dinsdag 6 december 2011

Wijk aan Zeëerweg - dinsdag 6 december - de verbouwing

Vandaag wordt de erker geplaatst. Een scherm van plastic moet voorkomen dat de wind vrij spel krijgt in de huiskamer. Als het glas verwijderd is, kan het slopen van de erker beginnen. Op de aanhanger staat de nieuwe erker klaar om geplaatst te worden.


Het hek van het balkon is verwijderd en ligt op straat. Als we kontakt met de schilder hebben gehad, kan deze voorzien van ons huiskleur. Het balkon wordt ook vernieuwd. De zijkanten worden voorzien van nieuw hout. En het dak van een speciale afdichtingslaag.
Het nieuwe kozijn staat ingepakt op de aanhanger. Net een surprise, maar dan anders. We hebben vernomen dat het kozijn met de deur al volgende week geplaatst kan worden.
Een stukje nostalgie. De oude beglazing van het kozijn.


Het slopen begint al aardig vorm te krijken.Hier is duidelijk te zien wat de oude technieken van vroeger waren. Stro en kalk waren de ingrediënten voor het plafond. Ofschoon het hout onder het balkon er nog goed uit ziet. is duidelijk de tand des tijds aanwezig op het beschot.

Een kijkje in de erker geeft de simpelheid aan hoe men, bijna honderd jaar geleden, een huis bouwde.


De nieuwe erker wordt ontdaan van het glaswerk. Onder is het dubbel glas aanwezig. Alvorens het kozijn te verplaatsen zal het glas eruit moeten, anders is het niet te tillen. Het noodlot sloeg echter toe, toen een van de timmermannen met het glas in het middenstuk bezig was. Een windvlaag heeft de glasplaat de neus geraakt en hij is naar de eerste hulp gegaan om zich te laten behandelen.


Ook in de bijkeuken wordt nog hard gewerkt. De dekplank is geplaatst en kan geschilderd worden.


Het kastje voor de bijkeuken zit in elkaar en Gea heeft het in de grondverf gezet. En mogelijk dat deze week nog de vriezer weer terug in de bijkeuken kan.


Het kozijn is een log, zwaar gevaarte. Met passen en meten wordt hij op z'n plek gezet.


En eindelijk dan staat op z'n plek. Nog niet definitief, want hij moet nog uitgemeten worden. Wel zit het glas er in. Dat scheelt weer met de warmte.


Eerst moet hij precies worden afgesteld voordat hij wordt vastgezet en de overige openingen met piepschuim opgevuld. En dat gaat morgen gebeuren.