vrijdag 14 oktober 2016

Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016. Deel 7


Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016. Deel VII

Vrijdag 19 augustus 2016.

Vandaag hebben we een vrije dag en kunnen zelf Wenen gaan verkennen. Vanavond is er een concert in het paleis Schönbrunn.

Om de hoek van het hotel is de Grinzinger Alle. Lijn 38 van Wiener Linien, de Weense vervoersonderneming, die als eindbestemming de Schottentor heeft, gaat naar het centrum van Wenen.


Het systeem in Wenen is heel simpel. In tram is een automaat aanwezig en voor 2,30 koop je daar een kaartje en je kunt de hele rit uitzitten.

Vandaar uit kunnen we de stad Wenen bekijken en  wat is een betere manier om een stad rond te toeren? Met de Vienna Sightseeing bus.
Bij iedere op- dan wel afstap plaats worden de kaartjes voor de rondtoer verkocht.

Wij kiezen voor de rode route. De dichts bij zijnde opstapplaats is bij de universiteit. Deze komt langs een 15-tal bezienswaardigheden. Je kunt met deze ticket afstappen waar je wilt en ook weer opstappen, zolang het de rode route betreft. De ticket is 24 uur geldig, dus je kunt - in ons geval voor 10:06 uur - opstappen.Vanuit de topdeck van de bus heb je een totaal ander gezicht op de stad.


Rechts is de Schwedenbrücke met aan de overzijde de Schwedenplatz. Voor ons inmiddels bekend als de parkeerplaats voor onze bus.
De St. Ruprechtkirche.
De Radetzky Monument in de voorkant van de regering gebouw op Stubenring 1 in de Oostenrijkse federale hoofdstad Wenen is een ruiterstandbeeld uit 1892 en waarschijnlijk de belangrijkste militaire leider van het Imperium van Oostenrijk, veldmaarschalk Joseph Radetzky von Radetz gewijd.
Bekend van de muziek, maar niet van zijn daden. Via Youtube de Radetzky mars in de Musikverein.


De Weense Staatsopera, de "Eerste Huis op Ring" is een van de beroemdste operahuizen ter wereld en is op de 1e Weense wijk Inner City. Het was op 25 mei 1869 een première van Don Giovanni van Mozart geopend. Van de leden van de State Opera Orchestra, die worden gerekruteerd voor u. A. Wiener Philharmoniker. Het koor van de Weense Staatsopera optreedt als extern Weense Staatsopera Koor op.
Aan weerszijden van het operagebouw staat een marmeren fontein. De linkse is versierd met allegorische figuren die Muziek, Dans en Vreugde uitbeelden. De fontein aan de rechterkant toont de Lorelei, de legendarische Sirene, met onderaan standbeelden van Smart, Liefde en Wraak.
De Wien is een rivier in het westelijke deel van het Wienerwald. Zij ontspringt bij het plaatsje Rekawinkel en mondt bij Wenen uit in het Donaukanaal. De rivier heeft een lengte van 34 km.

Bij het stadhuis gaan we uit de bus. Op het voorplein van het stadhuis is een film Festival & Summer Cinema aan de gang. Veel eettentjes en voor het stadhuis een groot scherm.
Dit is het stadhuis in vol ornaat.

