemeentes Gut am Steg, Schwallenbach, Spitz en Vießling. Het ligt aan de Donau in de regio Wachau, in het noordoosten Oostenrijk, ten noordwesten van de hoofdstad Wenen en ten zuiden van de grens met Tsjechië. Een belangrijke agrarische bezigheid is de wijnbouw.

Dűrnstein
Dürnstein is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk, gelegen in het district Krems-Land. De gemeente heeft 861 inwoners (2015).
Geografie
Dürnstein heeft een oppervlakte van 16,81 km². Het omvat de kadastrale gemeentes Dürnstein, Oberloiben en Unterloiben. Ook Dürnsteiner Waldhütten en Rothenhof horen bij de gemeente. Het ligt aan de Donau in de Wachau, een regio in het noordoosten van Oostenrijk, ten noordwesten van de hoofdstad Wenen en ten zuiden van de grens met Tsjechië. Samen met het naburige Spitz is Dürnstein de belangrijkste toeristische trekpleister van de Wachau.
Bezienswaardigheden
de Ruïne Dürnstein, of Burcht Dürnstein, staat bekend om het feit dat koning Richard I van Engeland, op de terugreis van de Derde Kruistocht (1189-1192), hier gevangen gehouden werd door hertog Leopold V van Oostenrijk. Leopold V was in het heilige land beledigd door Richard I. In 1194 werd hij ontdekt door de minstreel Blondel en na betaling van losgeld vrijgelaten.
De Stift Dürnstein is een voormalig klooster van de Augustijnen. Het gebouw was in slechte toestand in het begin van de 18de eeuw en werd in de jaren daarna gebarokkiseerd. De kerk is in weelderige barokstijl opgetrokken. Het harmonische en witgeschilderde ingangsportaal valt onmiddellijk op. De ranke blauw-wit geschilderde kerktoren, het meest in het oog springende onderdeel van het klooster, is een belangrijk oriëntatiepunt voor de hele Wachau.



Hoog op de heuvel torent de abdij over het gebied uit.
Het straalt dan ook de macht uit die zij in vroegere tijden bezat.
 

Nog een klein stukje zelf de berg op, maar dan, kijkend naar het uitzicht, is het de moeite waard.
Alvorens we een kijken gaan nemen in de Abdij, in een kleine versnapering wel op z’n plaats.
De geelgekleurde gedeeltes is voor het publiek toegankelijk. De overige gebouwen zijn, vanwege dat de Abdij nog in gebruik is bij de monniken, niet toegankelijk voor bezoekers.


De trap opgaand zien we een imposant beeldhouwwerk, waarschijnlijk een van vroegere bewoners van de Abdij.



 
Een must troont Göttweig Abdij in 422 meter boven de zeespiegel aan de oostelijke rand van de wereld-beroemde Donau-vallei in de Wachau.


De kennis van kruiden, dus medicijnen, was zodanig dat de Abdij een eigen apotheker had.

De Stiftkerk Mariä Himmelfahrt.

15 augustus is een nationale feestdag. De aankleding voor het feest is in volle gang.


Het hoogaltaar en de preekstoel in de abdijkerk.
Het hoogaltaar dateert van 1639 de preekstoel van 1642. 
Het orgel dateert van 1761. Ignaz Gatto der Ältere aus Krems was de ontwerper van het klavier.
In het zuiden van Kryptenraum ( "Altmanni Crypt") is het Altmanni Shrine, een 1668-gebouwd schrijn met zilveren filigraan decoratie en de relieken van de heilige, een 1540 gecreëerd door Konrad Osterer Epitaph met een liggende figuur van St. Altmann.
Een schrijn met de relikwieën van de stichters van het Benediktenerstift Göttweig.


Plafondschilderingen in de kerk.
De Göttweig werd in 1083 gesticht door de bisschop van Passau Altmann. al in 1072 heeft hij op de heuvel in het zuidwesten van Erentrudis Chapel de pin Hof eerste plaats van aanbidding gebouwd op de Göttweiger Berg
De zuid façade van de het administratie en conventvleugel met de Almanni toren van de burcht.
De latijnse terkst op de conventvleugel luidt:
Deo Optimo Maxim Rerum Omnium Conditori Frontem Fabrice Monrii Austrace Suis Av Spicu Eductan Suoque Nomini Seruituram In Fidelis Obsequii Picnus Et Perenne Gratitu Dinis Monumentum Consegrat Dicat Deuovet Magnus Abbas Gottwicensus anno Seculiri Septimo MDCCLXXXIII
(vertaling is onderweg)
Beneden de Göttweig ligt het dorpje Kleinwien met een begraafplaats.
Een gedeelte van de oude Burcht. Hieruit kan worden opgemaakt dat de abdij ook als vesting tegen belegeringen heeft gediend.
Vlakbij het plaatsje Krems ligt Dürnstein.
Daar is onze volgende stop.Dürnstein ligt aan de andere kant van de Donau, dus steken nog even de Donau over. We zien nu wel wat blauwe plekken, maar zo blauw als Straus heeft gezien is hij nog niet.




Stift Dürnstein is een voormalig klooster in Dürnstein in de Wachau in Neder-Oostenrijk . Vandaag de dag, het gebouw en het grote land in handen van de kanunniken van Sint Augustinus - Herzogenburg Abbey , dat is ook de parochie verzorgd Dürnstein. De toren van de collegiale kerk met zijn blauwe en witte kleuren wordt beschouwd als de mijlpaal van de Wachau
De kerk van Dürnstein is in de jaren 80 van de vorige eeuw grondig gerestaureerd. Tijdens die restauratie, kwamen ze over een blauwe kleur baan. Vanwege de vele wissels onder Propst Hieronymus via smalt-blauwe kleurstoffen wordt aangenomen dat de toren van de collegiale kerk op dat moment was die kleur. Om die reden is besloten om de toren deze originele kleur te geven. Op het moment van de restauratie, deze kleur was zeer omstreden. Alleen in de volgende jaren, de verschijning van deze kleur ontwikkeld in een mijlpaal in de Wachau. De opvallende kleuren en het edele materiaal dat maakt hem kijken keramiek, het staat als een architectonisch signaal op het platteland. Het is thans in gebruik als een internationaal ontmoetingscentrum.
De ruïne Dürnstein
De Kuenring familie had de omgeving van het kasteel uit de gekochte Tegernsee abdij in de late 11e eeuw. Hadmar I van Kuenring , die ook oprichter had Zwettl Abbey , had de huidige kasteel gebouwd in het midden van de 12e eeuw op een strategische locatie met uitzicht op de rivier de Donau . Het kasteel is verbonden met de stad Dürnstein door een verdedigingsmuur die zich uitstrekt van de stadsmuren.
Het kasteel staat bekend als een van de plaatsen waar Richard I van Engeland werd gevangen genomen nadat in de buurt van gevangen genomen Wenen door Leopold V van Oostenrijk , in 1192.In 1428 en 1432, Hussites plunderde de stad en het kasteel van Dürnstein.Tegen het einde van de Dertigjarige Oorlog , de Zweedse troepen onder Lennart Torstensson veroverd Dürnstein in 1645. Bij hun vertrek, ze vernietigde delen van de constructie.Met ingang van 1622, werd het kasteel niet meer permanent bewoond, maar werd nog steeds vermeld als een mogelijke schuilplaats in het Oostenrijks-Turkse Oorlog (1663-1664) . In 1663, Conrad Balthasar van Starhemberg kocht het kasteel, dat nog steeds door zijn erfgenamen is in handen om deze datum. Vanaf 1679 was het kasteel was niet meer bewoonbaar en werd het verlaten.


Wieser Whisky uit Oostenrijk
De passie voor goede whiskey werd aangewakkerd door verschillende verblijven in de klassieke whisky landen in de late jaren '80 en begin jaren '90 toen Markus Wieser. Maar het daarom zich te vestigen? Markus Wieser nam het basisidee, maar geherinterpreteerd hen. In het midden van de jaren '90 werd ijverig experimenteren tot de gewenste kwaliteit en de bijzondere nuances die de Wieser Whisky - alleen de WIESky - onderscheiden vandaag. Whisky in Oostenrijk kan nu al niet te wijten zijn aan andere interne technologie en totaal verschillende opslagcondities om te proberen de Schotse, Ierse en Amerikaanse vorm na te bootsen. Terwijl klassieke whisky in Schotland het hele jaar en heeft koele vochtig, temperaturen variëren hier in de Wachau nog veel meer, en het is aanzienlijk droger. Daarom zijn onze WIESky bovenop slechts 7-12 in plaats van tien en zelfs meer jaren in het vat.
Ik kon helaas niet de verleiding weerstaan om z’n flesje te kopen. Thuis er een glaasje genomen en dat was heerlijk genieten.
De Donau bij Dürnstein. Links is een pontje te zien dat naar de overkant vaart om campinggasten over te zetten naar Dürnstein.
Na een tijdje doorgebracht te hebben in Dürnstein, wordt het weer tijd om verder te gaan. Onze volgende stop is het Klooster Melk.
De geschiedenis van het klooster gaat terug tot aan eind van 700 na C.
De trappen die toegang geven tot de Abdij.
De barokke abdij van het kleine stadje Melk aan de Donau is een van de grootste toeristische trekpleisters van Oostenrijk. Met talloze binnenplaatsen, weergaloze wandschilderingen en prachtig beeldhouwwerk heeft het meer weg van een paleis dan van een klooster. Het is om deze redenen dat de abdij van Melk samen met het omliggende landschap van de Wachau op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook binnen de rooms-katholieke kerk neemt de door de monnikenorde der benedictijnen bestuurde abdij een belangrijke positie in. In het Duits wordt het meestal aangeduid als het Stift Melk.
Over de geschiedenis van de Abdij van Melk is een interessante website te vinden op: https://www.bezoekoostenrijk.nl/de-barokke-abdij-van-melk/
Dit is het portaal welke toegeeft tot het grote voorhof van de Abdij.
Het jaartal boven het portaal – 1718 – heeft betrekking op de voltooiing van torengebied.
De basteien aan weerszijde van het portaal welke zijn gebouwd op de fundering van het vroegere kasteel.
De paleisachtige oostelijke gevel wordt gedomineerd door een reproductie van het Melkse kruis, één van de schatten van het klooster. Het opschrift in de geveldriehoek geeft de theologische interpretatie van alle grootsheid en roem, die ook zin geeft aan het gehele barokke kloostercomplex: “Absit gloriari nisi in cruce”, de roem is enkele in het Kruis. (bron: gids klooster Melk)
Via de poort van het voorhof komt men bij het Prelatenhof.

De fontein is in de 19e eeuw overgebracht van het opgeheven Kanunniken klooster Waldhausen in Opper-Oostenrijk.

In een kleine expositieruimte staan oude boeken, schrifturen e.d. tentoongesteld. Gea wees mij erop dat er aan de wand een tekening hing met een bekende naam.










Rond 1500 werkte Bernard Perger als leraar.
De geschiedschrijver bemoeide zich met de vernieuwing van het Latijn in de zin van het Humanisme aan de Universiteit Wenen. Tijdens de leerperiode, studerende in Wenen bewezen conventuelen uit Melk; onder hen de latere Abt Sigismund Taler. De onderwijs scene laat de leraar op de leerstoel zien. De tekst van Perger is te lezen in de catalogus van Melk van 1483 na te lezen. In de catalogus van 1517 wordt Bernard Perger met biogra-fische gezichtpunten gedocumenteerd.(tot zover mijn interpretatie van de tekst)
Vanwege de tijd hebben we niet de kerk van het klooster kunnen bezichtigen. Echter middels het internet zijn er verschillende sites die ons een indruk kunnen geven van het interieur van de kerk.
Het hoogaltaar en het grote orgel. De inrichting van het altaar is van de hand van Galli-Bibiena, de frescoversiering van de kerk is van Johann Michael Rottmayer, de beeldhouwwerken zijn van Peter Widerin (1733). Het grote orgel van de kloosterkerk werd gemaakt door de Weense orgelbouwer Gottfried Sonnholz.
Dan is het weer tijd om terug te keren naar de bus.
Veel gezien, veel indrukken opgedaan. Voldaan weer terug naar het hotel voor het diner. Vanavond zijn we vrij en kunnen we uitrusten van deze, toch wel drukke dag.
 
Nog even nagenieten op het terras van Café Segafredo aan de overkant van het hotel. Samen met Gre en Roelie.