dinsdag 8 september 2015

Onze najaarsvakantie in Gasselte 2015

Vrijdag 4 september 2015

Half tien zijn we vertrokken uit IJmuiden. Via de A9 naar Den Oever. Zoals altijd is de brug open en moeten we even wachten tot we de Afsluitdijk op kunnen. Ook de brug aan de Friese kant is open en dat geeft dan weer wat openhoud. Maar, we zijn op vakantie en hebben alle tijd.

Onze eerste stop is de kaas boerderij in Workum. De Nijlander Kaasboerderij. Deze zijn we tegengekomen op onze terugweg van de vakantie in Friesland jl. juni. De kaas is er heerlijk en wordt ook verkocht in IJmuiden.



Op deze boerderij lopen Jerseykoeien. Dat is een heel bijzonder koeienras: de Jersey heeft een bruine vacht en is wat kleiner dan het zwartbonte vee dat u vaak in het weiland ziet staan. Het zijn vriendelijke dieren met een heel nieuwsgierig karakter.
Op ons bedrijf in It Heidenskip melken we de Jerseys, in Workum staat het jongvee. Alle dieren lopen zoveel mogelijk buiten. Dat is goed en prettig voor de koeien en zorgt ook voor een zachte, heerlijke kaas.

Het welzijn van de dieren staat voorop. Naast weiden geven zij de koeien extra ruimte. Zij gebruiken geen kunstmest en passen geen chemische bestrijdingsmiddelen toe. Deze biologische werkwijze is beter voor de koeien en resulteert in een heerlijke en eerlijk geproduceerde biologische boerenkaas.


Met een stuk oude kaas, camembert en kruidnagelkaas op weg naar de tweede stop. Dat is in Koudum. Daar is een uitgebreide hobbywinkel en dat is Gea's afdeling. Even struinen en dan is de tas weer gevuld. 

Gerrie's Hobby Huske.

Voor de lunch hebben we het plan opgevat om naar Oudemirdum te gaan. In het hotel Boschlust, waar al we al eerder gelogeerd hebben, willen we uitgebreid lunchen.



Voldaan gaan we daarna op weg naar de camping in Gasselte. We komen door plaatsjes waar we normaliter nooit komen. Via Sondel komen uit in Lemmer. Daarna in de richting van Wolvega, Oosterwolde, Assen, Rolde en Gieten komen we uit in Gasselte. 

De sleutel van onze "chalet" in ontvangst genomen en dan kunnen we uitladen. 

zaterdag 5 september 2015

Vandaag maken we er een gemakkelijke dag van. Boodschappen doen in Gieten. 's Avonds even op visite bij tante Mina. En morgen zien we wel weer.

zondag 6 september 2015

Vanmiddag zijn we naar het Hunenbedecentrum in Borger geweest. Bij het museum werd de Cittaslow markt gehouden.
Een markt met allerlei streekproducten, zowel voedsel als niet-voedsel. Alles is lokaal geproduceerd. U kunt tevens kennis maken met de bijzondere wereld van de hunebedbouwers en uiteraard het grootste hunebed van Nederland bewonderen. Daar spraken we ook iemand van het Tractor & Werktuigen museum Drenthe uit Valtermond. Een paar jaar geleden hebben we het museum met eigen mogen bewonderen. We werden toen door dhr. Drenthe zelf rondgeleid. Voor meer kun je kijken op www.jandrenthe.nl.



Na op de markt verder doorgelopen te hebben, gingen we voor een bezoekje het Hunebedecentrum in. Met de museumjaarkaart konden we zo naar binnen. Een paar jaar geleden waren we ook al in het centrum geweest. Toe was het lang niet zo uitgebreid als dat het nu is.

Middels de website wordt men geïnformeerd over de doelstelling van het centrum. 
Het Hunebedcentrum in Borger op de Drentse Hondsrug zet u op het spoor naar de prehistorie. Naar de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden. Deze boeren bouwden de indrukwekkende stenen grafmonumenten waarvan de restanten nu nog steeds in het Drentse landschap zijn te bewonderen. Er staan er nog 54 en het grootste staat pal naast het centrum.
In ons museum wordt het verhaal verteld over deze mysterieuze megalitische graven en de mensen die ze hebben gebouwd. Er wordt ingegaan op vragen als: wie heeft ze gebouwd en hoe maar vooral ook waarom zijn ze gebouwd. Op vele vragen zijn nog geen duidelijke antwoorden maar we zullen een tip van de sluier oplichten.
Naast het museum is sinds 2014 het Oertijdpark geopend. Daar kunt u ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen. U kunt hier ook een wandeling maken door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe. Via allerlei replica’s van bouwwerken en objecten uit de prehistorie krijgt u een idee van onze boeiende geschiedenis. Voor kinderen is hier tevens de mogelijkheid om het blotevoetenpad te bewandelen.

In de expositieruimte wordt o.m. weergegeven hoe men in de oertijd geleeft en gewerkt hebben.














































Gea bekijkt een informatief programma over de hunenbed bouwers.

Tijd voor een rustpuntje. In het restaurant thee en een hunenbedplakkoek - een variant op een eierkoek - besteld.. In het restaurant was ook een klein formaat mammoet. In de optocht van de corso in Eelde was er een voertuig waarop een grote mammoet was geplaatst. Deze mammoet zal worden geplaatst bij het Hunenbedcentrum en dan worden de bloemen vervangen door klimop.


Naast het museum is sinds 2014 het Oertijdpark geopend. Daar kunt u ervaren hoe onze voorouders leefden in hun boerderijen. U kunt hier ook een wandeling maken door 150.000 jaar geschiedenis van Drenthe. Via allerlei replica’s van bouwwerken en objecten uit de prehistorie krijgt u een idee van onze boeiende geschiedenis. Voor kinderen is hier tevens de mogelijkheid om het blotevoetenpad te bewandelen.














Wij hebben deze keer maar de schoenen aangehouden.










Hierbij wat foto's van het  Oertijdpark.










Het is niet wat het lijkt, maar dit is de voorloper van de hoogovens zoals we dit in IJmuiden kennen.

 

















Maandag 7 september 2015

Vandaag is het boodschappen dag. Allereerst gaan we naar de boerderijwinkel in Gasselteboerveen.
In de boerderijwinkel zijn diverse ‘landelijke producten’ te koop. Het hele jaar door is er varkensvlees te koop en de alom bekende droge worst.



 Even verderop is een andere boerderijwinkel en deze verkoopt aardappelen en groenten voor een minimale prijs van 50 eurocent per eenheid.

Zo kunnen we even voort.

Dinsdag 8 september 2015

Vandaag zijn we op zoek naar de voorouders van Gea. In Oosterwolde liggen Hendrik Martijn en Sjoukje van de Boer begraven. Hendrik Martijn is een van de nazaten van Hendrik Martijn, geboren in 1823 te Leiden. We zijn benieuwd of het graf van beide terug te vinden is in Oosterwolde. De twee aanknopingspunten die we hebben zijn de adressen van de kerk en van het huis waar zei hebben gewoond.

Middels de navigator hebben we kerk vrij snel gevonden.

  
De graven rondom de kerk dateren van rond 1800. Even voorbij de kerk is de grote begraafplaats. 


Na wat zoeken hebben we uiteindelijk het graf gevonden.



Onze volgende stap is op zoek gaan naar het adres waar zijn gewoond hebben. In de Meester Verwerstraat vinden we de bungalow die Hendrik Martijn heeft laten bouwen. Tegenover het huis treffen we iemand die het echtpaar heeft gekend en die wist ons te vertellen dat Hendrik Martijn in Oosterwolde van beroep onderwijzer was geweest en dat hij hier voor had gewoond in de Hoogaardenlaan . Ook dit huis heeft hij daar laten bouwen.


                                                             Meester Verwerstraat



                                                                 Hoogaardenlaan




                                                     De vaart langs de Brinkstraat.






Woensdag 9 september 2015


Vanmiddag een bezoek gebracht aan het Van Gogh-huis in Veenoord.






Aangrenzend is het restaurant waar Vincent van Gogh enige tijd heeft gelogeerd.
Elke bezoeker aan het Van Gogh Huis krijgt een persoonlijke rondleiding, die wordt verzorgd door één van onze vrijwilligers. De rondleiding is inclusief de bezichtiging van Vincent van Gogh zijn slaap- en werkkamer en de oude Gasterie anno 1883.  Deze is nu weer in gebruik als restaurant.








Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord is het enige openbaar toegankelijk pand in Nederland waar één van de beroemdste schilders ter wereld, Vincent van Gogh, woonde en werkte.


In 1883 werkt en woont Vincent twee maanden lang in het logement en het is de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. Zijn doel is om de ´gewone´ mens, en dan met name de landarbeider, te schilderen. In het Van Gogh Huis staat u in de kamer waar Vincent van Gogh in 1883 logeerde. Zijn bed staat nog op dezelfde plaats, de tekendoos is open, het verfpalet klaar voor gebruik. Misschien maakt Van Gogh een lange wandeling door het veen, het lijkt alsof hij elk moment weer terug kan komen... 




Een gedeelte van benedenverdieping van het logement bestond uit de huiskamer en het cafe.  

 



Het gedeelte van de huiskamer is nog te zien aan de kachel in de hoek bij het raam en de grote kast.




Achter deze deuren waren de bedsteeën van de familie. Nu dienen ze als opslag.



En dit is dan de tap zoals deze in de tijd van Vincent er uit heeft moeten zien. Uiteraard ontkom je niet aan de dingen van deze tijd.

Voor meer informatie kijk dan even op:  http://www.vangogh-drenthe.nl/home/

Donderdag 10 september 2015

Vandaag gaan we samen met tante Lamina naar Assen voor de verjaardag van tante Geesje.
Een gezellige middag.

Terug in Borger hebben we gegeten in Hotel Bieze. Vanouds her een begrip in de wijde omstreek.


Hotel Bieze rond 1950.






                                                         Ter afsluiting een heerlijk toetje.

Vrijdag 11 september 2015

Vanmiddag zijn we, voor sommige mensen, bezig geweest met een aparte manier van stamboom onderzoek. Zo zijn we verzijlt geraakt op de begraafplaats in Tynaarlo.


We hebben toch nog een aantal gegevens gevonden om de stamboom bij te werken.
En dan weer terug naar de camping is Gasselte.

Zaterdag 12 september 2015

Vroeg opgestaan omdat we even op en neer naar de Velserbroek gaan om de verjaardag van Floor Out te vieren. Voor hem onverwacht, maar we hadden Irene al ingeseind dat we zouden komen. Een leuke dag gehad. Alleen de reis is toch wel wat vermoeiend. De leeftijd gaat z'n stempel drukken. Normaliter doen we deze trip in etappes.

Zondag 13 september 2015

Vanmiddag gaan we naar Bourtange, een vestingplaats vlakbij de Duitse grens. 

Bourtange (Gronings: Boertang) is een vestingdorp in de provincie Groningen, dat tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd. Bourtange ligt in de gemeente Vlagtwedde, in de streek Westerwolde. Het is een beschermd dorpsgezicht. Hoewel de grachten en muren anders doen vermoeden, heeft Bourtange nooit stadsrechten gehad.
Tussen 1811 en 1821 was Bourtange een zelfstandige gemeente, waartoe in het beginjaar ook Ter Apel, Onstwedde, Sellingen, Vlagtwedde en Wedde behoorden. De eerste maire was Paulus Eckringa. In 1811 werd Vlagtwedde afgesplitst en in 1813 Onstwedde. In 1821 ging Bourtange op in de gemeente Vlagtwedde.



