zaterdag 29 oktober 2016

Een bezoek aan Global Garden om het kerstgevoel op te doen.



Vrijdag 28 oktober 2016



Vandaag naar de kerstmarkt geweest in Zwaanshoek bij Global Garden.
Zij hebben daar ook dit jaar weer een sfeervolle kerstmarkt en steeds kom je daar nieuwe leuke dingen tegen.

Ook de aankleding is bijzonder mooi.
Iedere afdeling heeft z’n eigen kleur.
Met deze uitstraling waan je in kerstsferen.
 
 
We zijn in ieder geval niet met lege handen thuis gekomen. Een glitter kaars die op batterijen werkt.
 

woensdag 26 oktober 2016

Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016 Deel 9


Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016. Deel IX



Zondag 21 augustus 2016.



Van Neurenberg naar Heiloo, de laatste etappe.

De afstand tussen Neurenberg en Heiloo is globaal 700 km.


Vanaf Neurenberg volgen we de Autobahn 6 door het prachtige landschap. We treffen het met het weer.


Onze eerste stop is bij de Raststätte Am Hockenheimring Ost. Na zo’n beetje 2 ½ uur rijden vindt Tim het wel tijd worden voor een koffiebreak.

Gre (uit Aussie land) geniet van haar kopje koffie.

Raststätte Am Hockenheimring Ost ligt vlakbij Heidelberg en uiteraard bij het racecircuit Hockenheimring. De Hockenheimring in Baden-Württemberg werd in 1932 aangelegd en aanvankelijk vooral gebruikt als testcircuit voor Mercedes-Benz. In 1938 werd het circuit hernoemd naar de Kurpfalzring en werd de oorspronkelijke driehoek ingekort naar een parcours van zo’n acht kilometer. In 1965 ging de baan opnieuw op de schop vanwege de aanleg van de A6, de Autobahn die tegenwoordig nog steeds vlak langs de hoofdtribunes van het circuit loopt. Het zorgde voor een barrière tussen de stad Hockenheim en het circuit en de totstandkoming van het nog altijd bekende stadiongedeelte aan het einde van het circuit.

Het lijkt wel dat in Duitsland meer met groene stroom wordt gedaan dan in Nederland. Veel windmolens, zonnecellen langs de weg. Maar Duitsland is groter en ze hebben veel meer ruimte tot hun beschikking.

Hier gaan we de Moezel bij Winningen over. Winningen ligt niet ver van Koblenz.

De Moezel (Duits: Mosel, Frans: Moselle) is een rivier in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland (deelstaten Saarland en Rijnland-Palts). Via de Our en de Sûre wateren ook stukken van België af in de Moezel en Rijn. De Moezel ontspringt bij de Col de Bussang in de Vogezen op 735 meter hoogte en mondt na 544 kilometer bij Koblenz uit in de Rijn.

De naam 'Moezel' komt van het Latijnse Mosella, een verbastering van het Keltische Mosea. Mosella is een verkleinwoord van de deels parallel stromende rivier de Maas (Latijn: Mosa)

Tussen het plaatsje Schengen en de monding van de Sauer (Sûre) vormt de Moezel de Luxemburgs-Duitse grens. De rivier staat hier als Condominium onder volledig gedeelde soevereiniteit. Luxemburgse stadjes aan de Moezel zijn Remich, Grevenmacher en Wasserbillig. De voornaamste Duitse steden aan de Moezel zijn Konz, Trier, Schweich, Leiwen, Piesport, Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach, Zell, Cochem, Dieblich en Koblenz.

Tussen de monding van de Sauer en de stad Trier bevindt zich de monding van de Saar, de voornaamste zijrivier van de Moezel. Vanaf Trier legt de rivier een zeer bochtig traject af, dat de scheiding vormt tussen twee middelgebergten: de Eifel op de linkeroever en de Hunsrück op de rechter. Langs de Moezel bevindt zich een belangrijk wijnbouwgebied waar de moezelwijn zijn herkomst heeft. De Moezel werd in 1967 van het Franse Metz tot Koblenz als vaarweg met achttien schutsluizen vrijgegeven.


