dinsdag 6 mei 2025

5 mei 2025

 

5 mei 2025, Bevrijdingsdag, 80 jaar bevrijding.


In IJmuiden werd dat gevierd met een Bevrijdingstocht langs de woonzorgcentra de Moerberg en het Vissershuis.

Bij het Vissershuis stonden de historische voertuigen en trad de Vocalgroep Pickles op.

De bedoeling was dat de stoet na het optreden via de Houtmanstraat , Wijk aan Zeeërweg en Julianakade naar de haven zoden rijden, Echter de aanrijroute via de Kennemerlaan was gestremd zodat ze via de Wijk aan Zeeërweg naar het Vissershuis moesten rijden. Mogelijk een kwestie van afstemming met de gemeente Velsen om de route door te nemen?

Hieronder een impressie van de feestelijkheden bij het Vissershuis.


 

















donderdag 1 mei 2025

Weekend Malden

 

Ons bezoek aan Malden.

Op 26 april 2025 zijn we naar Malden afgereisd. Malden is een plaats in de gemeente Heumen in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is met 11.235 inwoners (peildatum 1 januari 2023) de grootste kern van deze gemeente. Ook is hier het gemeentehuis gevestigd.


 Geschiedenis van Malden. In het centrum van Malden zijn resten van een voorraadschuur uit ongeveer 700 v.Chr. aangetroffen. De naam Malden wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1247 die men gevonden heeft in het Sint-Agathaklooster bij Cuijk: er was sprake van een kapel in Malden. In de buurt van deze kapel stond de Malderburcht, die waarschijnlijk rond 1270 is gebouwd maar al in de 14e eeuw is verwoest. 
 

Maldenburcht

Tot 1348 was Malden een leen van het graafschap Kleef. Daarna werd het een heerlijkheid. Op 30 oktober 1769 werd de heerlijkheid Malden verkocht aan Nijmegen.

In Malden woont de kleindochter van Wemeltje Kruit. Na onze aankomst hebben we nog wat gegevens uitgewisseld over de familie Borcheld. Femke heeft ons na de lunch de omgeving van Malden late zien, zo zijn we bij het Jachtslot Mookerheide gekomen waar we wat gedronken hadden. 


 Het terras van het restaurant Jachtslot Mookerheide

Jachtslot Mookerheide ligt op Landgoed Mookerheide en is een Nederlands landhuis gelegen in het bos tussen Molenhoek en Groesbeek in de gemeente Mook en Middelaar. Het wordt omringd door een landgoed met een parkbos en sier- en moestuinen. 


Geschiedenis

Jachtslot Mookerheide is in 1904 in art-nouveaustijl gebouwd naar ontwerp van de broers Oscar en Henri Leeuw jr. in opdracht van Jan Jacob Luden. Laatstgenoemde had een obsessie voor dieren. Zo hield hij zeehonden in de stallen, waarvoor hij speciaal wagons met zeewater liet brengen. In 1910 verkocht Luden het jachtslot aan Antonie Marinus Vroeg, die er tot 1927 zou wonen.

Het huis met landgoed kwam in 1985 in bezit van Natuurmonumenten. Nadat er dertig jaar in erfpacht een hotel-restaurant in gevestigd was, kwam het jachtslot leeg te staan. Tussen 2013 en 2016 werden door Natuurmonumenten de historische tuinen opgeknapt en de kassen gerestaureerd. Tussen 2020 en 2023 was het Jachtslot zelf aan de beurt. Tijdens de grondige restauratie kreeg het gebouw zijn originele lichtroze kleur terug, omdat de blauwe en gele tegelversieringen daarmee het beste contrasteren. Sinds juli 2023 zijn er weer een restaurant en zalen voor zakelijke en feestelijke bijeenkomsten in het jachtslot gevestigd. 

Het Jachtslot Mookerheide straalt zowel van buiten als van binnen de jugendstil uit. Helaas was het Jachtslot niet open voor bezoeken, doch middels het internet kunnen we toch een blik werpen in het interieur.

 Nis met glas in loodramen

Sierpalen met lichtarmaturen op de overloop


 De monumentale trap leidt naar het St. Hubertus-raam


 De voorkamer met glas in loodvensters


 Wie naar boven kijkt, wordt opgezogen in de groene en 

gouden kleurenpracht van het balkon


Wij hebben onderdak gevonden in het  Van der Valk Hotel De Molenhoek. Daar hebben we voor het diner een tafel voor drie besteld. Op het menu stond asperges met alles erop en eraan. Het was heerlijk en ook voor het eerst dit jaar dat we asperges gegeten hebben.

Na het diner hebben we afscheid genomen van Femke en hebben onze kamer opgezocht. Het zag er piekfijn uit.

Na een onrustige nacht met allerlei geluiden in de kamer, zoals het tikken van het dubbelglas en het ruizen van het water in de centrale verwarming hebben gebruikt gemaakt van het ontbijt dat ook uitstekend verzorgt was.

Na het ontbijt waren we van plan om nog twee adresjes te bekijken. Het eerste adres was de Wolfsberg in Groesbeek en het tweede adres was De Eikenhorst in Wijchen. Echter door de nasleep van Koningsdag waren beiden voor het publiek gesloten. 


De Wolfsberg is een heuvel in het Groesbeekse Bos, aan de rand van Groesbeek. De heuvel ligt naast de Rijlaan.

De heuvel is vernoemd naar het nabijgelegen landgoed. De naam zou zelf verwijzen naar het feit dat hier in 1822 de laatste op dat moment in het wild levende wolf van het Rijk van Nijmegen werd doodgeschoten. Het staat ook bekend om z’n uitzicht over het nabij gelegen dal.

Hotel Restaurant De Wolfsberg in Groesbeek heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de 19e eeuw. In 1861 liet de Amsterdamse familie Van Rijnbende op de heuvel ‘de Wolfsberg’ een groot landhuis bouwen, omringd door een uitgestrekt landgoed met aangelegde beukenlanen.

In 1930 werd het landhuis overgenomen door de familie J.W. Kraft-Punessen, die het pand verbouwde tot hotel-restaurant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw aanzienlijke schade op, maar het werd nadien hersteld. In de jaren vijftig breidde de familie Kraft het hotel uit met een nieuwe vleugel en voerde verdere moderniseringen door in de jaren zestig.

Een bijzonder element op het landgoed is de voormalige koetsierswoning, gebouwd rond 1860 in chaletstijl in opdracht van de familie Van Rijnbende. Deze woning, gelegen aan de Knapheideweg 2, is erkend als rijksmonument en getuigt van de historische waarde van het landgoed.

Voor een diepgaand inzicht in de geschiedenis en het erfgoed van De Wolfsberg en de omliggende landgoederen is de cultuurhistorische wandeling “Groesbeek, een cultuurhistorische wandeling” een aanrader. Deze route neemt je mee langs diverse historische elementen en vertelt over de eeuwenlange historie van het bosgebied rondom Groesbeek.

Tegenwoordig functioneert De Wolfsberg nog steeds als hotel-restaurant en biedt het bezoekers de mogelijkheid te genieten van zowel de historische ambiance als het omliggende natuurschoon. Het landgoed is nu eigendom van natuurverenigingen, waardoor iedereen van de natuur kan genieten.


Boerderij De Eikenhorst is een eeuwenoude boerderij aan de rand van Wijchen, gelegen aan het Wijchens Ven. Uit de eerste aankoop nota’s, gevonden in het archief van het Oud Burgeren Gasthuis, blijkt dat de boerderij minimaal 300 jaar oud moet zijn. Op deze nota viel te lezen dat de zorginstelling het bedrijf gekocht heeft in 1743. Het omvatte toen enkele bedrijfsgebouwen en een totale grondoppervlakte van 12 morgens. (een oude oppervlakte maat, een morgen was ongeveer de totale oppervlakte van wat men in 1 ochtend kon bewerken) Al met al niet zo groot dus. In de loop der tijd heeft men gronden bijgekocht. 

Ten einde raad hebben besloten om de mooie omgeving te verlaten en huiswaarts te keren.

Desondanks hebben we genoten van dit weekeinde en mogelijk dat we op een ander tijdstip de omgeving en deze twee adressen alsnog gaan bezoeken.