Gisteren en vandaag wordt er een herfstmarkt gehouden.
De herfstmarkt vindt ieder jaar plaats op en nabij het schilderachtige marktplein van de vesting. Pompoenen spelen natuurlijk een rol, verwerkt in stukken of om gewoon bij huis een plekje te geven om de herfstsfeer te versterken, maar alles wat thuis hoort op een herfstmarkt kunt u hier vinden. Heel veel kraampjes met een gevarieerd aanbod voor binnen en buiten: decoratie, tuinmeubelen, antiek, brocante, jams en chutneys, kleding en nog veel meer.




De joodse gemeenschap in Bourtange beschikte al voor 1842 over een plaats van samenkomst. Aanvankelijk was dat in de 18e eeuw in de vorm van een huissynagoge. Later kreeg men de beschikking over een zelfstandige synagoge als plaats van samenkomst. Tot 1842 leverde dat regelmatig problemen op vanwege de slechte staat van de gebruikte gebouwen. In 1842 kon de synagoge in de Batterijstraat worden gebouwd. Achter dit gebouw werd de onderwijzerswoning gerealiseerd.  Buiten dat er nog diensten worden gehouden, is het in gericht als museum.


Thora (gebedsboek)

























Het mikwe is Nederlands-Jiddisch (Hebreeuws:מִקְוָה of "Mikwa", mv. mikwa'ot of mikwes) en betekent letterlijk 'levendig water' en is een belangrijk reinigingsritueel in het jodendom. Het doel is hierbij niet de hygiëne, maar de spirituele reinheid. Ook wordt er het speciaal voor dit ritueel gebouwde bad mee aangeduid. Bij het ritueel wordt de persoon of het bestek in dit speciale bad ondergedompeld. 





Schaaphoeder in de vesting met de schapen met de kudde solognottes.



Kapiteinswoning








 













 Hervormde kerk Bourtange.


                    schaaphoeder in de vesting met de schapen met de kudde solognottes.  

 













Hier is men bezig overheerlijke pannenkoeken te bakken.








 Bij de boerderij "De Sikkepit" is het "Sperwernest" neer gestreken. Zij willen mensen laten ervaren wat het is om uilen en roofvogels onder zich te hebben en door middel van voorlichting op educatieve wijze de mensen dichterbij deze vogels te brengen. Voor meer informatie: http://www.sperwernest.nl/



 Boerderij De Sikkepit.

Ondertussen is het weer tijd om ons vakantie adres op te zoeken. We hadden gelezen dat als je voor 6 uur in de Brasserie de Berken bent, je gebruik kunt maken van een plate van de week. Dus onderweg naar de brasserie.



Heerlijk gegeten en we kunnen er weer tegen.




 Op het terras wordt er veel werk gemaakt van de opmaak.

En zo is er weer een dag voorbij, mogen zien we wel verder.

Maandag 14 september 2015

Vandaag hebben we het rustig aan gedaan. De weblog bijgewerkt en stamboom op peil gebracht. 

Dinsdag 15 september 2015

Vandaag gaan we kijken in Gasselternijveen op het kerkhof of we nog wat aanvullingen voor onze stamboom kunnen vinden. Met 43 foto's van graven kunnen we terug naar Gasselte.



Woensdag 16 september 2015.

Vandaag besteden we onder meer aandacht om de stamboom bij te werken. Vanmiddag hebben we visite gehad van een achternicht en haar man van Gea. Gezellig weer even bijpraten.

Donderdag 17 september 2015


Vanmiddag gaan we, hoe kan het ook, naar het dorpshuis in Valthe. Daar is het archief van  Historische Vereniging Carspel Odoorn. 

We hebben daar weer wat informatie opgehaald voor het bijwerken van de stamboom.

Vrijdag 18 september 2015

Vandaag gaan we naar Assen om het Drents Museum te bezoeken.







Sinds de verbouwing zijn we daar nog niet geweest. Er valt veel te bekijken in het museum. Vooral van de geschiedenis van Drenthe.

Zo hebben zij in hun collectie het grootste poppenhuis van Nederland. Op YouTube (https://www.youtube.com/watch?t=12&v=F9UsVkAGKp0) is een video te bekijken over dit poppenhuis.