We zijn nu voorbij Koblenz.

Onze volgende stop is bij Raststäd Serways Peppenhoven Ost bij Rheinbach.

Het lijkt wel alsof we naar mate we westelijk rijden, de bewolking toeneemt.


We zijn in de buurt van Bonn als we deze klassieker tegenkomen. Ziet er nog goed uit.

Het is rond half vijf als we Nederland inrijden. En we komen in typisch Nederlands weer. Regen.

Mede gelet op het weer en de drukte op de wegen wordt erop gemikt dat we rond half zeven in Heiloo zullen arriveren. We krijgen daar nog een afscheidsdiner geserveerd. Daarna worden onze koffers in de taxi’s geplaatst en worden we voor de deur weer afgezet.






Deze geheel verzorgde reis heeft een indrukwekkende ervaring bij ons achter gelaten. Dank aan de organisatie en de chauffeur die ons mooie plekjes heeft laten zien.

En een toetje toe.


woensdag 19 oktober 2016

Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016. Deel 8



Muziek en Cultuurreis Wenen augustus 2016. Deel VIII

Zaterdag 20 augustus 2016.

Vandaag maken we ons op voor het vertrek naar de terugreis.

Hietzingerkai bij de Kennedybrug. Het gebouw in het midden met de toren is het gerechtsgebouw van Hietzing, een deelgemeente van Wenen.Van 1892-1914, de Hietzingerinnen en Hietzinger tussen drie ambtswoning moest pendelen. De taken werden verdeeld onder de Wattmanngasse 12 Trauttmannsdorfgasse 24 en Wolter steegje. 3 Daarnaast was er de Arrondis-sementsrechtbank te Trauttmansdorffgasse 18.Op 12 januari 1914 heeft de deelraad en het district administratie intrek in het nieuwe kantoor huis Hietzinger Kai 1-3. Het kantoorgebouw is gebouwd op de plek van de voormalige stoomtreinen van Dampftramway. In februari 1945 werd de 42,5 meter hoge toren bijna volledig verwoest door bommen. In 1951-1952, werd hij opnieuw opgetrokken. Hier werd de feestzaal opnieuw ontworpen in de stijl van de jaren '50.
De Kennedybrucke is rechts onder te vinden.
Via de A1 gaan we richting Lintz.
Bij het Autobahn Restaurant Landzeit Strengberg maken we even een stop voor een koffiebreak en kijken we rond in het winkeltje. Eigenlijk moet je niet gaan snuffelen in een winkeltje, je vindt altijd wel iets dat je leuk vind.
Bij de ingang staat een mooie wijnpers met als datum 1874.
We passeren Melk waar we een bezoek hebben gebracht aan de Benediktinerstift.
Bij Weins passeren we de grens tussen Oostenrijken Duitsland.
We zijn nog 21 km verwijderd van Passau.
In Passau kunnen we de Dom bekijken en daar waar een drietal rivieren bij elkaar komen. Te weten De blauwe Donau, de zwarte Ilz en de groene Inn.
Bovenop de heuvel is vesting Oberhaus in Passau al duidelijk zichtbaar.

 












