dinsdag 28 juni 2022

Oh, zo'n reisje langs de Rijn

 Woensdag 1 juni gaan we naar Arnhem. We hebben geregeld dat we op woensdagavond na 20.00 uur kunnen inschepen voor een 7-daagse reis, welke voert langs de Rijn en Moezel. De reden dat we de avond voor het vertrek naar Arnhem gaan is dat de boot rond 09.30 uur vanuit Arnhem vertrekt en wij anders midden in de nacht moeten opstaan om op tijd te zijn.

We verwachten rond 4 uur in Arnhem aan te komen. Dan brengen we eerst de auto naar de parkeergarage welke is ongeveer 5 á 10 minuten lopen vanaf de boot. Dan wordt het verkennen van Arnhem. We willen rond zes uur een restaurant vinden om de avondmaaltijd te kunnen nuttigen.

De boot voor onze Rijnreis is de Horizon. De Horizon is een prachtig cruiseschip. Door de warme kleuren in het interieur en het vriendelijke en behulpzame personeel voelt u zich al snel thuis. En samen met de 98 passagiers ontstaat er een gezellige sfeer aan boord. Tel daarbij een ruime keuze uit de mooiste bestemmingen op en u heeft en onvergetelijke vakantie.

Het schip heeft drie dekken. Op het promenadedek vindt u een ruime en uitnodigende lounge met een grote bar en een dansvloer. Door de royale ramen mist u niets van de mooie omgeving. De lounge bereikt u vanuit de centraal gelegen hal, waar ook de receptie en de souvenirvitrines zijn. Het restaurant bevindt zich op het achterste gedeelte van het promenadedek en is ook te bereiken vanuit de hal. Op het zonnedek staan stoelen en ligstoelen om heerlijk te ontspannen in de buitenlucht.

De elegante lichtgekleurde panelen in de hutten zorgen voor een moderne en ruime aanblik. De hutten hebben allemaal een televisie, kluisje, grote ramen die open kunnen en een badkamer met douche, toilet en wastafel. Haardrogers zijn op verzoek beschikbaar. Met de airconditioning regelt u zelf het klimaat in uw hut en elke hut heeft volop bergruimte voor uw bagage. Overdag klappen we een bed weg en het andere wordt omgetoverd tot een comfortabele bank.

De hut voor 2 personen.

Donderdag 2 juni 2022. Rond half tien vertrekt de boot uit Arnhem. Het is een behoorlijk stuk varen naar Düsseldorf. Over de weg is de afstand tussen Arnhem en Düsseldorf 130 km. De eerste aanlegplaats is Düsseldorf, in de loop van de avond wordt afgemeerd dicht bij de Altstadt.

Düsseldorf is een ruim half miljoen inwoners tellende stad gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Düsseldorf ligt enkele tientallen kilometers ten zuiden van het Ruhrgebied, aan rivier de Rijn. Door de ligging op korte afstand van Nederland is Düsseldorf een populaire stedentripbestemming in Duitsland. Nederlandse toeristen weten Düsseldorf het hele jaar door te vinden. De grootste concentratie aan Nederlandse bezoekers zie je in de maanden november en december tijdens de kerstmarkten, maar ook in de zomermaanden en tijdens de uitverkoopperiodes zie je veel Nederlanders in Düsseldorf.

De populairste wijk in Düsseldorf is Altstadt. Dit is het ‘oude’ gedeelte van Düsseldorf. Het woord ‘oud’ staat tussen aanhalingstekens omdat een groot deel van wat je nu in het hart van Düsseldorf ziet een herbouwing is van oude panden zoals ze er voor de Tweede Wereldoorlog stonden. Een groot deel is tijdens W.O. II (deels) verwoest en daarna hersteld of heropgebouwd. Een verhaal dat op veel Duitse steden van toepassing is. in Altstadt vind je redelijk veel musea, winkelstraten en uitgaansgelegenheden. Het wordt gezien als het kloppend hart van Düsseldorf.

