dinsdag 18 oktober 2011

Wijk aan Zeëerweg - dinsdag 18 oktober 2011 - impregneren

Het weer is weer opgeknapt. En de vooruitzichten voor vandaag zien er goed uit voor de middag en vooravond.Zowel de achter- als de voorgevel zijn nu geimpregneerd. Met een duur woord heet dat "hydrofoberen".


 
 Hydrofoberen

Bij hydrofoberen wordt, na het reinigen van de gevel, een waterwerende laag op de gevel aangebracht. Deze producten verdelen zich over het oppervlak en dringen ook enigszins in tot 6 a 8 mm. Het hydrofobeermiddel op het oppervlak wordt meestal vrij snel (enkele maanden tot hoogstens enkele jaren) afgebroken door Ultraviolet licht. Het waterwerende effect zit dan in de poriën onder het oppervlak. Van Hydrofobeer-middelen bekleden de wanden van de poriën in de steen met een dun waterafstotend laagje. Ze belemmeren daarom het waterdamptransport door de gevel maar weinig (men zegt dan dat ze 'ademend' zijn). Transport van vloeibaar water is door zo behandelde poriën echter nauwelijks mogelijk. Daardoor dringt er bij een regenbui aanzienlijk minder water de gevel binnen. Wel gaat water bij regen eerder afstromen, waardoor bij kleine scheurtjes en naden (bijvoorbeeld tussen de voeg en de steen) juist meer vocht kan binnendringen. Om dit te voorkomen moeten de voegen in goede staat zijn en indien niet in goede staat deskundig vernieuwd worden. Men noemt dit het lekke-regenjas-effect: bij naden dringt veel water binnen en drogen is nauwelijks mogelijk omdat de eerste droging gebeurt door transport van vloeibaar water naar het oppervlak - en dat is door de hydrofobering niet meer mogelijk. (bron: Wikipedia)


De steigers worden afgebroken en dan kunnen we de gevel in z'n geheel weer bekijken.Een totaal ander gezicht.

Het impregneer middel is in het steen getrokken en als het gaat regenen zal het water i.p.v. erin trekken, er grotendeels van de muur weg stromen.

De donkere voeg onder het kozijn geeft ook een heel andere uitstraling.


Samen met de buren lijkt het alsof het huis opnieuw gebouwd is.


Nu kunnen we uitrusten, alhoewel het is zeer betrekkelijk. Eind van deze maand staat het bedrijf met de kozijnen voor de deur.Ook zal de rust enigszins verstoord gaan worden, drie huizen verder staan de steigers al klaar voor een volgende klus.