Veste Oberhaus is een fort aan de linkerkant van de Donau , tegenover de rechterzijde oude binnenstad van Passau .  Opgericht in 1219, was het voor het grootste deel van het kasteel en de residentie van de prins-bisschop van het bisdom van Passau . De zeer zichtbare inscriptie in 1499 op de gevel toont slechts één van de jaren van de in 1800 herhaaldelijk verbouwde kasteel.
Langs de Donau zijn verschillende steigers waaraan de salonboten hun aanlegplaatsen hebben. 
Passau was een Romeinse provinciestad meer dan 400 jaar.Met de oprichting van een bisschoppelijke residentie in 739, het leven in de stad Passau begon te ontwikkelen. In de 13e eeuw, bisschoppen werd heersers van de onafhankelijke, kleine vorstendom Passau, die bestonden al bijna 600 jaar.  Verwoestende branden in de jaren 1662-1680 verminderde het trotse, gotische bisdom zitting, waaronder de kathedraal, het verblijf, kerken en de bouw van woningen, tot puin. Italiaanse barok meesters gemaakt van vandaag skyline van de stad, met zijn Zuid-Europese flair. Kathedraal St. Steven's is de huisvesting van de grootste kathedraal orgel ter wereld (233 haltes, 17.974 pijpen en vijf individuele organen).De barokke ontwerp van Passau wordt gedomineerd door grote pleinen, romantische promenades, kronkelende straatjes en majestueuze bruggen.Omlijst door het kasteel Veste Oberhaus en de bedevaart klooster Mariahilf, het historische centrum van de stad Passau ziet eruit als een drijvend schip. Water en scheepvaart zijn altijd een integraal onderdeel van het leven geweest in Passau. De lokale rederijen bieden een "drierivieren" city tours en excursies in de Beierse en Oostenrijkse Donaudal aan. Cruiseschepen nodigen uit voor een mooie reis naar de steden en het platteland van de Donau landen door Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije en Roemenië tot de Zwarte Zee te maken.
Via de Schlosserstegge komen we uit op de Steinweg, die leidt naar de Dom St. Stephart.
Het is toch wel een hele klim.
Ook wel nog leuke winkeltjes.
Voor de huidige kathedraal hebben er een aantal andere kerken op deze plek gestaan. De vroegste vermelding gaat terug tot 730. Het huidige gebouw is een barok gebouw van circa 100 meter lang. Het werd gebouwd tussen 1668 en 1693. Het vorige gotische kerkgebouw werd door een brand in 1662 grotendeels verwoest. Alleen het oostelijke gedeelte van de huidige kerk is hiervan nog overgebleven. Het ontwerp van het kerkgebouw is van Carlo Lurago en het interieur werd ontworpen door Giovanni Battista Carlone. De fresco's zijn van de hand van Carpoforo Tencalla. Het hoogaltaar, dat de steniging van de Heilige Stephanus toont, werd in 1952 door Josef Henselmann gemaakt.
In de Dom van Passau staat de grootste orgels ter wereld. Van 1924 tot 1928 werd een groot orgel gebouwd door Georg Friedrich Steinmeyer uit Oettingen. Tussen 1978 en 1980 en in 1993 werd dit door Ludwig en Wolfgang Eisenbarth verbouwd en uitgebreid. Oorspronkelijk had het orgel 208 registers maar na de uitbreiding met een Evangelieorgel, Epistelorgel, Koororgel en Fernorgel heeft het een totaal van 233 registers, 17.794 orgelpijpen en vier klokkenspelen. De grootste orgelpijp is circa 11 meter hoog, de kleinste 6 mm. Alle orgels kunnen vanaf één speeltafel worden bespeeld. Er worden elk jaar vanaf 2 mei dagelijks concerten op gegeven. In de 16de eeuw waren er al meerdere orgels, die in de brand van 1662 zijn verwoest.
Via Youtube is het orgelspel van het orgel in de Dom van Passau te bekijken.
De vergulde preekstoel, een prachtig werk, werd opgericht in 1726 in Wenen.
 



De moderne hoogaltaar, het stenigen van de kerkbeschermheilige Stephen, in 1952 werd de Munich beeldhouwer Prof. Josef Henselmann, evenals de mensen altaar (1961).In de jaren 1972-1980 was er een grondige renovatie van het interieur met moderne design van de pastorie.





Een aparte ruimte voor de offerkaarsjes.
 
















