zondag 13 mei 2018

Het dak lekt !!!!Woensdag 25 april 2018
Sinds enkele weken is gebleken dat het dak boven de achter slaapkamer niet geheel waterproof is. Regenwater heeft naast de gebruikelijke weg ook zich een weg weten te vinden tussen de dakbedekking.
Met emmers e.d. zijn de druppels wel op te vangen, maar reparatie heeft dan toch een hoge prioriteit.
Het gevolg van de lekkage laat zich aanzien dat er drastische maatregelen nodig zijn dan alleen door het leggen van een nieuwe laag bitumen.
Op de plek van lekkage zijn vermoedelijk de planken geheel doorgerot. Dat stuk zal dus moeten vervangen worden. Vrijdag 4 mei 2018.


Allereerst moet het oude stuk bitumen los gemaakt worden van het dak totdat het houten gedeelte zichtbaar wordt. Dan de rotte gedeeltes weg halen en een vervangende plaat daarvoor in de plaats leggen en vast monteren. 


Het is goed weer en de voorspellingen geven geen regen. De plek blijft dan open om de warmte van de zon te kunnen gebruiken zoveel mogelijk vocht te laten verdampen.
  

Zaterdag 5 mei 2018.Ter ondersteuning van de plaat zijn er een tweetal balken gemonteerd.


Maandag 7 mei 2018.
 

Het plan is afdichten met een plaat MDF, afkitten en het oude stuk bitumen daar op vastzetten, dit om te voorkomen dat er hoogte verschil ontstaat en het regenwater niet voldoende kan afvloeien.Inmiddels is het dak weer dicht en kan de volgende stap genomen worden.
Het blijkt dat het hoogte verschil nog de nodige aanpassing noodzakelijk maakt. Een plaat MDF van ongeveer 5 mm dik moet daarvoor een oplossing bieden.
Dinsdag 8 mei 2018.


De oude en uitgesneden bitumen ligt op z’n plek vastgenageld.
 

Het eerste stuk is gelijmd. Morgen weer verder met het aanbrengen van de eerste laag bitumen.

Woensdag 9 mei 2018.
 

Met een overlapping van ong. 10 centimeter kan dan de tweede laag aangebracht worden en is dit klusje geklaard.


Ook de tweede baan ligt erop. Wat  over is gebleven van de bitumen wordt gebruikt om de zijkanten te bekleden.

zaterdag 12 mei 2018.


De zijkanten zijn voorzien van de bitumen. Nu nog de daklijsten en de klus is eindelijk klaar.


Dit is het gedeelte waar de lekkage vandaan is gekomen. Met het werk wat daaraan is besteed, kan het niet ander zijn dan dat de lekkage is opgeheven is en regenwater zich een weg weet te vinden rechtstreeks naar de afvoer.
Mogelijk dat toch in overweging wordt gehouden om in de loop van het jaar het gehele dak te bekleden met EPDM.