vrijdag 29 december 2017

Een dagje Apeldoorn - Paleis het Loo



Woensdag 20 december 2017

Vandaag begeven wij ons in Koninklijke sferen. We gaan naar Paleis het Loo in Apeldoorn. Tot 8 januari is daar een tentoonstelling van de Koninklijke gedekte tafels in kerstsfeer.

Na 8 januari 2018 sluit het paleis haar deuren voor drie jaar om een renovatie uit te voeren.

In 1684 is men begonnen met de bouw en in 1686 waren zowel het paleis als de tuinen zo goed als klaar.

Het Paleis het Loo is eigenlijk het jachtslot van de Koninklijke familie en derhalve de zomerresidentie.

De tentoonstelling is ingericht in vier eeuwen koningshuis; 17e, 18e, 19e en 20e eeuw.
De 17e eeuw bevat de periode van Koning-Stadhouder Willem III met Mary II Stuart.
De 18e eeuw bevat de periode van Stadhouder Willen IV met Anna van Hannover en Wilhelmina van Pruisen.
De 19e eeuw bevat de periode van Koning Willem I met Wilhelmina van Pruisen, Koning Willem II met Anna Paulowna, Koning Willem III met Sophie van Würtemberg en  Emma van Waldeck-Pyrmont.
De 20e eeuw bevat de periode van Koningin Wilhelmina met Hendrik van Mecklenburg-Schwering en Koningin Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld.


Op het Stallenplein was een heuse ijsbaan gecreëerd, waar de jeugd, maar ook sommige ouderen, uitbundig gebruik van maakte. 


Vanaf het Stallenplein is er een looproute middels een japans/chinees uitziende poort naar het Paleis. Deze looproute is gemarkeerd met verlichte kerstbomen.


Op het voorplein is her en der nog de sneeuw te zien van de afgelopen tijd.


Via de vestibule kom je bij het Gouden hek. Deze diende voorheen als de toegang tot de tuinen.

De nieuwe eetzaal is ingericht met de tafel die na de jacht prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina, met zijn gasten deelde. Op de tafel staat het pronkstuk De Zilveren Adelaar.


Via een aantal kamers komen we uit in de Hofkapel. Deze oorspronkelijk Anglicaanse kapel werd voor Koning-Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary in 1692 gebouwd.


Tegenover de preekstoel komt uit de betimmering het vorstelijk gestoelte naar voren. Hier staat nu de zetel van koningin Wilhelmina. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw beschoten waar meubelen en kostbaarheden uit Paleis Het Loo werden bewaard. De armstoel van de koningin is hierbij beschadigd. Na haar terugkeer op Het Loo wenste zij dat het gat in de stoel als blijvende herinnering aan de bezettingstijd voor iedereen te zien zou zijn.

Koningin Wilhelmina overleed op 28 november 1962 en werd in de kapel opgebaard. Op haar kist lag de Bijbel, die in 1862 aan Koning Willem III werd geschonken.
Deze bijbel is sindsdien de familiebijbel van het Huis Oranje-Nassau.

Hierbij verlaten wij de 17e eeuw en komen in de 18e eeuw.


De bibliotheek werd ingericht na het overlijden van Koningin Mary II. Hierin is de boekenverzameling van Koning-Stadhouder Willem III.


Voor deze gelegenheid zijn een beperkt aantal zilveren soepterrines opgesteld.


Vanuit de bibliotheek komen we in de schilderijengallerij. 


Hier zijn o.m. het portret van Prins Willem van Oranje te bewonderen.


We komen nu uit op de zitkamer van Stadhouder Willem V. Een ruim gedekte kamer met aan het plafond een porseleinen kroonluchter. Deze en de bloemenvazen zijn cadeaus van Frederik de Grote.

In de kamer van Koning Willem I hangen de eigen familie portretten, terwijl het interieur van het Paleis Het Loo nog geheel in de stijl van Koning Lodewijk Napoleon uitstraalde.


In de bedkamer van Koningin Mary II staat een kostbaar bed waarmee men graag wilde pronken. In deze kamer ontving Koningin Mary II haar gasten.


Aansluitend op de bedkamer is het privé en boekenkabinet van Koningin Mary II. In dat deel trok Koningin Mary II zich terug en dronk ze daar thee of chocolade uit haar servies van Chinees porcelein.



In de audiëntiezaal hield, als Koning Willem I op het Paleis het Loo verbleef, elke woensdag audiëntie. Dit is de grootste ontvangstruimte van het Paleis het Loo.


In het kabinet van Koning-Stadhouder Willem III bevindt zich een secretaire waaraan Willem III de brieven schreef en de stukken ondertekende.


De bedkamer van Koning-Stadhouder Willem III was tevens de ruimte waar hij zij adviseurs ontving. Het staatsiebed, de wanden en de stoelen zijn bekleed met kostbaar damast.


In de zitkamer van Koning Willem II hangt het staatsieportret. Hij is bekend geworden door zijn aandeel in het succes van de Slag bij Waterloo, waaraan hij zijn bijnaam “de held van Waterloo” te danken heeft.
 

































Toen Willem II overleed, werd hij opgevolgd door Koning Willem III. De nieuwe koning was getrouwd met de Duitse prinses Sophie, die bekend stond als een kunstzinnige en intelligente vrouw. Op haar portret in deze kamer draagt Sophie een diadeem met sterren. Dit diadeem droeg Koningin Máxima op haar trouwdag.


De badkamer van Koningin Wilhelmina. In 1904 liet Koningin Wilhelmina haar oude badkamer vervangen door deze nieuwe badkamer met marmeren wanden. Modern voor die tijd zijn de douche en het verwarmingselement.


De slaapkamer van Koning Willem III. Toen Stadhouder Willem II I in 1689 koning van Engeland werd, sliep hij voortaan in deze kamer. De inrichting is uit de tijd van Koning Willem III. In 1890 is hij hier, in dit bed overleden. Naast de toilettafel staat zijn postoel. Het paleis had in die tijd nog geen riolering en waterleiding.


De speelkamer van Prinses Wilhelmina. Wilhelmina was enig kind en speelde vaak alleen. Soms werden kinderen uit de kringen van het hof uitgenodigd om met haar te spelen. Ze moesten haar dan wel met “mevrouw” aanspreken.


De zitkamer ook wel de muziekkamer genoemd. Bij de vleugel in de hoek, achter de gedekte tafel kreeg de jonge Prinses Juliana vioolles. Tussen de portretten van Wilhelmina’s ouders Willem III en Emma hangen enkele schilderijen die door Wilhelmina zelf zijn geschilderd.



De werkkamer van Koningin Wilhelmina. Na vijftig jaar koningin te zijn geweest, deed Wilhelmina in september 1948 afstand van de troon. Ze trok zich terug op Het Loo. Hier schreef ze haar memoieres “Eenzaam, maar niet alleen.”


In de hoek van werkkamer zien we de zit-slaapkamer van Prinses Juliana. Dit is altijd de kamer geweest van jong Oranje Prinsen en Prinsessen, dicht bij de kamers van hun moeders.


Er was ook een kamer ingericht zoals deze in gebruik was bij Prinses Margriet en haar gezin. Een vrolijk versierde kinderstoel.

De nachtjapon van Wilhelmina


Er is nauwelijks nachtkleding bewaard gebleven in de collectie koninklijke kleding. Dit maakt de schenking van de nachtjapon van Koningin Wilhelmina, versierd met Engelse of Zwitserse borduursels, een grote aanwinst. Het nachthemd van wit linnen is geborduurd met een gekroonde ‘W’ als monogram.

Servetten vouwen


In het verleden was een koninklijk gedekte tafel pas compleet met kunstig gevouwen servetten. Tijdens Winterpaleis Het Loo zijn hiervan op de gedekte tafels in het paleis indrukwekkende voorbeelden te zien. Hoe het servetten vouwen in zijn werk gaat wordt getoond tijdens demonstraties en ook bezoekers kunnen zelf aan de slag om bijvoorbeeld een ‘papegaai’, ‘historische keukenmeid’ of ‘lotusbloem’ te vouwen.

Nog wat impressiesvan ons bezoek aan het Paleis Het Loo.