zondag 24 april 2016

Een dagje Ouwehand Dierenpark, dankzij de vriendenloterij.





Afgelopen dinsdag 19 april 2016 zijn we, samen met Jane en Dick, naar Ouwehands Dierenpark geweest. ’s Morgen vroeg vertrokken uit Zaandam richting Rhenen.  De auto op de parkeerplaats gezet en naar de ingang toe om ons gewonnen prijs van de Vriendenloterij in te wisselen voor de toegang tot het park.


Aan de hand van de plattegrond konden we zien waar de verblijven van de dieren zijn.
Voordat we het park ingingen waren wij toe aan even op adem te komen na zo’n lange rit in het restaurant voor een versnapering.

Maar eerst wat geschiedenis van het park voordat we kennis maken met de dieren.
Op 18 juni 1932 opende Ouwehands Dierenpark Rhenen voor het eerst haar poorten voor het publiek. De oprichter van het park, de heer C.W. Ouwehand, was al ruim voor die tijd vanuit Rotterdam naar Rhenen gekomen om daar, samen met zijn broer, een sigarenfabriek te beginnen.
Na enige tijd besloot hij daar echter mee te stoppen en in 1919 begon hij een kippenfarm op een 10 ha groot terrein op de Grebbeberg. De kippenfarm gedijde uitstekend en de fraaiste kippenrassen werden op de Grebbeberg gehouden. Vele bussen met agrariërs bezochten zijn farm en daarbij bleek dat de bezoekers meer interesse toonden in wat exotische dieren als wasbeertjes, pauwen en fazanten dan in de fraaiste kippenrassen.

Van kippenfarm tot dierentuin.
Tijdens de economische crisis in de jaren dertig ging het niet zo goed met de kippenfarm. Maar de dieren bij de kippenfarm trokken nog steeds de aandacht en dat zorgde dan ook al snel voor de gedachte om van de kippenfarm een dierentuin te maken.

Van meet af aan was Ouwehands Dierenpark een succes en trok grote belangstelling. De oorlogsjaren brachten zware verwoestingen met zich mee o.a. voor de levende have en de gebouwen.  De wederopbouw kwam moeizaam op gang. Maar door de inzet van de familie Ouwehand en zijn medewerkers werd het dierenpark in oude luister hersteld en brak een nieuwe bloeiperiode aan.

In de afgelopen decennia is het terrein uitgebreid tot 22 ha en zijn tal van moderniseringen gerealiseerd. Met de huidige eigenaar, die in 2000 het dierenpark overnam, is er intensief geïnvesteerd in nieuwe projecten. Door o.a. projecten zoals ‘Apen op Stelten’, ‘Neus aan neus met de ijsberen’, de Blue Lagoon en het nieuwe gorillaverblijf heeft Ouwehands Dierenpark een enorme groei doorgemaakt.

80-jarig jubilieum
Op 18 juni 2012 vierde Ouwehands Dierenpark haar 80-jarig jubileum. Ouwehands Dierenpark Rhenen is een dierenpark met moderne inzichten over milieu en natuureducatie, en een park dat een functie heeft inzake de instandhouding van bedreigde diersoorten. De huidige bezoeker kan dan ook, te midden van flora en fauna, kennismaken met onze dieren en inzicht krijgen in hun levenswijze. Dat inzicht komt er niet door alleen naar de dieren te kijken, maar wel door regelmatig eens door de dierentuin te lopen, onze dieren in verschillende omstandigheden te zien en door mee te doen aan de vele activiteiten die elk jaar weer worden georganiseerd.


Een prachtig welkom bij de ingang van de dierentuin.


Deze toegangshek laat al zien dat het een oud park is, echter de verblijven van de dieren zijn wel met de tijd meegegroeid.


Deze lijkt ons wel te herkennen van ons bezoek aan Tasmanië.


In hun bijna natuurlijke omgeving kun je zien dat zij zich op hun gemak voelen.


Samen knabbelen aan een tak. Zij hebben meer aandacht voor de tak dan voor de bezoekers.


Vosmangoesten leven samen in een groep waarin één mannetje de leider is. De baas plast ’s ochtends over al zijn groepsleden heen, zodat iedereen hetzelfde geurtje heeft. Een groep vosmangoesten kan uit wel vijftig dieren bestaan.
In Zuid-Afrika hebben deze dieren een opvallende naam, vosmangoesten heten daar namelijk ‘witkwasmuishond‘. Zij hebben de naam te danken aan hun witte staartpuntje. Vosmangoesten eten vooral vlees en in ons park krijgen zij soms ook een gekookt eitje als tussendoortje.


Dit is nu typisch het beeld van de koning van jungle.


En maar voortsjokken…..


Een koraalrif in de dierentuin.


And who is here ugly????


Als je zelf loopt te ijsberen dan is dit het levend voorbeeld.


Een zeeleeuwenshow mag ook hier niet ontbreken. Zelf geprobeert fot’s te maken, maar dat lukte niet. Deze van het internet geplukt.


Deze is gemaakt met Gea’s toestelletje, veel beter gelukt dan met die van mij.


En… hebben we hier kopers? 


Een restaurant ingericht als in de jungle. Een oude vrachtwagen kan nu nog alleen maar als bar dienen. Restaureren is, denk ik, niet meer mogelijk. Maar toch een leuk gezicht.

Na een  broodje en wat drinken kunnen we er weer tegenaan. Vlakbij het restaurant is men druk bezig met het nieuwe verblijf voor de Panda’s. Pandasia gaat het heten. Via de site van Ouwehands Dierenpark is de voorgang te lezen over het project. http://www.ouwehand.nl/Ouwehand-presenteert-het-ontwerp-van-het-reuzenpandaverblijf--Pandasia-_1_233_110_10196.html
Ouwehands Dierenpark is gestart met de bouw van het project ‘Pandasia’. Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatische leefgebied, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje.


Dit heet “Karpatica”. Het maakt deel uit van het Berenbos. Via dit dorpje kom je in het domein van de beren.


In Het Berenbos wordt de leefomgeving van de beer in het wild zoveel mogelijk nagebootst om het natuurlijke gedrag van de beer te stimuleren. De bewoners van het bos hebben gezelschap van een aantal wolven. Ze krijgen een gevarieerd en seizoensgebonden dieet, gebaseerd op wat in de natuur beschikbaar is.


Via loopbruggen kun je zonder gevaar de beren bekijken.


Dit spreekt wel voor zich, Jane en Dick in de berenkuil. Hopelijk laten ze de beren niet los.


Deze arend doet zich te goed aan een lekker hapje.


Deze muurschildering is te bewonderen bij het olifantenverblijf.


Deze dikhuid mag straks in het olifantenverblijf, waar zij hun eten krijgen.


Effe wachten, nog effe wachten en dan kunnen ze naar binnen.


Dinnertime !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Een witte tijger


Om kwart voor vier is het tijd om de pingüins te voederen. Zeker is dat zij wel een lekker hapje krijgen. Een reiger probeert ook een hapje te verschalken, maar de oppassers jagen hem steeds weg. 


Deze pingüin heeft al genoeg gegeten en maakt zich op om te gaan rusten.


Is dit nou Rudolph, ik zie geen rode neus.


Het ziet er zo rustig uit, maar als er één begint dat wordt het een hels kabaal.


Een zitbank ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan in 1942.
En dan is tijd om Ouwehands Dierentuin te verlaten, buiten het seizoen is de tuin tot vijf uur geopend.