Als onderdeel van het totale interieur renovatie van de kathedraal St. Stephen’s was in  1978/79 het  Domhof herontworpen. De kunstenaar Leopold Hafner creëerde o.a. de zogenaamde patronage fontein.  Dit toont de drie patronen  van het bisdom van Passau - de Heilige Valentin , de Heilige Maximiliaan en de Heilige Broeder Conrad - en de Heilige als Dompatron. Stephanus als Dompatron.
De voormalige kathedraal klooster van 1425 en de zijkapellen zijn in 1813 afgebroken. Alleen fragmenten van het gewelf en geschilderde bogen en gotische pilasters met hun figuratieve kapitelen herinneren ons aan de voormalige kathedraal klooster. In de huidige was Domhof ooit een begraafplaats. Het is in de voormalige kathedraal klooster ingelijst.
Bisschop Heinrich von Hofstätter liet de massa van de resterende, weer opgekocht deels grafmonumenten in 1870, omdat de Domhof was voorzien van een bestrating, ommuurd op de muren inbouwen.Tijdens de renovatie van de Herenkapel in 1960 , een ander deel was een onderdeel van de lokale grafmonumenten op de muren van Domhofes, in plaatsen van de kapel voor te bereiden. Als onderdeel van het totale interieur renovatie waren 1978/79 alle grafmonumenten herschikt en geordend. De grafmonumenten van de hulpbisschoppen en Dompröpste kwam in de Herenkapel terecht, die van de kanunniken in de Ortenburgkapel . Alle andere grafschriften kwam in de Domhof, deels ook in de Lamberg- en Trennbachkapel. De grafmonumenten van de westelijke muur van Domhofes werden toegevoegd aan de minder weersgevoelige oostelijke muur. De vrijgekomen ruimte aan de Domnordwand werden gesloten door andere grafmonumenten weer. Aan de muur was ook een bewaker gemonteerd, zijn smeedijzeren cantilever van Leopold Hafner ontworpen en van de Hammerschmied Kindermann van Waldkirchen bereid. De loodbedekking van de beschutting werd verzorgd door de Passauer onderneming Dellinger.
Gezicht op Passau vanaf de overkant van de Donau.
Große Messergasse/Pfaffengasse.
Jezuitengasse met de Jezuietenkerk St. Michael.
Domplatz / Steinweg
Waar je ook bent het Hollandse nieuws ligt om de hoek.
Het Rathausplatz met een zonnig terras.
Het Oude Stadhuis dateert uit het jaar 1298, toen de burgers vochten stadhuis in een opstand tegen de prins-bisschop. Der im venezianischen Stil erbaute Saalbau stammt aus dem Jahr 1405. Die ursprünglichen Fassadenfresken aus dem Jahr 1446 von Ruprecht Fueterer und Gebouwd in Venetiaanse stijl zaal gebouw dateert uit 1405. De originele gevel fresco's uit 1446 door Ruprecht Fueterer en Rueland Frueauf de oudsten waren in 1922 door Joseph Hengge uit Kempten (Allgäu) vervangen door moderne muurschilderingen die de keizer Ludwig van Beieren en vier vaandeldrager van het electoraat van Saksen, Kurtrier, keurvorstendom Keulen en het hertogdom Beieren-show. Im Innenhof befindet sich der Liendlbrunnen von 1555, der sich früher auf dem Residenzplatz befand. Rueland Frueauf dem Älteren wurden 1922 von Joseph Hengge aus Kempten (Allgäu) durch moderne Wandbilder ersetzt, die den Kaiser Ludwig den Bayern und vier Fahnenträger von Kursachsen, Kurtrier, Kurköln und dem Herzogtum Bayern zeigen.
Op het erf is er Liendlbrunnen van 1555, die eerder op de Residence plein was. Der heutige Rathauskomplex wurde im Lauf der Zeit aus acht Gebäuden zusammengefügt. Het stadhuis complex van vandaag werd samengesteld in de tijd van acht gebouwen. Im Süden wird das Rathaus durch das ehemalige Kuenberburg-Palais abgeschlossen, das 1680–82 von Bartholomäus Opstal erbaut wurde und im Inneren Stuckdecken von Paolo d'Allio besitzt. In het zuiden, is het stadhuis ingevuld door de voormalige Kuenberburg Paleis, dat in 1680-1682 werd gebouwd door Bartholomew Opstal en heeft binnen stucplafonds door Paolo d'Allio.
Het is geen toeval dat we deze dame tegenkomen. Naast haar staat een reclame zuil voor het Oberhausmuseum.
