woensdag 26 oktober 2016

Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016 Deel 9


Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016. Deel IX



Zondag 21 augustus 2016.



Van Neurenberg naar Heiloo, de laatste etappe.

De afstand tussen Neurenberg en Heiloo is globaal 700 km.


Vanaf Neurenberg volgen we de Autobahn 6 door het prachtige landschap. We treffen het met het weer.


Onze eerste stop is bij de Raststätte Am Hockenheimring Ost. Na zo’n beetje 2 ½ uur rijden vindt Tim het wel tijd worden voor een koffiebreak.

Gre (uit Aussie land) geniet van haar kopje koffie.

Raststätte Am Hockenheimring Ost ligt vlakbij Heidelberg en uiteraard bij het racecircuit Hockenheimring. De Hockenheimring in Baden-Württemberg werd in 1932 aangelegd en aanvankelijk vooral gebruikt als testcircuit voor Mercedes-Benz. In 1938 werd het circuit hernoemd naar de Kurpfalzring en werd de oorspronkelijke driehoek ingekort naar een parcours van zo’n acht kilometer. In 1965 ging de baan opnieuw op de schop vanwege de aanleg van de A6, de Autobahn die tegenwoordig nog steeds vlak langs de hoofdtribunes van het circuit loopt. Het zorgde voor een barrière tussen de stad Hockenheim en het circuit en de totstandkoming van het nog altijd bekende stadiongedeelte aan het einde van het circuit.

Het lijkt wel dat in Duitsland meer met groene stroom wordt gedaan dan in Nederland. Veel windmolens, zonnecellen langs de weg. Maar Duitsland is groter en ze hebben veel meer ruimte tot hun beschikking.

Hier gaan we de Moezel bij Winningen over. Winningen ligt niet ver van Koblenz.

De Moezel (Duits: Mosel, Frans: Moselle) is een rivier in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland (deelstaten Saarland en Rijnland-Palts). Via de Our en de Sûre wateren ook stukken van België af in de Moezel en Rijn. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte en mondt na 544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn.

De naam 'Moezel' komt van het Latijnse Mosella, een verbastering van het Keltische Mosea. Mosella is een verkleinwoord van de deels parallel stromende rivier de Maas (Latijn: Mosa)

Tussen het plaatsje Schengen en de monding van de Sauer (Sûre) vormt de Moezel de Luxemburgs-Duitse grens. De rivier staat hier als Condominium onder volledig gedeelde soevereiniteit. Luxemburgse stadjes aan de Moezel zijn Remich, Grevenmacher en Wasserbillig. De voornaamste Duitse steden aan de Moezel zijn Konz, Trier, Schweich, Leiwen, Piesport, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Zell, Cochem, Dieblich en Koblenz.

Tussen de monding van de Sauer en de stad Trier bevindt zich de monding van de Saar, de voornaamste zijrivier van de Moezel. Vanaf Trier legt de rivier een zeer bochtig traject af, dat de scheiding vormt tussen twee middelgebergten: de Eifel op de linkeroever en de Hunsrück op de rechter. Langs de Moezel bevindt zich een belangrijk wijnbouwgebied waar de moezelwijn zijn herkomst heeft. De Moezel werd in 1967 van het Franse Metz tot Koblenz als vaarweg met achttien schutsluizen vrijgegeven.


We zijn nu voorbij Koblenz.

Onze volgende stop is bij Raststäd Serways Peppenhoven Ost bij Rheinbach.

Het lijkt wel alsof we naar mate we westelijk rijden, de bewolking toeneemt.


We zijn in de buurt van Bonn als we deze klassieker tegenkomen. Ziet er nog goed uit.

Het is rond half vijf als we Nederland inrijden. En we komen in typisch Nederlands weer. Regen.

Mede gelet op het weer en de drukte op de wegen wordt erop gemikt dat we rond half zeven in Heiloo zullen arriveren. We krijgen daar nog een afscheidsdiner geserveerd. Daarna worden onze koffers in de taxi’s geplaatst en worden we voor de deur weer afgezet.






Deze geheel verzorgde reis heeft een indrukwekkende ervaring bij ons achter gelaten. Dank aan de organisatie en de chauffeur die ons mooie plekjes heeft laten zien.

En een toetje toe.