donderdag 29 september 2011

Camping de Berken - Woensdag 28 september 2011 - Valthermond

De temperatuur vandaag is:Gemeente Borger-Odoorn


Vandaag zijn we in Valthermond. In Valthermond is de collectie van Jan Drenthe te bewonderen. Het Tractor & Werktuigen Museum Drenthe. Het grootste deel van de collectie bestaat uit landbouwmachines vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw.
Een uit de hand gelopen hobby is het resultaat van dit museum. Het draait op z'n 25 vrijwilligers en Jan en Jo Drenthe. In juni van dit jaar hebben Jan en Jo een koninklijke onderscheiding ontvangen voor het werk om dit museum in stand te houden.

Jan Drenthe

Picture
 3hp McCormick Deering/International 'M' 1920 te zien op een show in Canberra, Australia.

Dezelfde machine, maar dan in Vathermond

Eén gedeelte van het museum is ingericht voor het onderhout van de machines. Een smidse mocht daarbij niet ontbreken.

Zoiets brengt herinneringen aan mijn  schooltijd op de technische school.
Het vuur, de tangen, de hamer en het aambeeld.

Drenthe verkocht in de jaren na de Tweede Wereldoorlog eerst ook nog de merken Massey-Harris, Ferguson, Zetor en Dieselros van Fendt, maar van 1953 tot 1988 was de firma dealer van McCormick. Er werden toen nog uitsluitend tractoren van dat merk verkocht, gemiddeld zo’n zestig à zeventig per jaar. Na de oorlog is het bedrijf op z'n hoogst geweest, mede door het Marshallplan.

Het Marshallplan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad.
Dit European Recovery Program (ERP) was gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa. Een belangrijke drijfveer van deze hulp was het vormen van een sterke buffer tegen de expansie van het communisme vanuit de Sovjet-Unie van Stalin. De betrekkingen tussen de VS en de Sovjet-Unie waren namelijk in snel tempo verslechterd en hadden geleid tot de "Trumandoctrine". Het Marshallplan is dus vooral ook een propagandamiddel geweest. (Bron: Wikipedia)


Tot het kantoormeubilair behoort ook deze stencil machine uit 1912.

Diverse ploegen.

Diverse granen.

Naast de machines is er ook een afdeling waar huishoudelijke zaken en dergelijke tentoongesteld zijn.


Dit zijn dopjes die gebruikt werden om aardappels in het veld te rooien. De dopjes werden aan de vingers gedaan om te voorkomen dat de handen niet stuk gingen. 


Een zogenaamde wasbok met wringer.
Een belangrijk ornament daarbij was het wasbord, de knijper en de borstel om te schrobben.
En wat daar eigenlijk ook bij hoort is een waskloppen met Sunlight zeep.
Een mangel

Een beschuitsnijmachine voor beschuitbollen.
Wie het weet, mag het zeggen. Het antwoord is heel simpel, als je het weet.
(bij het einde is het antwoord)
En weer en verrassing. Uit de jaren 50 een stereocamera van Russische makelij. Een Sputnik Stereo camera. Hiervan zijn ong. 400.000 stuks van gemaakt.


Een trapnaaimachine, ong 1920.

Meten is weten.En met deze fornuisjes uit grootmoeders tijd, nemen we afscheid van Jan Drenthe en z'n Tractor & Werktuigen Museum Drenthe in Valthermond. Het is te hopen dat deze collectie bewaard kan blijven.

Tijd om weer richting ons hutje op de camping te gaan. Onder weg belanden we in Exloo. Juist op tijd om de schaapskudde te zien op weg naar de schaapskooi.

 De schaapskooi in Exloo.De schaapskudde in aantocht.

De honden doen hun werk en drijven de schapen de kooi in.

In de kudde lopen ook een drietal geiten mee.

Als herder heb toch meer privileges.

In Exloo wijzen de straattegels je de weg.

En zo besluiten wij deze enerverende dag in Valthermond en Exloo.

Overigens een leuk aspect van de ontmoeting met Jan Drenthe is, dat hij verwant is aan de familie Borcheld. Om precies te zijn aan de Arends tak.

En dan nog even over die machine. Bent u nieuwsgierig geworden, schrijf dat dan in een reactie.