Het hoofdstuk van verhaal over het Passau Museum begint in 1885 en is nauw verbonden met de naam Anton Niederleuthner (1845-1907) met elkaar verweven. In zijn zoektocht naar Passau en de Beierse Woud om het toerisme te ontwikkelen, had Niederleuthner de uitkijktoren van de militaire gevangenis en voormalig fort laten uitgroeien tot een soort van "museum".In 1931, de Veste Oberhaus ging toen over in het bezit van de stad Passau. Dit op hun beurt besloten zij om de oprichting van een museum in 1932 gestalte te geven, het bedrijf van de voormalige gemeentelijke museum, dat in het stadhuis was gehuisvest, werd overgebracht naar het House of Lords kamers. De opening zou kunnen plaatsvinden in de herfst.Op 20 mei 1933 werd het geopend met enkele wijzigingen en uitbreidingen als "Ostmark Museum". Na de onrust van de Tweede Wereldoorlog werd het opnieuw geopend in 1952 als Oberhausmuseum.
Dergelijke smalle straatje en stegen zijn te over te vinden in Passau. Het is een toonbeeld van een middeleeuws stadje.
Achter de naam Zur Blauen Donau gaat een hotel schuil. Het straatje heet: Kleine Messergasse.
Op de foto is weinig waarneembaar dat de drie rivieren van kleur verschillen, echter Google Earth laat het verschil in kleurschakeringen duidelijk zien.
De donkerblauwe Donau, de zwarte Ilz en de blauwgroene Inn.
Schaken op een van de rivierboten is ook mogelijk.
De straatjes in het oude Passau zien er schilder-achtig uit, maar we worden ook geconfronteerd met een tragedie van het recente verleden: de vloed van 2013, heeft de grote delen van de oude stad onder water zetten. Rode en witte keien leiden de weg waar langs de meest verwoestende, getroffen straten zijn.
Als je niet in de hoogte kan, dan moet je improviseren. Een uitbouw aan de zijde van de flat.
En aan de rechterkant is nog net de bus te zien.
Vraag is hoe kom je daar boven? En, hoe hebben ze dat kunnen bouwen.
Met een gezicht op St. Paul vanaf de Untere Donaulände.
Het blijft fascineren dit gezicht op de Donau.
Nog een laatste blik op de monumentale gebouwen van Passau en dan de bus weer in voor de rit naar Neurenberg.
Vanaf Passau naar Neurenberg is om en nabij 230 km. Iets van 2 ½ uur rijden. (zonder oponthoud).De verwachting is dat we rond 5 uur op de plaats van bestemming zijn.
Terug in het hotel, eerst wat opknappen en dan aan het diner.
Na het diner even relaxen in de bar. Nou dat relaxen heeft nogal wat voeten in de aarde.
Gea, Gre, Roelie en ik bestellen:
  1. Cappucino
  2. Glas thee
  3. Remy Martin VSOP (doe maar duur)
  4. Irish Coffee
Het bar personeel bestaat uit de barman, een – naar wat ik later heb begrepen – leerling barman. Deze laatste neemt de bestelling op.
Waarschijnlijk heeft de bestelling wat moeilijke onderdelen. Eerst wordt de Cappucino geserveerd en sloft dan weer terug achter de bar. Het bereiden van de Irish Coffee neemt zoveel tijd in dat ondertussen de Cappucino is afgekoeld. In plaats van de Irish Coffee komt hij met het glas thee aanzetten. Klagen bij de barman levert een wat vlottere bediening, met de verontschuldiging dat de leerling nog veel moet leren. Uiteindelijk komt in één bestelling: een nieuwe Cappucino, de Remy Martin en de Irish Coffee.
Na verloop van tijd wordt het tijd om onze kamer op te zoeken en wil ik betalen. Zowel de barman als zijn leerling zijn in geen velden of wegen te bekennen en om niet een onbetaalde rekening te laten liggen, onderneem ik pogingen om de rekening betaald te krijgen. Via via komt de barman om te kunnen voldoen dat de rekening betaald wordt. Ik denk dat het bij elkaar ongeveer een kwartier geduurd heeft. Al met al een hilarische toestand wat je niet verwacht in een vier sterren hotel. (waarschijnlijk is de bar bij de beoordeling overgeslagen)

Maar goed de rekening is betaald en morgen hebben de laatste etappe voor de boeg. Terug naar Nederland, terug naar Heiloo voor een afsluitend diner.