 Vandaag zal er welkomstwoord worden gehouden door hotelmanager met algemene informatie over het reilen en zeilen aan boord en informatie over de excursies. Bijna iedere dag bestaat er een mogelijkheid om deel te nemen aan de excursies.

-        Vrijdag 3 juni; een rondrit door Keulen.

-        Zaterdag 4 juni; met een “Bimmelbahn” een ontdekkingstocht door de stad Koblenz.

-        Zondag 5 juni; een treinrit met de Moezel-Wein-Express door Cochem en ’s avonds een excursie naar een wijnproeverij bij het wijnhuis Hieronimi.

-        Maandag 6 juni; een bezoek aan het Geysir museum met aansluitend een vaartochtje naar de Namedyer Werth Pensula waar de geiser zich bevindt en de uitbarsting zich in 15 minuten zal voltrekken.

-        Dinsdag 7 juni; een stadswandeling door de Altstad van Düsseldorf.

Op de terugweg bestaat er een mogelijkheid om een wandeling naar het centrum van Düsseldorf te maken.

Vrijdag 3 juni 2022.

De reis brengt ons naar Keulen. Keulen (Köln) is een grote stad gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad heeft officieel iets meer dan een miljoen inwoners. De gehele agglomeratie Keulen telt maar liefst 2,5 miljoen inwoners. De stad heeft een historie die ruim tweeduizend jaar teruggaat. De stad heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld. Dit heeft Keulen mede te danken aan de ligging aan rivier de Rijn, waardoor Keulen strategisch altijd gunstig gelegen was. Tegenwoordig behoort Keulen nog steeds tot de meest belangrijke steden van Duitsland en zelfs heel Europa.

Al iemand heel verbaasd kijkt, wordt wel eens gezegd dat de persoon in kwestie “het in Keulen hoort donderen”. Hij of zij heeft geen idee waarover de ander het heeft. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?

De uitdrukking komt al zeker sinds de zeventiende eeuw voor. Volgens de bekende taalonderzoeker F.A. Stoett had hij vroeger echter een andere betekenis dan tegenwoordig. De uitdrukking werd aanvankelijk vooral gebruikt om aan te geven dat iemand ergens onverschillig tegenover stond:

De Duitse stad is ook terug te vinden in de uitdrukking “Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd”, die (vooral vroeger) gebruikt werd om aan te geven dat grote werken nu eenmaal tijd kosten.

In Keulen hebben we ons aangemeld voor rondrit door de stad. Met een luxe touringcar worden we rondgereden langs allerlei overblijfselen uit de Romeinse tijd. Er bestaat ook een mogelijkheid om de Keulse Dom te bekijken, echter gelet op het korte tijdsbestek hebben wij ervoor gekozen om in de bus te blijven, die ons weer naar de boot zal brengen.

Hohenzollernbrucke met zich op de Dom van Keulen.

De Dom van Keulen (Dom St. Peter und Maria) is een gotische kathedraal in het centrum van de Duitse stad Keulen. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Daarnaast is het de grootste kathedraal in Duitsland.

De bouw begon op 15 augustus 1248 en kwam in de 15e eeuw stil te liggen. Pas eeuwen later, in 1824, werd de bouw hervat op basis van de originele ontwerpen. De kathedraal werd, inclusief de kenmerkende torens, in 1880 uiteindelijk in neogotische stijl voltooid. Alleen het laagste gedeelte van de westelijke toren is nog uit de 13e eeuw.

De dom is gebouwd in de vorm van een kruiskerk en is inclusief het schip en de torens 144,58 meter lang en 86,25 meter breed. Het gebouw heeft een bijzondere inventaris, waaronder enkele glas in loodramen die dateren uit de 14e en de 16e eeuw.

De kathedraal bevindt zich op een afstand van 250 meter van de Rijn en ligt in de buurt van het Köln Hauptbahnhof, de Hohenzollernbrücke, het Museum Ludwig en het Römisch-Germanisches Museum. Aan de noordkant van de dom bevindt zich de domschatkamer.

