dinsdag 16 september 2014

Onze vakantie in Drenthe. 12 september 2014




Vandaag zijn we op weg naar de camping, waar  we drie weken zullen vertoeven. We gaan naar Camping De Berken, waar we bijna elk jaar onze “vakantie” vieren. Dit maal hebben we weer een luxe caravan met alles erop en er aan. Verwarming voor de koude avonden, warm water voorziening voor de douche, een eigen toilet, zodat we niet hoeven te hollen naar sanitairgebouw en een televisie.

http://www.fietsen.123.nl/images/2010-02/museumjourelogo.jpg



http://www.bus-idee.nl/JoureMuseumJoure10.jpg

Onze eerste stop is het Museum Joure, waar onder meer de oude gebouwen van Douwe Egberts hun plek hebben gevonden.



Naast het hoofdgebouw, waar de entree is, is het fabrieksgebouw.



Dit werd gebouwd door de nazaat van Douwe Egberts, C.J. de Jong, in 1989 in de tuin van bedrijfspand aan Midstraat. Hier zijn de collecties op het gebied van koffie en thee ondergebracht.






Allemaal een stukje nostalgie.

Aan de andere kant van de entree is het geboortehuis van Egbert Douwes in 1981 toegevoegd aan het museum. Het huis is steen voor steen overgebracht van Idkenshuizen naar Joure. Egbert Douwes grondlegger van Douwe Egberts, is hierin geboren. Het concern is genoemd naar zijn zoon, Douwe Egberts, geboren in 1755.


Naast het geboortehuis van Egbert Douwes is de koperslagerijwerkplaats van Dijkstra uit Sneek ingericht in het Kadehuis. Dijkstra maakte vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw vele koperen geschenkartikelen voor DE.


In het Ambachtengebouw is een werkplaats ingericht voor produceren van Friese klokken. Hier is te zien hoe het uurwerk, de wijzerplaat en de klokkenkast wordt gemaakt. Er is bovendien een zilversmederij ingericht met objecten van Jouster zilversmeden.




Even het bruggetje over en we komen bij het pand van de Metaalwarenfabriek Keverling. Hier is de geelgieterijcollectie met gietmallen en half- en eindproducten van koper te vinden. Tevens is hier de grafische afdeling, waarbij kennis gemaakt wordt met het zet- en drukkersvak.






In het voormalige gebouw van de geelgieterij Keverling hangt de topcollectie Friese klokken. De vele mechaniekjes met o.a. ballonvaart, Bijbelse taferelen en het boerenleven nodigen uit om beter te bekijken.
Aan de Midstraat 99 woonde C.J. de Jong in een statig pand. Waar nu het VVV/ANWB kantoor gevestigd is brandde hij tot hij de fabriek liet bouwen, de koffie. In de naast gelegen tuinkamer is nu het sfeervolle Koffie- en Theehuis.
De museumwinkel de Witte Os is in 1871 aangekocht door de firma Weduwe Douwe Egbertszoon. Vanaf die tijd heeft het als winkel van koloniale waren gediend. Ook nu gaat er nog versgebrande koffie, thee en ouderwets snoepgoed over de toonbank.


Na genoten te hebben van dat alle moois hebben we aan de overkant van de museumwinkel een broodje gegeten en een “molenbrood” gekocht.

(bron: Plattegrond Museum Joure. www.museumjoure.nl)

Daarna op weg naar Gasselte.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten