zaterdag 1 oktober 2011

Camping de Berken - Donderdag 29 september 2011 - Korenmolen Gieterveen

De temperatuur is:



Vandaag zijn  we begonnen met het inpakken van de spullen die we niet meer nodig hebben. Zoals jaren daarvoor, kom je er achter dat je altijd teveel meeneemt.

In de middag zijn we naar Karbo & Naadje gegaan om wat vlees in te slaan. We hebben de koelbox bij ons, zodat het tot morgen in bevroren toestand nog even in de vriezer in de caravan kan blijven.

Door de boerin werden nog even gewezen naar een andere boerderij waar ze groente verkopen. Deze boerderij ligt op een "steenworp" afstand van Karbo % Naadje. De derde boerderij op de Kopweg. Voor de groente gebruiken ze eenheidsprijzen; of een euro of vijftig eurocent per artikel. In de omgeving van de boerderij ligt Gieterveen. In dit dorpje staat een molen.

De Eendracht is een korenmolen in het Drentse Gieterveen.
De molen werd oorspronkelijk in 1877 gebouwd als achtkante bovenkruier met gebruikmaking van een gesloopte molen uit Nieuw-Buinen. Na een brand in 1904 werd het bovenachtkant door een rond stenen molenlichaam vervangen. Reeds vanaf 1905 was de molen in eigendom van de familie Mulder. De laatste telg van dit geslacht heeft de molen nog lang in bedrijf gehouden, maar rond de eeuwwisseling raakte de molen in een steeds slechtere toestand. Na de dood van Johannes Mulder in 2004 kwam de molen in eigendom van de Molenstichting Drenthe. Deze liet in 2005 een restauratie uitvoeren waarna de molen voorlopig weer draaivaardig werd. In 2007 werd met een omvangrijkere restauratie begonnen waarbij onder andere de stenen onderbouw werd vernieuwd en waarbij groot onderhoud werd gepleegd aan binnenwerk en kap van de molen. In het najaar van 2007 werd de kap teruggeplaatst en in het voorjaar van 2008 is de restauratie afgerond.
De Eendracht is bij de restauratie weer voorzien van een roede met zelfzwichting, de andere roede heeft het oudhollands hekwerk met zeilen. De inrichting bestaat uit twee koppels maalstenen. Na de restauratie is de molen eigendom geworden van Het Drentse Landschap en wordt hij bediend door vrijwillige molenaars.
Op het moment dat wij bij de molen waren, was deze verlaten en van enige bouwactiviteit niets te merken. 







Op de molen is een gedenksteen over het leggen van de eerste steen.

De oorsprong van de molen dient gezocht te worden Nieuw-Buinen.

Steeds vaker komt het, gelukkig, voor dat gebouwen (waaronder ook molens) behouden blijven voor het nageslacht.

Na dit uitje maar weer terug naar de camping voordat het vlees begint te smelten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten