Zondag 13 mei 2012
Vandaag zijn we, Gea, John, Helen en ik, naar Amsterdam gegaan voor een bezoek aan het vernieuwde Scheepvaart Museum. Het museum is recentelijk weer heropend na een ingrijpende verbouwing. De toegangskaarten hadden we bij een loterij gewonnen, dus zonde om te laten verlopen.
Eerst met de boot naar Amsterdam en daarna langs de Ruyterkade naar de Piet Heinkade. Onder de spoorbrug rechtsaf en dan kom je bij het Kadijksplein bij het Scheepvaart Museum.
Zo zie ook nog de vernieuwingen in verband met de werkzaamheden aan de Noord-Zuid lijn.
Ook aan de indeling kun je zien dat er een geheel andere opzet in het spel is geweest. De binnenplaats is nu ook geschikt voor evenementen. Met het glazendak behoef dan ook niet bang te zijn om nat te worden.
Vanuit het museum zijn er diverse doorkijkjes. Daar vandaan lijkt het gebouw net een kasteel met een slotgracht.
En krijg weer een ander gezicht op Amsterdam. In het museum komt bijna iedereen aan z'n trekken. Van modelschepen, werelbollen, serviesen, zilverwerk tot schilderijen. Zolang het maar met de scheepvaart te maken heeft.
Bij het volgend schilderij stond ook aangegeven wanneer en in wiens opdracht het was gemaakt. Een video presentatie was er ook, waarbij het ontstaan van het schilderij werd uitgebeeld.
En natuurlijk mag onze nationale zeeheld ook niet in de collectie ontbreken. Michiel A. de Ruyter.
Verrassend genoeg zagen we een voorwerp die we ook in Tasmanië hebben gezien. Een tand van een potvis. In het verhaal van de schipper van de trip op de Arthur River liet hij ons een paar tanden van grote vissen zien, waaronder die van een walvis.
Voor de jongere bezoekers is veel te doen en dat maakt het niet zo statisch en zo strak. Zo kun je in de binnenste lopen van een walvis en zie de kanonnier met de harpoen in de aanslag.
Speciaal voor de kleintjes een afdeling waarbij je je diep in de oceaan waant.
Buiten het museum ligt in het water een replica van de Amsterdam. De
Amsterdam was een spiegelretourschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Begin 1749, tijdens de eerste reis, ging de
Amsterdam verloren door een storm. Het schip bevatte een kostbare lading en werd daarom het doelwit van schatzoekers. Tussen 1985 en 1990 is er in Amsterdam een replica van het schip gebouwd. (bron: Wikipedia)
Met aan boord een rijk gedekte tafel voor de kapitein en zijn officieren. Alleen was er weinig keus uit het menu.
De scheepsbel die herinnerd aan de bouw van de replica in 1992.
Een gezicht van het voormalig Rijksmagazijn, nu Scheepvaart Museum.
Het lijk wel alsof ze meewarig uitkijken over het water en dat de boot ieder moment zal vertrekken.
Een meerkoet die z'n nest vlakbij de boot heeft gebouwd.
En daarmee gaan we terug naar huis. Nu met de bus naar het Centraal Station en daarna de boot naar IJmuiden.