donderdag 6 september 2012

Wijk aan Zeëerweg - week 35 - 36



Woensdag 29 augustus 2012

De tante van Gea is voor een paar dagen bij ons te logeren. Dat was ook de reden om de logeerkamer op orde te brengen.

Aanstaande zaterdag 8. september 2012 gaan we effe heen en weer naar Borger om haar weer thuis te brengen.

Maandag 3 september was een mooie dag om een stukje te gaan rijden. Ons doel was Bergen (NH). Binnendoor zijn er mooie paadjes. Via Beverwijk, Castricum en Alkmaar kwamen we uit in Bergen. De auto in de parkeergarage en op zoek naar een terrasje.

Na de thee een rondje om de Ruine-kerk.




Middels Wikipedia vond ik het volgende over Bergen en de Ruinekerk.
De Ruïnekerk is een 15e-eeuwse kerk aan de Raadhuisstraat in Bergen (Noord-Holland). De kerk werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog afgebrand, maar de ruïne werd hierna weer deels herbouwd. De kerk heeft status als rijksmonument.

Geschiedenis

Het dorp Bergen ontstond rond een rooms-katholieke kapel op de plek van de huidige Ruïnekerk. Na het Mirakel van Bergen in 1422 werd de kapel vervangen door een eenbeukige (of mogelijk driebeukige) kerk, gewijd aan de apostels Petrus en Paulus, om de vele pelgrims te ontvangen. Het was destijds de grootste kerk van Noord-Holland.
Op 21 februari 1574, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de kerk geplunderd en afgebrand door geuzen onder leiding van Diederik Sonoy, als deel van een tactiek van de verschroeide aarde rond Alkmaar om de Spanjaarden te beletten het Beleg van Alkmaar weer te hervatten. Hierbij ging een groot deel van de kerk, waaronder de kerktoren, verloren. In de periode tot 1597 werd de geruïneerde kerk deels gebouwd. Het herbouwde koorgedeelte kwam gereed in 1594; dit jaartal werd aangebracht op een balk boven de preekstoel. Hierna werd de Ruïnekerk in gebruik genomen als protestantse kerk.

Gevechten rond de Ruïnekerk tijdens de Slag bij Bergen (1799), 19e-eeuwse afbeelding.
Tijdens de Slag bij Bergen in 1799 werd er zwaar gevochten rond de kerk. De vele kogelgaten en -inslagen in de kerk herinneren hier nog aan.
In 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de uit 1888 daterende luidklok van de kerk door de Duitse bezetters gevorderd.
In de periode 1955-1961 werd de kerk gerestaureerd onder leiding van architect C.W. Royaards, die onder meer een houten portaal in 18e-eeuwse Zaanse stijl aan het gebouw toevoegde. Dit houten portaal werd enkele meters verplaatst toen in 2003 de ingang verbreed werd. Op de kerkgevel prijkt het jaartal 1958 ter herinnering aan de restauratie.
In 1970 werd een carillon in het kerktorentje opgehangen, bestaande uit 26 luidende klokken en een klok die geen dienst doet. Op de grootste klok staat: "Ik luid voor hen die voor onze vrijheid vielen en in Bergen rusten 1940-1945". Op de andere klokken staan de namen van gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog, en een klok is voor de naamloze gesneuvelden.







Bergen kent nog wat leuke doorkijkjes.




Via Egmond aan Zee weer terug naar IJmuiden. Nog tijd genoeg, dus gaan we binnendoor.

Dinsdag 4 september 2012.

Vandaag kunnen we geen gebruik maken van de auto. Voor de Apk-keuring staat ie in de garage. En thuis is nog genoeg te doen. Tante Mina heeft nog wat meegenomen, wat versteld kan worden en Gea heeft dan ook wat te doen.

Het is mooi weer en dat lonkt naar buiten in de tuin.


En dan lekker in de tuin eten, daarna de kachel aan voor het sfeertje.



Lekker warm.

Woensdag 5 september 2012

 In Winkel (N-H) is gevestigd het Nederlands Parfumflessen Museum. De folder van het museum geeft aan dat in het museum een uniek collectie van 7000 parfumflacons plus aanverwante objecten staan. De collectie is ingericht in het oude raadhuis, welke uit 1599 dateert.


Het pand deed voorheen dienst als waag en raadhuis. Tijdens de rondleiding wordt verteld hoe in de loop der eeuwen de reukgeuren zijn ontwikkeld.


Tot de collectie behoord ook een zg. geurenorgel. De parfumeur ontwikkelde daar de nieuwe creatie.
Mijn interesse ging uit naar wat nog te vinden is van het bedrijf waar mijn vader bij gewerkt heeft. Maschmeijer Aromatics in Amsterdam. Het was dan ook verbazingwekkend dat zij in het bezit waren van de geurkokertjes, waarmee de vertegenwoordiger de winkels bezochten. Wat ik niet heb kunnen vinden waren de flesjes van de firma Maschmeijer, die in de jaren 70 van de vorige eeuw als relatie geschenk werden aangeboden.





Na en tussenstop in Heerhugowaard, zijn we huiswaarts gekeerd. Helaas het weer laat het niet toe dat we in de tuin kunnen zitten en van de kachel kunnen genieten.