De huidige dom staat op de plek waar in de laatste jaren van het Romeinse Rijk christenen elkaar ontmoetten in Keulen. Verschillende kerken hebben sindsdien op die plek gestaan, maar de eerste waarvan men ongeveer weet hoe die eruit heeft gezien, de Hildebold-Dom, werd in de eerste helft van de 9e eeuw gebouwd en gewijd in 870. Deze kerk had aan beide kanten van het schip een koor, waarbij het oostelijke koor was gewijd aan de Heilige Maagd Maria en het westelijke koor aan de heilige Petrus.


Gezicht op de Horizon en de Dom van Keulen.

Boven Keulen hebben we een Zeppelin zien over vliegen.

Een Zeppelin is een type stijf luchtschip vernoemd naar de Duitse uitvinder graaf Ferdinand von Zeppelin die aan het begin van de 20e eeuw pionierde met de ontwikkeling van rigide luchtschepen. Zeppelins opvattingen werden voor het eerst geformuleerd in 1874 en in detail ontwikkeld in 1893.  Ze werden gepatenteerd in Duitsland in 1895 en in de Verenigde Staten in 1899. Na het uitstekende succes van het Zeppelin-ontwerp werd het woord zeppelin vaak gebruikt om te verwijzen naar alle stijve luchtschepen. Zeppelins werden voor het eerst commercieel gevlogen in 1910 door Deutsche Luftschiffahrts-AG (DELAG), 's werelds eerste luchtvaart-maatschappij in revenue service. 

Vrijdagavond wordt na het diner een bingo gehouden. En wat schets onze verbazing we hebben ook nog een prijsje gewonnen. Een waterkoker en dat komt goed uit want onze waterkoker thuis begint kuren te krijgen.

Zaterdag 4 juni 2022

Vandaag vieren we feest. Gea is 71 jaar geworden. We zijn onderweg naar Koblenz. De verwachting is dat we om rond 13.30 uur zullen aanmeren. Vanmiddag om 14.00 uur gaan we met een zogenoemde “Bimmelbahn” het stadje ontdekken. Een “Bimmelbahn” is een treintje dat wordt gebruikt om de toeristen het stadje laat zien.


De rond duurt ongeveer 35 minuten. We zijn benieuwd.

Er zijn in Keulen tenslotte nog talloze overblijfselen uit de Romeinse tijd bewaard gebleve3n. Zo werden in de 20e eeuw nog houten palen van de brug uit de rivierbedding van de Rijn gehaald. Van het aan de oostelijke oever van de rivier zijn verder fundamenten te zien in de parkeergarage van de Lanxess Tower, maar deze ruimte is helaas niet voor het publiek toegankelijk. Ook elders in de stad hoef je niet ver te kijken voor Romeinse restanten.

Bij het stadhuis van Keulen vind je bijvoorbeeld de fundamenten van het praetorium, het hoofdkwartier van de Romeinse stadhouder van Colonia,


Praetorium (Nederlandse spelling: 'pretorium') was aanvankelijk de benaming voor het hoofdkwartier van een Romeins leger. Het praetorium was het stafkwartier in een Romeinse versterkte legerplaats, een castrum of castellum.

 

Later werd praetorium de benaming voor de residentie van de procurator (stadhouder of gouverneur) van een Romeinse provincie, en de benaming voor het keizerlijk hoofdkwartier. De term wordt tevens gebruikt om de commandantswoning binnen een castellum aan te duiden.

Praetor ("voorganger" of "leider") was oorspronkelijk de titel van de hoogste ambtenaar ten tijde van de Romeinse Republiek maar werd later de benaming voor de positie direct onder consul. De wacht van een generaal was de cohors praetoriae. Hieruit ontstond de pretoriaanse garde, de keizerlijke lijfwacht.

