maandag 12 september 2011

Camping de Berken - Zondag 11 september 2011 - Oringermarkt Exloo

Na een nacht vol bliksem en gedonder, begint de dag zonnig en rustig.


De temperatuur vandaag is:

Buitentemperatuur:


Binnentemperatuur:
In Odoorn wordt de Oringermarkt gehouden. Vol verwachting gaan we daar heen. Waarschijnlijk is de grootste drukte op zaterdag geweest. Enkele kraampjes en vertier voor de hele kleintjes dat is wat er nog was.
De Oringermarkt is een jaarmarkt die zijn oorsprong kent in de vorige eeuwen. Toen kwam men van heinde en verre naar Odoorn. Helaas is de markt in het begin van de vorige eeuw in de vergetelheid geraakt, tot het moment dat de vereniging voor Dorpsbelangen Odoorn in de jaren zeventig van de vorige eeuw de jaarmarkt nieuw leven begon in te blazen. Het was in 1976 toen de Oringermarkt opnieuw (op de derde woensdag in september) werd georganiseerd. Met de aanvoer van schapen (en in latere jaren ook paarden) werd een traditie voortgezet. De markt kenmerkt zich, nu nog steeds, als een ontmoetingsplaats voor veel mensen. De markt werd later gehouden op de derde zaterdag van september. In 2008 vond de markt echter op de tweede zaterdag plaats. Voor het eerst was er geen paardenmarkt meer. Wel is er de gehele  dag een gezellige waren- en goederenmarkt en een markt in tweedehands speelgoed. Voor de sporters onder ons is er 's middags de Schippersrun. En natuurlijk ontbreekt de kermis ook niet! In de feesttent wordt zaterdagsavonds een feestavond georganiseerd voor de inwoners van het dorp. Vroeger ging er geen schapenmarkt in Odoorn voorbij of er werd gevochten. Meestal waren het dan jongelui van buiten die het met onze dorpsjeugd aan de stok kregen. Als er vroeger schapenmarkt was in het dorp werd dit al ver van tevoren bekendgemaakt door middel van een boerhoorn. (Bron: internetsite Odoorn, nader bekeken)

Boerhoorn
Voorts zijn we naar de begraafplaats in Odoorn gegaan. Voor onze stamboom hebben we nog wat gegevens nodig. Van het graf van Jantina Klasens maken we een foto. Op het graf, wat er goed verzorgt uitziet, zijn Canadese vlaggetjes geplaatst.


Op visite geweest bij de familie Klinkhamer. Voor Gea een aanvulling voor de stamboom. De geboorte van een nieuwe telg in de familie.

Terug naar de camping. De auto moet echter op de parkeerplaats blijven. Na tienen gaat de slagboom niet open.

Camping de Berken - Zaterdag 10 september 2011 - Molen de JufferDe temperatuur is:
 Buitentemperatuur: Binnentemperatuur:

Gasselternijveen, Open monumentendag. Molen de Juffer met daarbij een boerinnenmarkt.
Rondom de molen waren marktkramen opgesteld met daarop de plaatselijke producten voor de verkoop. 
De Drentse Droge worst en de boerenleverworst ontbrak daarbij niet. Meteen wat groente ingeslagen voor de komende dagen. Wat een prijsverschil! 

Binnen in de molen was een tentoonstelling van de Historische Kring Gasselte.

Na wat trapjes beklommen te hebben kom je dan op de stelling. Je kunt dan de wieken van dichtbij zien. 
Niet te dichtbij, anders krijg de klap van de malle molen. 
En ook het uitzicht op de omgeving is bewonderigswaardig.