Aan de voorzijde van het gebouw is een enorme galerij. Wij dachten dat de ingang aan de voorzijde van het gebouw zou zijn, maar voor je gevoel is de ingang aan de achterzijde.
Zou dit dan de deur kunnen zijn die toegang geeft tot het stadhuis?
Met zo’n statige trap zou wellicht denken dat je niet in het stadhuis bent, maar in een paleis.
We hebben het maar niet geprobeerd om naar boven te gaan.
Maar middels het internet vindt je dan het antwoord op de vraag wat er bovenaan de trap te vinden is.
Je zal maar al die geraniums moeten verzorgen. Daar heb je een dagtaak aan.
Wiener Arkadenhof – binnentuin van het stadhuis. In het zonnetje, lekker geluncht.
Na de lunch nog even verder gekeken in het stadhuis.
Boekenzitbank?????
Een uitnodiging om in de vuilcontainer te gaan zitten????
Terug naar de jaren 60 en 70 in de twintigste eeuw.
De publiekshal van het stadhuis.
In het stadspark hebben ze niet zo op met het uitlaten van honden in het park. De boete is slechts: 36,- Euro. En het lijkt erop dat de Weners daar rekening mee houden. Echt schoon, niet eens propje te bekennen, laat staan uitwerpsels van honden.
Voor iedere Wener is er wel een zitplaats in het park.
De Rathausmann is een geschenk van de slotenmaker Ludwig Wilhelm van de stad Wenen. Het werd ontworpen door Friedrich von Schmidt, het gipsmodel van de kunstenaar Franz Gastell . Het model voor het pantser was een pantser van Keizer Maximiliaan I. Russische koperen munten werden gesmolten en de slotenmaker Alexander Nehr maakte het pantser in 1882 in vier maanden in het atelier van Ludwig Wilhelm in Hahnengasse 8-10 van de 3,4-meter hoge ridder uit 4 mm sterke koperen plaat (totale hoogte met vlag 5,4 meter, in totaal 1800 kg), die wordt ondersteund door een stalen frame binnen.

In 1985 werd de Stadhuis toren gerenoveerd. Bij deze gelegenheid werd de Rathausmann meegenomen en in de werkplaats van de Weense Gasworks hersteld; Bij deze gelegenheid werd een kopie gemaakt. De plaats van de oorspronkelijke is sinds 22 september 1985 weer aan het roer, zijn beeld staat op een stenen sokkel in het zuidelijke deel van het gemeentehuis park . In het Rathauspark.

De ring theater brand in Wenen op 8 december in 1881 was een van de grootste brandrampen van de 19e eeuw in Oostenrijk-Hongarije. Het dodental werd volgens officiële cijfers 384; Schattingen waren meer doden uit. Ludwig Eisenberg schrijft van bijna 1000 doden. Die avond was de Ring Theater , dat op 17 januari 1874 als Komische Oper Wien werd geopend, Jacques Offenbach 's Hoffmann Vertellingen toegevoegd. Als bezoekers
van de voorstelling, die om 19 uur aanvangt, hun zetels innemen, was achter het podium de vijf gaslichten ontstoken. Door het falen van de elektro-pneumatische ontstekers stroomde het gas uit, die ontplofte bij de volgende ontsteking poging. De resulterende brand breiden zich uit naar de takels en sloeg snel over de rest van het podium en uiteindelijk verspreidde het zich in de zaal.
Slechts een half uur later probeerden ze het publiek, gehinderd door fundamentele problemen te redden: van de uit olielampen bestaande noodverlichting niet hebben gewerkt, omdat - naar verluidt de lampen alleen gevuld werden voor inspecties – en gebrek aan geld. Bovendien, de gingen geopende nooduitgangen alleen naar binnen, de vluchtende bezoekers werden hierdoor verhinderd het gebouw tijdig te verlaten. Instromende lucht door een zijraam wakkerde het vuur aan door te gaan. Als gevolg van een verkeerde inschatting van de situatie gaf de politie in Theatervorraum het sein met het bericht "Iedereen is gered!" af van verdere reddingspogingen.
Nu eerst nog een stukje met de Vienna Sightseeing tours naar de Schottentor, en dan weer met de tram terug naar het hotel.

Vanmorgen zaten we in een oude tram en vanmiddag brengt een nieuwe tram ons naar het hotel.
Benieuwd naar de eindhalte van de tram, besluiten we te blijven zitten tot dat we niet meer verder kunnen. Het blijkt dat het een voorstadje van Wenen is; Grinzing.
Grinzing was een onafhankelijk tot 1892 gemeenschap en is nu een district van Wenen in de 19e district van Wenen Döbling en één van de 89 Wiener Katastralgemeinden