In de Sint-Gereonskerk kun je gewelven en mozaïeken uit het einde van de Romeinse periode aantreffen. Verder zijn de reeks genoemde Römerturm en de Helenenturm erg bekend, beide torens van de Romeinse stadsmuur die vandaag de dag nog altijd overeind staan.


De Römerturm in Keulen


De Vesting van Ehrenbreitstein in Koblenz

Vesting Ehrenbreitstein is een fort in Koblenz dat gelegen is op 118 meter boven de Rijn en uitkijkt op de stad en het samenvloeien van de rivieren Moezel en Rijn bij de Deutsche Eck.

De historie van de heuvel met dezelfde naam, waarop het fort is gelegen, en de vesting zelf, gaat terug naar het vierde millennium voor Christus. Tijdens die periode werd de heuvel voor het eerst bewoond. De eerste vestinggebouwen werden gebouwd rond de negende eeuw voor Christus. Van de derde tot en met de vijfde eeuw na Christus werd erboven op de Koblenzer heuvel een Romeins fort geplaatst en de bouwwerken werden een paar honderd jaar later uitgebreid on de Karolingische dynastie.

Na de tweede wereldoorlog heeft de vesting Ehrenbreitstein diverse functies gehad, waaronder die van vluchtelingenkamp, woonhuis, jeugdherberg en museum. In 2011 was Ehrenbreitstein onderdeel van de populaire Bundesgartenschau, die dat jaar in Koblenz werd gehouden. Sinds 2002 staat Ehrenbreitstein op de werelderfgoedlijst van de Unesco.


Het Altes Kaufhaus, ook bekend als het Altes Kauf- und Tanzhaus, is een middeleeuws gebouw in het oude centrum van Koblenz. Gebouwd van 1419 tot 1425 in de laatgotische stijl, onderging het gebouw een barokke reconstructie in 1724 en huisvestte het Midden-Rijnmuseum van 1965 tot 2013. Samen met het Bürresheimer Hof, het Schöffenhaus en de Florinskirche vormt het een ensemble van vier historische gebouwen aan de Florinsmarkt.

De gemeentelijke afdeling en het danshuis werden gebouwd van 1419 tot 1425 in de laatgotische stijl. Het was het enige gebouw dat boven de middeleeuwse stadsmuur naar de Moezel uitstak. Na een eerste grote verbouwing in 1476 nam het stadhuis van Koblenz van 1674 tot 1794 plaats op de bovenverdieping. De begane grond en de gewelfde kelders waren tot 1866 nog in gebruik als stapel- en opslaghuis.

In 1675 vond een nieuwe complete reconstructie plaats, waarbij een eerste klokkentoren werd gebouwd. Het gebouw werd zwaar beschadigd bij het verwoestende bombardement tijdens het beleg van de stad Koblenz in 1688 door Franse troepen in de Paltserfaalse Successieoorlog. Met aanzienlijke veranderingen werd het in 1724 herbouwd volgens plannen van het keurvorstendom Trierse hofarchitect Johann Georg Judas en met de deelname van de hofarchitect Philipp Honorius von Ravensteyn in de barokstijl.

De oogscooter, ter nagedachtenis aan de roofridder Johann Lutter von Kobern, die in 1536 op het plan werd geëxecuteerd, was ook aan de centrale toren bevestigd. Volgens de legende rolde deze ridder met zijn ogen en stak zijn tong uit kort voor zijn executie.

Het oude warenhuis is een beschermd cultureel monument volgens de Monumenten-beschermingswet (DSchG) en geregistreerd in de monumentenlijst van de deelstaat Rijnland-Palts. Het is gelegen in de monumentenzone Oude Stad.

Sinds 2002 maakt het oude warenhuis deel uit van het UNESCO-werelderfgoed Boven-Midden-Rijndal. Bovendien is het een beschermd cultuurgoed volgens het Verdrag van Den Haag en gemarkeerd met het blauwwitte beschermende teken.