 
















Een belevenis voor jong en oud
Het 'Poppenhuis' brengt je naar het Drenthe van de 18de eeuw. Een tijd waarin pruiken in de mode waren en er nog geen elektriciteit was. Communicatie ging via postduiven en etiquette voerde de boventoon. Een bezoek aan dit huis is een belevenis voor jong en oud, die alle zintuigen prikkelt. Een historische ontmoeting met de wereld van 250 jaar geleden, die je niet snel vergeet! In elke kamer valt er iets te beleven en er zijn veel doe-activiteiten.


  


 















Zo hebben ze een tentoonstelling over de archeologie.Bij de afdeling Archeologie kunt u de invloed van de mens op het landschap zien. De mens heeft het landschap gebruikt, maar ook gemaakt. In het landschap zitten daardoor allerlei verhalen verborgen, over geologie, archeologie, natuur, dagelijks leven en religie. Uit die verhalen kunnen we het verre verleden leren begrijpen.

Te zien zijn indrukwekkende mammoetbotten, unieke Neanderthalervondsten, objecten uit hunebedden en grafheuvels, de oudste boot ter wereld en natuurlijk de veenlijken. Kijk en luister naar de achtergrond van het drama van het meisje van Yde in het Yde theater.




















De Tempel van Barger-oosterveld (foto rechts) is ook te bewonderen in het Hunebedcentrum in Borger.




 




















Bij zoeken naar voorouders in Drenthe kom je soms ook wat leuke verhalen tegen. Hierbij het verhaal van vervalsingen die aan het Drents Museum zijn aangeboden.

Het was in zo’n gunstige marktsituatie, dat enkele inwoners van Odoorn (Johan Arends en Harm Egbert) besloten om het vindersgeluk een handje te helpen. Zij vormden, na het bestuderen van tekeningen van echt prehistorisch aardewerk, allerlei potten. vazen en later ook figuren van gele klei en voorzagen die van ingekraste versieringen. Vervolgens boden ze de eigen maaksels als authentieke vondsten aan bij het Provinciaal Museum van Oudheden in Assen, het huidige Drents Museum. De bestuursleden hadden zulk aardewerk - vanzelfsprekend - nog nooit   gezien. In plaats van daarom argwaan te koesteren, raakten ze zeer enthousiast en kochten de unica voor een relatief hoog bedrag aan. Dat smaakte naar meer. 
Tussen 1899 en 1901 maakten de vervalsers (een tweetal bekenden uit Odoorn) geholpen door vrienden en familieleden enorme hoeveelheden ‘Odoorner aardewerk’, aangevuld met nagemaakte stenen bijlen. AlIes werd grif door het museum aangekocht. Niemand twijfelde aan de echtheid; de vervalsers namen zelfs de moeite om complete vindplaatsen in het veld na te maken, daar hun producten in te plaatsen en die dan in het bijzijn van deskundigen te ‘vinden’.


De hoeveelheid vondsten kreeg zorgwekkende gevolgen: tientallen anderen trokken er met de spa op uit om oudheden te vinden (uiteraard zonder het eclatante succes van de Odoorner groep) en het aankoopbudget van het museum in Assen raakte uitgeput. Het bestuur vroeg dringend of men wat minder intensief wilde zoeken. 
Inmiddels vond de Odoorner waar zijn weg naar de musea in Leeuwarden en Leiden. In Leiden, in het Rijksmuseum van Oudheden, kreeg men eindelijk argwaan. De potten leken wel erg op elkaar,    vond conservator Pleyte, en bleken bij een poging tot schoonmaak op te lossen in water — de vervalsingen waren eenvoudigweg niet gebakken. Ondanks zijn waarschuwingen ging men in Assen nog een tijdlang door met aankopen, ook toen men op het prehistorisch aardewerk christelijke symbolen ontdekte. Nog bleef men geloven: kwam een deel van het aardewerk niet uit de omgeving waar het vroeg-middeleeuwse Hunsow moest liggen? En zo ja, konden dan niet zowel het aardewerk als de mythische stad authentiek zijn? 
Het onderzoek van een extern deskundige hielp de gelovigen uit de droom. De daders gaven hun bedrog uiteindelijk toe, maar daar bleef de zaak vreemd genoeg bij: ze werden nooit vervolgd en hielden een behoorlijk bedrag over aan de hele affaire. Mogelijk speelde gene van de kant van het museum een rol. In 1916 werden de meeste van de honderden resten van de Odoorner cultuur’ die zich in het depot bevonden, in stilte vernietigd. Omstreeks diezelfde tijd werd de hei tussen Exloo en Valthe met de stoomploeg ontgonnen. Er kwam geen enkel spoor van menselijke aanwezigheid tevoorschijn. Odoorn was een illusie armer.

Blijkens overleveringen hebben zij er twee boerderijen kunnen bouwen. Waar deze staan of gestaan hebben is een raadsel wat we nog wel eens willen onderzoeken. Met name behoort Johan Arends tot een van de voorouders uit het geslacht Borcheld.

In het museum wordt tevens aandacht geschonken aan de periode waar o.a. Vincent van Gogh zijn inspiratie in Drenthe vandaan haalde. Eerder bezochten we het Vincent van Goghhuis in Veenoord. Daar werd ook stilgestaan bij de werken van Vincent van Gogh.

Daarvan is “De Turfboot”, volgens het Drents museum, zeker een van de interessantste. De Turfboot was al sinds 1904 in het bezit van een redersfamilie. Echter sinds 1997 is het via een actie waar aan het Drentse bedrijfsleven, de provincie Drenthe, de Vereniging Rembrandt, het Drents museum en een flinke bijdrage van het Ministerie van OCW in het bezit van het Drents Museum.  



Aangenomen wordt dat de twee figuren voor hem geposeerd hebben. Zo komt het landschap niet overeen met de periode toen Vincent daar verbleef. Ook de kleur van het mutsje van de vrouw is in tegenspraak met de werkelijkheid. Het mutsje zou immers door de werkzaamheden in het veen grauw moeten zijn.


Op de afdeling Kunst 1885 - 1935 is Nederlandse beeldende kunst en kunstnijverheid te zien uit het tijdperk 1885-1935. Deze periode wordt gekenmerkt door stormachtige ontwikkelingen in de ‘vrije’ en toegepaste kunst. Tegelijkertijd bleven veel kunstenaars vasthouden aan de traditie waarop ze nog lang niet uitgekeken waren. De afdeling start in de zogenoemde Balzaal, waar u in de sferen komt van de periode rond 1900. De zalen daarna tonen voorwerpen uit de periode 1885-1915 en 1915-1935.
 



  
 De beroemde stoel van Rietveld


Dit type bureau heeft menig kantoor op gesierd. (Van Nispen)

In het Drents Museum was vroeger het Provinciaal Bestuur gevestigd. Het interieur laat nog veel zien van die tijd.



 












 














Dat was het dan weer voor vandaag. Morgen staat de jaarmarkt van Borger en het Vervenershuis in Valthermond op ons programma. Hopelijk zijn de weergoden met ons.


Zaterdag 19 september 2015

Het weer ziet er goed uit voor een bezoek aan de jaarmarkt in Borger. De hoofdstraat staat dan vol met kramen waar van alles te koop is. 


Meestal als we over de markt lopen komen we wel bekenden of familie tegen. Vandaag kwamen we de IJmuider Harmonie tegen in de figuur van de familie Zwagerman.

Ons volgende bezoek is gepland in Valthermond. Aan het Zuiderdiep 22 is het Vervenershuis gevestigd. In het Vervenershuis wordt het verhaal verteld over de turfstekers en met name over de Grote Veenbrand op 21 mei 1917. Meer informatie over het Vervenershuis is te vinden op:
http://www.vervenershuis.nl/index.html

Grote Veenbrand 21 mei 1917

Bij de grote veenbrand op 21 mei 1917 werd het pand, amper een jaar na de bouw, gered doordat personeel het huis met bluswater uit het kanaal zodanig nat wist te houden, waardoor de vuurzee rondom geen vat kreeg op het huis. Wel sprongen alle ramen en was er veel rookschade. Negentig andere huizen en keten in de omtrek gingen in vlammen op. Ook waren er zestien doden te betreuren. Schipper Eildert Brands verloor het leven evenals zijn vrouw en zes van hun kinderen.
De overige slachtoffers, allen afkomstig uit Valthermond, werden begraven op begraafplaats in Valthermond Oost. In 1987 vond er een herdenking plaats waarbij veel nabestaanden van de veenbrand-slachtoffers aanwezig waren. Ook in 2007 werd er aandacht besteed aan die enorme veenbrand. Verdere informatie is te vinden in het archief van de stichting "Cultuur Historische Waarden in de Drentse Veenkoloniën.



Het Vervenershuis














 













Naast de vele ellende die deze brand heeft voortgebracht is er ook een lichtpuntje in de familie Borcheld. Gea's opa, Harmans Borcheld heeft Geesje Klasens leren kennen tijdens de veenbrand van 1917. Het hele verhaal is te lezen op: http://www.perger.nl/?Familie_foto%27s:Borcheld_Harmans_%26amp%3B_Klasens_Geesje  
en op:http://www.perger.nl/?Familie_foto%27s:Borcheld_Harmans_%26amp%3B_Klasens_Geesje:Veenbrand_1917


Na dit bezoek zijn we nog even langs de begraafplaats in Odoorn gegaan. Dit ten bate van onze stamboom. 

In Odoorn is een voortreffelijk pannenkoekenrestaurant "De Snoepert". Het doet z'n naam werkelijk eer aan. Lekker gegeten.



Zondag 20 september 2015

Vanmiddag op verjaardagsvisite bij tante Lamina in Borger. 86 jaar is zij geworden. Gezellig met een klein clubje. A.s zaterdag wordt de verjaardag uitgebreid gevierd, maar dan zitten wij al weer in IJmuiden. De dagen lijken om te vliegen.

Maandag 21 september 2015

Vanmiddag komen tante Lamina, Geesje en Guus bij ons op visitie. Vandaag is het mijn dag, mijn feestje. We vieren dan mijn 67e verjaardag. Ieder jaar weten we het zo te plannen dat ik mijn verjaardag in Drenthe door kan brengen.

Dinsdag 22 september 2015

Rond 10 uur zijn we bij tante Lamina. Na de koffie gaan we op weg naar Workum, binnendoor om naar het Jopie Huisman Museum te gaan.



 













Jopie Huisman Museum
Noard 6, Workum


 


















Jopie Huisman (18 oktober 1922, Workum – 29 september 2000, Workum) was een Nederlands (Fries) kunstschilder en tekenaar
Biografie

Huisman werd geboren als jongste van een gezin met zeven kinderen. Vanaf zijn jeugd tekent Huisman wat hij om zich heen ziet en wat hem raakt. Later wordt hij in Herbayum oud ijzer- en voddenkoopman. Hij bewaarde schoenen, gewichten, vodden, poppen, kortom alles wat hem op één of andere manier aansprak en schilderde dat minutieus na. Hij verkocht zijn schilderijen nooit, maar gaf ze weg aan vrienden en mensen die het volgens hem verdienden. Sinds 1986 zijn zijn schilderijen te zien in het Jopie Huisman Museum in zijn geboorteplaats Workum, Friesland.

Jopie Huisman














                                                                                                      Borstrok op Deventer stoel 1980

Woensdag 23 september 2015

Vandaag weer een dag om het rustig aan te doen. Vanmiddag over de zandverstuiving naar Gasselte. 

 En al wandelend zie je een luchtballon boven Gasselte. Daarna op visite geweest bij familie in Gasselte.

Tenslotte was het te laat om nog eten te kopen, dus besloten we om in de Brasserie De Berken een menuutje te nemen.

Morgen gaan we beginnen met het inpakken van de kratten. Dan kunnen we vrijdag de caravan gaan schoonmaken en ons opmaken voor de reis naar huis.