Oorsprong van de naam
Der Name Grinzing ist ein echter -ing -Name, das heißt, er bezeichnet die Zugehörigkeit von Menschen zu einem Sippe noberhaupt.De naam Grinzing is een echte -ing -Naam, dat wil zeggen, het verwijst naar het lidmaatschap van mensen om een clan noberhaupt. Im Fall von Grinzing leitet sich daher die Bedeutung von „bei den Leuten, die zu einem Mann mit dem Namen Grinzo gehören“ ab. In het geval van Grinzing ontleent dan ook de betekenis van "naar de mensen die behoren tot een man genaamd Grinzo" uit. Erstmals urkundlich erwähnt wurde Grinzing 1114 als Grinzigan . Grinzing 1114 werd voor het eerst gedocumenteerd als Grinzigan. Das Döblinger Bezirksmuseum leitet den Ortsnamen vom Zeitwort „rinnen“ als „g'runnen“ und daraus gebildet „Siedlung am Gerinne“ ab. De Döblinger Bezirksmuseum ontleent de plaatsnaam van het werkwoord "run" als "g'runnen 'en maakte het" nederzetting op Flume "uit. Der Wortstamm „G'rinn“ ist im Sinne von „Gerinne“ , einem Zusammenfluss von Grießbächchen, zu verstehen. De wortel woord "G'rinn" heeft de betekenis van 'goot' , een samenloop van Grießbächchen begrijpen. Dem entspricht das Gotische, „rinno“ für Grießbach oder Lauf. Dit komt overeen met de Gothic, "Rinno" voor Grießbach of lopen.

De bekendheid van Grinzing is vandaag op basis van de wijn. Om het potentieel van historisch zeldzame structuur van Grinzinger ruimte benutten en verbeteren van de kwaliteit van leven van het dorp, de Döblinger lanceerde Green 2005 ontwerpwedstrijd voor een innovatieve redesign in gezamenlijke planning met de burgers en experts. Het ontwerp ideeën en voorstellen voor de Grinzinger ruimte opgenomen Himmelstraße en Cobenzlgasse moet de bijzondere stad en platteland overgangs- situatie in het dorp Grinzing te pakken. Het bestemmingsplan en ontwikkelingsplan 2005 voor Grinzinger centrum verwijst in haar toelichtende rapport over de "Grinzing plan" van de "planningsteam Grinzing" onder leiding van Gustav Peichl van 1975 en om het belang van het historische stadsbeeld karakter van Grinzing. De oprichting van een beschermingsgebied voor de meerderheid van het dorp is de kleinschalige plattelandsontwikkeling structuren en vormen veilig te stellen in hun inventaris en zorgen voor gematigde ontwikkelingskansen in de afgelegen woonwijk.
Weer in de tram en die brengt ons vlakbij het hotel.


Naast de ingang van het hotel is een Konditorei gevestigd. Op het terras hebben  wij ons tegoed gedaan aan twee thee, een citroentaartje en een Himbeer Royal (frambozen taartje).Wat ons het meeste op viel was de zandloper die bij de thee werd geserveerd. Alle drie met verschillende tijden; groen=3 min.= licht, bruin=4 min. = medium en wit= 5 min. = sterke thee. Hiermee kun je de sterkte van de thee bepalen.

Nog even wat foto’s van het hotel genomen.Beneden in het hotel is o.a. een sauna, een fitness en een zitje. Boven in het plafond is een ronde uitsparing waardoor in de hal kunt kijken. In het hotel wacht ons het diner, omkleden en dan op weg naar Schönbrunn.
Het onlangs gerenoveerde Orangerie van Schönbrunn-paleis is het grootste barokke Orangerie na het Paleis van Versailles. Voltooid in 1755, de Orangerie was een frequente locatie voor festiviteiten van het Habsburgse keizer, en Wolfgang Amadeus Mozart zelf uitgevoerd hier. Vandaag de dag, concerten vinden plaats elke dag in deze feestelijke historische setting.

De Schönbrunn Orchestra Wenen bestaat uit meer dan 100 muzikanten, allen in Wenen hebben gestudeerd en meestal wonen in Wenen en werd opgericht 1997 Het orkest is gevestigd in de Orangerie Schönbrunn heeft de zorg van de Weense klassieke ( Joseph Haydn , Wolfgang Amadeus Mozart , Ludwig van Beethoven), de Weense Romance ( Franz Schubert ) en de muziek van de familie Strauss voorgeschreven.
Om een beeld te krijgen van de Orangerie van Schönbrunn heb ik op het internet een opname van YouTube gevonden.


Het is vandaag de laatste dag in Wenen, morgen gaan we op weg naar het hotel in Neurenberg.