De rondleiding werd ondersteund met een bandje. Veel van de gebouwen in Koblenz zijn tijdens de WO2 gebombardeerd. Met voortvarendheid zijn de meeste gebouwen en ook kerken weer herbouwd.

Terug op de boot maken wij ons op voor de theetijd met gebak in de salon. Vanavond wordt ons een Duits diner in het restaurant geserveerd.

Voor Gea staat een kleine verrassing tijdens het diner te wachten.



De Horizon ligt afgemeerd aan de Moezel. Zondag varen we verder richting Cochem. Om half drie staat er een treintje, zoals in Koblenz, klaar om ons delen van Cochem te laten zien. De Moezel stroomt in grote lussen van zijn oorsprong in de Vogezen in Frankrijk naar zijn doel, de Rijn, noordelijk van Koblenz. Het water stroomt ook nog door Luxemburg en vormt zo een gedeelte van de grens met Duitsland. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op ca. 735 meter hoogte en mondt uiteindelijk uit bij Koblenz in de Rijn. Ongeveer de helft van de 544 kilometer lange Moezel ligt namelijk in Duitsland. Vanaf Trier legt de Moezel een traject af wat bekend staat om zijn vele bochten. Dit gedeelte van de rivier wordt ook wel het Moezeldal of Moezelvallei genoemd en vormt de scheiding tussen de middelgebergten De Eifel en Hunsrück.

Zondag 5 juni 2022

Vertrokken uit Koblenz zijn we de Moezel opgegaan. Verwacht wordt dat we om 14.00 uur in Cochem kunnen aanleggen. Voordat we Cochem bereiken moeten we een drietal sluizen passeren. Het hoogteverschil is ongeveer 6 meter, afhankelijk van de waterstand. Het schutten kan ongeveer 50 minuten duren.

Lehmen sluis.

Lehmen is een dorp in de lagere moezel vallei, het gebied heet ook Untermosel en Terrasmosel in gebied en je kunt zien waarom alle wijngaarden op de heuvels met terrasbeugel zijn. De riviersluis Schleuse Lehmen bevindt zich op een klein eiland in de rivier.


Klotten is een mooi romantisch wijndorp gelegen aan de monding van de Dortebach. Reeds in 698 werd Klotten vermeld en de oorsprong gaat terug tot in de Keltische tijd. Voorhistorische grafheuvels wijzen op een vroege bewoning.

Ook uit de tijd van de Romeinen zijn er resten aangetroffen. Vanaf de middeleeuwen is het dorp bekend om zijn wijn. In Klotten staan tal van oude stenen huizen en vakwerkhuizen. Ook bezienswaardig zijn het knusse centrum en de laat gotische hallenkerk. De eerste bouw van deze kerk vond plaats in de 16e eeuw, maar werd in de 19e eeuw uitgebreid. De ruïne van burcht Coraidelstein, ook wel Konradstein genoemd is boven Klotten zichtbaar op de Burgberg. De graven van Pfalz lieten hier omstreeks het jaar 1000 de burcht bouwen. Franse troepen vernielden de burcht in 1688. Vandaag de dag is de burcht in particulier bezit en is het gedeeltelijk gerestaureerd. Een wandeling vanuit het dorp naar de ruïne is vanwege het schitterende uitzicht op de Moezel en verdere omgeving de moeite waard.

Op het programma voor vandaag staat in de middag een treinrit met de Moezel-Wijn-Express in de planning. De rit brengt ons in het gedeelte van Cochem net buiten het centrum. Wel moeten we rekening houden met de tijd. Het treintje zal ons dan weer terug brengen naar ons schip.


De voorspelling van het weer werkt vandaag niet mee. Zoals het naar uitziet is voor vandaag regen voorspelt. Dus met de wandeling voor vanmiddag wordt het gebruik van paraplu aangeraden.

Dat we de paraplu nodig hebben bleek na de rondrit. Het kwam met bakken de hemel op ons neer. Na verloop werd het gelukkig weer droog en zijn we het stadje ingegaan. Cochem is van oorsprong een Keltisch-Romeinse stadje. Doordat het vandaag 1e Pinksterdag is, zijn de meeste winkels gesloten. Uit gezonderd de vele winkels met souvenirs en aanverwante artikelen.

Dit monument, met de bijnaam Kachelwand, verteld de geschiedenis van Cochem. Specifiek wordt de verwoesting op 5 januari 1945, van de brug vermeld.


Op het midden van het marktplein staat de Martinsbrunnen Fontein uit 1767. Doordat de fontein door weersomstandigheden was aangetast is de fontein in 1906 vervangen.


Schlosstraat Cochem


Herrenstrasse Cochem. Deze loopt parallel aan de Moezel en komt uit op het Rathaus markt. Ook hier zijn vele winkeltjes en een drukte van belang.

Wat opvalt zijn de vele vakwerkhuizen. De meeste zijn in de loop van de jaren grondig gerestaureerd. Als je door Cochem loopt waan je je terug in de tijd.

Vanavond is er een bezoek aan een Wijnhuis gepland. Daar kan men een 5-tal wijnen proeven en als aandenken een flesje wijn. Wij zullen daar geen gebruik van maken.

Maandag 6 juni 2022

Vandaag staat een bezoek aan Andernach op het programma.

De Horizon ligt vlakbij het Bolwerk, wat in 1659 tot 1661 als douanestation in gebruik is geweest. Nu is het gedenkteken voor de gevallenen van de 1e en de 2e wereldoorlog.

"Historisch Bastion aan de rivier"

Dit historische monument werd gebouwd aan de rivier de Rijn in de 17e eeuw. Oorspronkelijk gebouwd als een douanebastion voor de vorst van Keulen, is Bollwerk een van de belangrijkste historische monumenten van Andernach. Tegenwoordig dient het als een gedenkteken voor de Duitse soldaten die hun leven verloren in de twee wereldoorlogen.


Bezoek dit monument voor een kijkje in het verleden met zijn unieke stenen structuur en doorgangen. U kunt ook een wandeling maken door het bastion en getuige zijn van een spectaculair uitzicht op de Rijn, met kleine boten en schepen die rustig langs de haven van de stad varen. 


Hier zullen we eerst het Geysir museum bezoeken, waar een korte film te zien krijgen over het vulkanische Eifel rondom Andernach. Daarna gaan we met een rondvaartboot naar het natuurreservaat Namedyer Werth. Hier bevindt zich de hoogste koudwatergeiser van de wereld. Het water komt wel tot 60 meter hoogte.

In het Geysir museum wordt op een leerzame manier getoond hoe men gebruik kan van maken van het koolzuur wat uit de geiser komt.



 

Middels een rondvaartboot komen we bij de koudwatergeiser. Om de zoveel minuten is dit fenomeen te bekijken.


De locatie van de koudwatergeiser op het schiereiland Namedyer Werth.



Op het schiereiland Namedyer Werth in de Eifel is de koudwater-geiser Geysir Andernach. De huidige geiser (anno 2020) bestaat sinds 2001. Het water bereikt een hoogte tussen de 40 en 60 meter. Er is zelfs een keer een eruptie geweest waarbij het water 61,5 meter de lucht in spoot. Dit heeft tot resultaat gehad dat de geiser in 2009 in het Guinness Book of Records is opgenomen als zijnde 's werelds hoogste koudwatergeiser. Tijdens een uitbarsting komt er ongeveer 6 tot 7 m3 water omhoog en 200 tot 250 m3 CO2.

Dinsdag 7 juni 2022

Vandaag staat een bezoek aan Düsseldorf op het programma. De verwachting is dat we rond 14.00 uur in Düsseldorf aankomen. Om 14.15 uur is er voor de liefhebbers een rondwandeling door de Altstadt van Düsseldorf. Vanavond, het is immers de laatste dag voordat we terug zijn in Arnhem, wordt van eenieder verwacht in passende kleding de Captain’s Diner bij te wonen.

De populairste wijk in Düsseldorf is Altstadt. Dit is het ‘oude’ gedeelte van Düsseldorf. Het woord ‘oud’ staat tussen aanhalingstekens omdat een groot deel van wat je nu in het hart van Düsseldorf ziet een herbouwing is van oude panden zoals ze er voor de Tweede Wereldoorlog stonden.

Een groot deel is tijdens W.O. II (deels) verwoest en daarna hersteld of heropgebouwd. Een verhaal dat op veel Duitse steden van toepassing is. in Altstadt vind je redelijk veel musea, winkelstraten en uitgaansgelegenheden. Het wordt gezien als het kloppend hart van Düsseldorf.


Het Stadterhebungsmonument is een monument ter herdenking van de toekenning van stadsrechten aan Düsseldorf. Het is gelegen aan de Joseph-Wimmer-Gasse op de hoek van Müller-Schlösser-Gasse in de oude stad. Het beeld is gemaakt door Bert Gerresheim. Het werd gebouwd in 1988 ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan. De motieven omvatten de Slag bij Worringen, de verzegeling van het stadscharter en de verheffing van de parochiekerk gewijd aan St. Lambertus tot een kanunniksklooster.


Dit voormalig arrondissements- en rechtbankgebouw bevindt zich aan de Mühlenstraße 34 in de Düsseldorf Oude stad. Het monumentale pand is tussen 1913 en 1923 gebouwd naar ontwerpen van Felix Dechant op de plaats van de gesloopte in 1912 Gouverneurspaleis gebouwd. De start van de bouw valt eerder in de boomfase Eerste Wereldoorlog, waarin de snelgroeiende stad de omschrijving is Bureau van het Ruhrgebied ontvangen. vandaag land- en Gebouw van de rechtbank is gevestigd in een nieuw gebouw aan de Werdener Straße 1 in Düsseldorf-Oberbilk.

Het gebouw toont het monumentale bouwprogramma van a neobarok Paleis van Justitie van Wilhelminisme Aan. Vier verdiepingen en die boven een kelder uitsteken schilddak, in het midden een ovaal dak torentje wordt geregeld. De voorgevel aan de Mühlenstrasse toont met één centrale projecties en twee zijprojecties in de symmetrische orde van een Barok kasteel. De centrale risalit vormt een portiek met zes kolommen in kolossale orde met ionische hoofdsteden. De portiek doet denken aan zijn kolommen naar een de voorzijde van een tempel. De pilaren ondersteunen de architraaf met tand knippen met zes lange figuren erop. De zijprojecties zijn: pilaster gepresenteerd. Het gebouw is met klinkers bekleed, een materiaal dat later het gebouw in Düsseldorf aanzienlijk heeft gevormd. Ramen in een gelijkmatige axiale rij.

Boven de portiek zijn als stoelafbeeldingen groter dan de levende personificaties, de deugden van de beeldhouwer Hubert Netzer te zien. 

Fritz Coubillier creëerde de borstwering reliëfs op de eerste verdieping van de portiek en risalite. Ze symboliseren de goede en slechte eigenschappen, oorlog en vrede. 

Op 11 oktober 2017 heeft het Andreasquartier (kortweg AQ), een woonwijk met een hotel, appartementencomplex en congrescentrum, de opening. Hier zijn vijf nieuwe restaurants gevestigd: in de lobby de "AQ Lounge and Bar", het "Café du Sommelier" en het steakhouse "Mash" links en rechts van de ingang van de Mühlenstraße, de "20 ° Restobar" en de " Mutter-Ey” -Café “op Mutter-Ey-Platz. Op 12 mei 2019 opende "Hagi's Barber Shop" op Mutter-Ey-Platz 5.

De kasteeltoren aan de Burgplatz in Düsseldorf ligt direct aan de Rijnpromenade en is een van de bezienswaardigheden van de stad.


De toren is het laatste overblijfsel van een voormalig renaissancekasteel uit de 16e eeuw. De bouwmeester van de kasteeltoren, die tegenwoordig het Maritiem Museum herbergt, was Allesandro Pasqualini, die de toren zijn karakteristieke uiterlijk gaf. Een hoogtepunt van de toren vandaag is de bistro op een hoogte van 33 m, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Rijn.


Duitsland mag, na het wijnland, ook de bereiding van bier niet achterblijven. Zo ook in Düsseldorf. Daar bevindt zich het Obergärige Hausbrauerij Uerige. Het Obergärige Hausbrauerei Uerige is geen museum, maar een uiterst modern levensmiddelenbedrijf. Hier wordt een ambacht met eeuwenoude traditie beoefend. Natuurlijk is de Zuiverheidswet uit 1516 van toepassing, die zo goed en duurzaam werkt omdat ze vertrouwen heeft in de natuur. Wij doen hetzelfde: We brouwen "die heerlijke Dröppke" uit water, gerst en tarwemout en de Uerige gist. Sinds 1953 tonen koperen reliëfs van de beeldhouwer Walter Schmieg (1905-1982) de vier elementen op de gevel van de brouwerij aan de Rheinstraße: "Aarde geeft hop" (1) "Vuur verbrandt de druppel" (2) "Met water doet het hier nooit zoals" (3) "In de lucht smaakt Uerige bier" (4). Rond 1960 maakte Schmieg ook de windwijzer met de torenfiguur van de vrolijke herbergier die proost op voorbijgangers. Boven de glazen ramen van het bakstenen gebouw bevinden zich wigstenen de bustes van de voormalige eigenaar Rudolf Arnold en zijn vrouw Hilde, tussen een cartouche met de initialen van de meesterbrouwer, die het jaartal 1937 noemt.


Half zeven wordt men geacht in passende kleding het “Captain’s” diner bij te wonen.


De tafels keurig gedekt, de servetten op een speciale wijze gevouwen. Het menu bestaat uit 5 gangen. Het liet ons heerlijk smaken. Aparte onderdelen waren o.a. het aperitief en het dessert.


 

Het dessert bestaat uit een chocoladeballon oftewel  een dame blanche de luxe.


Na afloop van het Captain’s diner is het tijd voor een groepsfoto, niet van de gasten, maar van het personeel van de Horizon. Zijn hebben met hun gastvrijheid het mogelijk gemaakt we een fantastische reis hebben gehad. Onze complimenten.

Woensdag 8 juni 2022

Vandaag staat de dag in het teken van de terugreis naar Arnhem. Om 6 uur zal de Horizon koers zetten naar Arnhem, waar we om 14.00 uur verwacht aan te komen.

Dat betekent dat we de koffers moeten pakken. Na het ontbijtbuffet worden de hutten door de stewardessen schoon gemaakt. De koffers dienen dan in de hal geplaatst te worden.

Om 12 uur krijgen we nog een heerlijke lunch voorgeschoteld.

Rond 14.00 uur is het dan zover. Aangemeerd aan de Rijnkade, kunnen de koffers van boord. Het leek wel alsof de passagiers het fijn vonden dat ze terug waren. Ieder voor zich en afscheid nemen is er dan niet bij. Het is nu wachten op vervoer naar de parkeergarage Rozet. Uiteindelijk was er taxibusje bereid gevonden om ons naar de parkeergarage te brengen, echter er waren nog medepassagiers die eerst naar het station moesten. Via een omweg, Arnhem barst van de eenrichtingsstraten, werden we afgeleverd bij de parkeergarage. De auto teruggevonden en naar de uitgang om de koffers in laden en dan op weg naar huis.

Terugkijkend hebben we een fijne week gehad, goede verzorging en het vooruitzicht om in het najaar de nieuwe gids van Feenstra Reizen te bekijken voor een nieuw avontuur in 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten